Bine de citit: Orașul gravat

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

Este primul roman pe care Kirsten Jane Bishop l-a publicat până în prezent, iar Jeff VanderMeer a fost atât de încântat de această apariție editorială (elogii peste elogii în presa de specialitate, inclusiv un interviu cu autoarea) încât, înainte de a începe să citesc, negăsind altă explicație pentru toată această țopăială frenetică, ajunsesem să cred că scriitorul american și-a adus o contribuție directă la „Orașul gravat”.

Din fericire, nici vorbă de așa ceva. Cititorul va descoperi foarte repede că Bishop stăpânește foarte bine arta ironiei, aspect la care Jeff VanderMeer este profund deficitar, și chiar dacă citatul „O asemenea altă lume putea fi ca o plantă care, când este transferată într-un sol străin, crește fără control; ori chiar ca o boală infecțioasă.” definește cu acuratețe romanul „Anihilare” al lui VanderMeer, nu am de fapt dubii că nu aș fi citit o lucrare originală.

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

„Orașul gravat” este un colaj de gânduri și de imagini deosebite, dar care rareori ating universul științifico-fantastic – sau măcar fantastic – pe care presupun că l-a țintit autoarea, astfel că încadrarea oficială a acestui roman în categoria „New Weird” mi se pare nepotrivită. Aș spune mai curând că genul „Mystical Literature” este cel din care face parte „Orașul gravat”…

Asemuiesc călătoria mea prin această carte cu o excursie printr-un orășel în care postmodernismul și realismul naiv s-au fixat atât de bine în arhitectură și în conștiința locuitorilor, încât orice formă de progres a devenit utopică.

Un orășel în care nu există vreun scop, mâine este un cuvânt absurd, lumea se trezește de dimineață doar ca să se fâțâie de colo până colo, iar zidurile caselor sunt încărcate cu felurite graffiti, toate încântătoare, dar având însă un iz pe cât de învechit pe atât de familiar.

Nimic nou în oraș și de fapt nimic nou în carte, dar la finalul acesteia am descoperit că mi-a plăcut foarte mult. Recomand „Orașul gravat” tuturor cititorilor care preferă o vacanță într-un ținut pe care l-au mai vizitat, pe care îl cunosc foarte bine și doresc să-l regăsească exact așa cum l-au lăsat, pentru că orice schimbare i-ar distruge iremediabil farmecul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.