VIDEO: Romanian Art Movement – Generația Z și arta
Articol de eugenvrabie, 28 mai 2024, 10:21
În emisiunea Generația Z l-am întâlnit pe Grig, fondatorul Romanian Art Movement (RAM). Prin perseverență și dedicare, el a transformat pasiunea pentru artă într-o mișcare de impact și propulsează artiști români în văzul lumii. Prin eforturile depuse și o viziune clară, RAM a organizat deja numeroase expoziții de succes și a stabilit colaborări valoroase cu artiști din întreaga țară.
„Era un moment în care mă regăseam în Paris ca student”
La începutul unui interviu este normal ca invitatul sa aibă puține emoții sau să fie mai tăcut, până se acomodează, așa că, în mod evident, începem cu o întrebare care să nu pună pe nimeni în dificultate. Totuși, ca în fiecare caz, există și excepții, Grig fiind una dintre ele.
Fondatorul RAM a venit în studioul București FM cu energie și chef de vorbă, fapt ce se vede pe parcursul interviului, dar în mod special, chiar și la prima întrebare pe care i-am adresat-o: ce l-a inspirat să creeze RAM? Grig a povestit puțin despre viața lui ca student, dar nu oriunde… ci în Paris: “era un moment în care mă regăseam în Paris, în perioada aceea ca student, eram împreună cu alți prieteni și frecventam multe squat-uri unde aveam și ateliere și am găsit nevoia de a aduce și în România acest gen de spațiu în care tinerii artiști să se poată promova și exprima fară să fie neapărat afiliați UAP-ului sau să treacă prin mari galerii și să aibă finanțe la dispoziție și să investească în expoziții proprii sau în expoziții de grup și să închirieze spații și am căutat să simplificăm toate aceste lucruri printr-o simplă comunicare și prin faptul că preluăm noi marea parte a birocrației, iar investiția artistului este să se prezinte cu lucrările la vernisaj”. Pfew, ce răspuns neașteptat pentru o primă întrebare, nu-i așa?
„Ca toți berbecii, se bat cap în cap”
Ram, și nu, nu Romanian Art Movement, ci cuvântul englezesc tradus ca berbec, a fost una dintre inspirațiile lui Grig când a venit vorba de numele RAM – da, acum este vorba despre Romanian Art Movement. Povestea din spatele acestui acronim este una atât neașteptată, cat și drăguță: „tatăl meu și fiul meu sunt berbeci și pot spune că de-a lungul timpului îmi sunt cei mai buni prieteni, dar ca și cu toți berbecii se bat cap în cap, ne batem cap în cap. Eu sunt săgetător, măcar îi vânez dacă mă supără.”
“Cred că avea 60 de metri”
Ca arta să poată fi expusă la RAM, experiența și vârsta nu contează, deoarece, în ochii fondatorului, doar lucrarea în sine este ceea ce contează.
De curiozitate, l-am întrebat pe Grig care a fost cel mai tânar artist a cărui lucrare a fost expusă la RAM, iar acesta a început să ne povestească despre artiști din Galați a căror expoziție conținea o lucrare veche de 15 ani: “am avut o expoziție, se chema Schițofrenicii – schițo de la schiță – și un grup de artiști din Galați m-a întrebat la un moment dat dacă aș avea un interval în care să-și facă o expoziție. Ei mi-au prezentat conceptul lor, cumva ca să se regrupeze după mulți ani în care nu se mai considerau neapărat artiști și au făcut asta împreună cu copiii lor. Ce a fost foarte tare era că unul dintre ei avea un sul cu o coală de hârtie pe care desenau cu toții de vreo 15 ani și o tot rulau, o derulau și desenau pe măsura ce derulau din ea. Am reușit să o punem în jurul galeriei și cred că avea 60 de metri”.
“Vino și descoperă”
Grig nu este doar un artist și fondatorul RAM, el este și un om plin de empatie. Datorită acestui fapt, ca să nu strice surpriza pentru nimeni, la întrebarea cum ai descrie publicului conceptul RAM într-o singură propoziție?, Grig a răspuns scurt, dar misterios, cât să mărească curiozitatea tuturor: “vino și descoperă“.
Dacă ești curios să afli mai multe detalii despre RAM și despre multe altele, intră pe canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii, iar pe TikTok te așteptăm pentru sesiunea noastră de Speed Questions.
Pe noi ne poți auzi în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM, în Generația Z.