Dennis Politic, pe val: Dinamo își respectă blazonul și sare peste primul hop pentru a se menține în prima ligă

Dinamo București și Csikszereda s-au întâlnit pe cel mai mare stadion din țară pentru a disputa manșa tur a barajului de menținere/promovare în Superligă. Pe „Arena Națională”, fotbaliștii lui Zeljko Kopic au trecut cu 2-0 de formația din Miercurea Ciuc și pornesc cu prima șansă la câștigarea acestui duel dublu.

În fața a peste 30.000 de oameni prezenți pe stadion, „câinii roșii” au pornit la luptă împotriva celei care s-a clasat pe ultima poziție din primele șase ale ligii secunde. De partea cealaltă, dinamoviștii au ajuns în această fază datorită succesului bifat în ultima etapă din play-out, 2-0 cu UTA Arad.

A treia confruntare directă dintre cele două trupe se anunța a fi una extrem de disputată și încinsă. În precedentele două înfruntări, scorul final al celor 90 de minute a fost unul egal, iar ambele întâlniri au avut loc la Miercurea Ciuc. Partida din turul barajului de menținere/promovare în eșalonul superior al fotbalului românesc a debutat cu o ocazie importantă ratată la capătul primelor 10 minute de către Dennis Politic. Pe un contraatac, dinamoviștii au fost aproape de a deschide scorul, după ce fotbalistul român a decis să își ia inima în dinți și să șuteze de la peste 30 de metri.

Balonul a prins pământul, dar a fost respins cu vârful degetelor în afara terenului de portarul divizionarei secunde. Următoarea oportunitate uriașă de a marca pentru prima dată în acest meci i-a aparținut aceluiași jucător de la Dinamo. Hakim Abdallah a protejat pe piept foarte bine o minge primită și a dat mai departe o pasă spre Georgi Milanov. Mijlocașul bulgar al gazdelor a trimis o pasă filtrantă care l-a găsit pe Dennis Politic. Din câțiva metri, acesta nu a putut marca, fiind din nou oprit de goalkeeper-ul advers.

Două minute mai târziu, Domagoj Pavicic a trimis o centrare în mijlocul careului grupării antrenate de Robert Ilyes, iar din gura porții, Ricardo Grigore a reluat puternic cu o lovitură de cap. Execuția acestuia a fost scoasă inextremis de Szilard Gyenge, chiar din apropierea liniei porții, iar fanii „alb-roșilor” au avut impresia că balonul intrase în plasă, dar scorul a rămas identic, 0-0.

În minutul 16 al confruntării, Ahmed Bani a recepționat un balon în flancul drept și a decis să croșeteze în interior. Acesta i-a pasat în spațiu liber lui Georgi Milanov. De la circa 20 de metri, fotbalistul dinamovist a șutat puternic cu piciorul stâng, dar mingea a izbit stâlpul din dreapta porții celor de la Csikszereda, pentru ca mai apoi să se scurgă în afara terenului.

Prima apariție la finalizare, în jumătatea de terenn adversă, a celor din Miercurea Ciuc a venit în apropierea minutului 20, pe o greșeală la interceptare a gazdelor. Mingea a ajuns la fundașul stânga, Claudiu Apro, care dintr-un unghi complicat, aflat la mare distanță de buturile apărate de Adnan Golubovic, s-a hotărât să tragă. Tentativa sa de a marca a fost prinsă ușor și fără probleme de portarul sloven al celor de la Dinamo.

Cu douăzeci de minute rămase până la sfârșitul primei părți, Dennis Politic a rămas cel mai periculos om al gazdelor. Jucătorul „câinilor” s-a apropiat din nou foarte facil de careul oponenților, iar după ce a driblat de câteva ori, a șutat la colțul scurt. Șutul său a trecut la mică distanță de poartă, dar nu a creat foarte multe dificultăți clubului din liga a doua.

