Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porţile

Sursa foto: comunicat de presa

De astăzi, este deschis pentru public Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară aflat la Mila 23, Delta Dunării, locul de naştere al marelui campion la canoe din perioada 1967 – 1984.

În prezenţa unui public numeros, astăzi a avut loc, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, o instituţie ce are ambiţia de a deveni un model de implicare socială pentru localităţi în stabilirea unor strategii de dezvoltare durabilă care pun în prim plan patrimoniul cultural şi natural, în consultare cu membrii comunităţii. Ideea de centru de inovare comunitară a fost gândită iniţial şi rafinată cu însuşi Ivan Patzaichin, conform dorinţei acestuia de a întoarce satului natal cât mai mult din ceea ce el spunea că a primit, în primii ani de viaţă, de la comunitatea în care a crescut: respect pentru muncă, integritate, dorinţa de a fi cel mai bun şi răspunderea pentru acţiunile proprii.

La inaugurare au luat parte peste 250 de participanţi. Evenimentul a fost găzduit de Ivona Potzaichin-Rusu şi Teodor Frolu, preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, iniţiatorii proiectului Muzeului.

Construcţia este ridicată pe locul fostei case a părinţilor lui Ivan, prin preluarea de elemente constructive ale acesteia, din materiale sustenabile (lemn, cânepă, stuf), ca un model de practici în domeniul construcţiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă.

Ansamblul constă într-un Turn-Observator, înalt de 18 metri, un Pavilion destinat activităţilor de natură culturală, artistică, educativă şi de construcţie comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei şi un spaţiu pentru rezidenţe artistice.

În Turn se află expuse cele mai valoroase dintre medaliile şi distincţiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viaţa şi cariera lui Ivan. Terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23.

Zona de gastronomie prezintă principiile de funcţionare ale unui Punct Gastronomic Local (PGL), concept promovat de Ivan Patzaichin şi legiferat în urma contribuţiei sale directe, pe durata unui efort susţinut de aproape 5 ani.

Muzeul va funcţiona, pentru Mila 23, ca un pol de dezvoltare locală, în speranţa că va inspira iniţiative similare şi în alte comunităţi care îşi propun valorificarea patrimoniului local prin responsabilizarea locuitorilor. În continuare, acesta rămâne un hub de colaborare pentru desemnările UNESCO din România.

Muzeul va fi deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 11:00 şi 18:00. Accesul va fi gratuit, însă, datorită spaţiului limitat, vizitarea muzeului se face exclusiv pe bază de programare orară, online, din aplicaţia Delta lui Ivan (aceasta poate fi descărcată din Apple Store şi Play Store).

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.