Tulburările alimentare la copii sunt subdiagnosticate
Articol de arionmihaela, 3 iunie 2024, 11:13
Asociaţia Zi de Bine susţine recuperarea copiilor cu tulburări alimentare prin dotarea unui salon dedicat şi amenajarea unui spatiu de recreere pentru micii pacienţi în cadrul Spitalului Clinic pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu”.
Asociaţia pune la dispoziţia medicilor implicaţi, teste psihologice specifice pentru diagnosticarea exactă a acestor patologii şi susţine 100 de ore de terapie, specifice acestui diagnostic.
La spitalul Gomoiu vor fi primiţi copiii aflaţi în fazele acute ale boli. Pacienţii diagnosticaţi corespunzator vor putea să-şi continue tratamentul în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, unde Asociaţia amenajează două saloane, cu un total de 14 paturi.
În prezent, în România, nu există date clare privind numărul persoanelor care suferă de tulburări alimentare, ci doar estimări.
Conform Asociaţiei pentru Prevenirea şi Tratamentul Tulburărilor de Alimentaţie (APTTA), la noi în ţară ar exista peste 400.000 de persoane care suferă de această boală, femeile şi fetele fiind cele mai afectate.
Lipsa cunoştinţelor despre tulburările alimentare şi faptul că nu vorbim deschis despre asta, împiedică tratarea şi diagnosticarea corectă. De asemenea, lipsa centrelor specializate duce la subdiagnosticare sau diagnosticare eronată, de aceea tulburările alimentare nu sunt tratate în toată complexitatea lor, deşi, de exemplu, anorexia nervoasă este boala psihică cu cea mai ridicată rată de mortalitate.
Cu ajutorul specialiştilor implicaţi în proiect, Asociaţia Zi de BINE va alcatui un ghid de intervenţie, destinat atât părinţilor, pentru a putea recunoaşte primele semne ale bolii şi a interveni corect, dar şi profesioniştilor din domeniu, întrucât România are un număr foarte mic de psihiatri pediatri şi chiar şi mai puţini dintre aceştia au o specializare în tulburări alimentare.