După scurgerea primelor 30 de minute ale acestui joc, pentru prima dată în partidă, s-a apelat la calitățile de fundaș lateral ale lui Ionuț Amzăr. Apărătorul dinamoviștilor a centrat ideal, în gura porții, pentru Domagoj Pavicic care a reușit contactul cu balonul. Totuși, mingea deviată de mijlocașul croat al gazdelor a trecut pe lângă poartă, iar tabela a rămas nemișcată.

Nimic concludent nu s-a mai întâmplat până la capătul primului set de 45 de minute. Imediat cum a luat startul partea a doua, dinamoviștii au găsit drumul spre gol. După o recuperare izbutită în propria jumătate, Ricardo Grigore l-a angajat într-o cursă serioasă pe Ahmed Bani. Extrema dreaptă a „câinilor roșii” a centrat la bara a doua, acolo, de unde, nemarcat, Dennis Politic, a lovit precis cu capul, la colțul lung, balonul, și a scuturat plasa porții oaspeților. 1-0 pentru dinamoviști în meciul cu Csikszereda.

Cinci minute mai târziu, după o centrare ratată expediată de căpitanul echipei, brazilianul Gabriel de Moura, pe respingere a stat foarte bine marcatorul primului gol. Extrema dinamovistă nu a stat pe gânduri și a lovit din prima balonul, doar că nu a reușit să îl cadreze, așa că pericolul s-a stins rapid.

Hakim Abdallah a ieșit la rampă în acest duel în minutul 56, atunci când după ce a reușit să își creeze puțin loc în defensiva adversă, a fost pasat pe sus de un coechipier. Atacantul din Madagascar l-a văzut pe portarul celor din Miercurea Ciuc puțin ieșit și a încercat să îl lobeze. Însă, încercarea spectaculoasă a vârfului dinamovist de a dubla avantajul echipei sale a căzut pe plasa porții.

Totuși, Hakim Abdallah a fost cu adevărat aproape de a își trece numele pe lista marcatorilor câteva acțiuni mai apoi. Acesta a primit o pasă pe poziție viitoare, la firul ierbii, din partea lui Domagoj Pavicic. Atacantul african a avansat spre buturile oponente și a trimis cu latul la câțiva centimetri distanță față de stâlpul din stânga porții apărate de Szilard Gyenge.

În minutul 64 al duelului, Dennis Politic s-a descotorosit de un adversar și s-a folosit de viteza lusitanului Goncalo Gregorio. Fotbalistul portughez a preluat, dar a fost ajuns din urmă, astfel că balonul a ajuns la un alt coechipier care a centrat tare pe jos, în fața porții. De acolo, Ahmed Bani a reluat, dar puțin peste bara transversală.

Cu aproximativ 20 de minute înainte de ultimul fluier al arbitrului, Dinamo a mai marcat o dată. Antonio Bordușanu, intrat pe parcursul jocului, a pasat spre Domagoj Pavicic care a intrat într-o combinație rapidă cu Dennis Politic. Mai apoi, a urmat un act creativ și inspirat din fotbalul brazilian cu care jucătorul român a trecut de o serie de adversari, folosindu-se de driblinguri superbe. Ajuns în apropiere de poartă, acesta a șutat imparabil la colțul scurt, aducând și mai multă liniște în tribunele ocupate de fanii dinamoviști.

Unica ocazie importantă pe care și-au creat-o fotbaliștii veniți tocmai din județul Harghita pentru această confruntare a venit cu un sfert de oră înainte de final. Ervin-Raul Bakos a fost pasat în spațiul liber din careul gazdelor, iar după ce a fentat un fundaș central, a trimis peste poartă dintr-o poziție favorabilă.

Partida tur a barajului pentru menținere/promovare în Superligă s-a terminat cu victoria „alb-roșilor”, la două goluri diferență, chiar dacă trupa lui Zeljko Kopic a avut 13 ocazii de gol. Duelul retur al acestei duble se va disputa pe data de 27 mai, la Miercurea Ciuc, de la ora 20:00.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.