Prejudiciu de un milion de lei cu reţete false cu un medicament pentru diabet folosit şi la slăbit
Articol de arionmihaela, 29 mai 2024, 11:35
Serviciul de Investigaţii Criminale a destructurat o reţea condusă de o asistentă de la o clinică privată din Capitală care a falsificat sute de reţete pentru medicamente compensate folosite la tratamentul diabetului – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity.
Asistenta introducea date false în sistemul informatic al CNAS, după care medicamentele erau ridicate din farmacii cu ajutorul unor complici şi vândute pe reţelele de socializare, pentru că erau cunoscute că ar ajuta la slăbit. Prejudiciul în dauna CNAS se ridică la un milion de lei.
Poliţiştii au efectuat, marţi, 21 de percheziţii, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la domiciliul a 17 persoane, precum şi la sediile unor instituţii, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de fals informatic în formă continuată (peste 2.800 de acte materiale) şi înşelăciune (peste 1.300 de acte materiale), prejudiciul fiind de peste un milion de lei.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie în vârstă de 32 de ani, asistentă medicală şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde în afara cadrului legal.
Medicamentele ar fi fost obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale, şi vândute prin intermediul platformelor comerciale sau al reţelelor de socializare.
Anchetatorii mai spun că reţetele au fost falsificate de asistentă cu sprijinul a patru medici angajaţi în cadrul clinicii private care nu aveau competenţa necesară să le prescrie.
În acest caz, au fost reţinute 13 persoane, printre care se află asistenta, dar şi farmaciştii care au ajutat-o.
Conform unor surse judiciare, asistenta ar fi falsificat peste 700 de reţete compensate 100% pentru medicamente specifice tratamentului diabetului prin introducerea de date false în sistemul informatic CNAS şi OPSNAJ, pe care le-a folosit în interes personal sau le-a pus la dispoziţia altor suspecţi, în vederea ridicării medicamentelor prescrise din farmacii.
Femeia a fost ajutată de prieteni sau apropiaţi, unii dintre ei fiind farmacişti.
Potrivit surselor, după ridicarea din farmacii, medicamentele – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity – au fost vândute pe Facebook sau pe alte platforme online, pentru că erau cunoscute că ar ajuta la slăbit.