Medicii de la Maternitatea Polizu aleargă la semimaratonul Bucureşti
Articol de alinaene, 11 mai 2024, 11:50
Mai mulți medici de la Maternitatea Polizu fac parte din echipa Salvaţi Copiii România, care a luat startul la semimaratonul Bucureşti, pentru a strânge fonduri de 100.000 euro.
”Completarea echipamentelor deja existente, finalizarea sarcinilor prin naştere în mediu de siguranţă, nou-născuţi redaţi sănătoşi familiilor lor, sunt motivaţii ale participării la maraton!”, spune medicul neonatolog Octaviana Cristea, Director medical Maternitatea Polizu.
Banii sunt necesari pentru renovarea şi dotarea Blocului Operator, secţiei ATI şi a celei de Neonatologie din cadrul Maternităţii Polizu a Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ‘Alessandrescu-Rusescu’.
Acolo, medicii salvează nou-născuţi cu prematuritate extremă, îngrijesc patologii complexe ale nou-născutului şi ale femeii, de la intervenţii minore până la cele din sfera oncologică.
Secţiile au nevoie de renovare şi dotare cu aparatură performantă, compatibilă cu ultimele progrese ale tehnologiei medicale.
Secţia de neonatologie nivel III (cea mai înaltă competenţă în România) acordă reanimare şi tratament nou-născuţilor în maternitatea Polizu sau transferaţi din alte maternităţi ale ţării.
La Maternitatea Polizu au loc aproximativ 3.000 de naşteri pe an, rata prematurităţii fiind de 10-11%, cu multe cazuri de nou-născuţi sub 1.200 g.
Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenţii în Blocul operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenţii majore, cu un grad ridicat de complexitate.
Astfel, în Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul Operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenţii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.
Pentru că în maternitatea Polizu există cea mai mare secţie de terapie neonatală pentru prematuri din ţară, aici vin să fie tratate mamele cu patologii diverse din toată ţara care aduc pe lume copii prematuri, precum şi gravidele cu sarcini cu risc (preeclampsii, sindrom HELLP, placenta praevia etc.).
Rata mortalităţii infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuţi vii, faţă de 5,2 anul anterior, cu un vârf în judeţul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuţi vii – şi un minim pentru municipiul Bucureşti – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparităţile uriaşe care există în ţară.