Testările genetice, şansa pacienţilor oncologici pentru o terapie personalizată

Sursa foto: comunicat de presa

În perioada 31 mai – 1 iunie, FABC a organizat  Conferinta Naţionala  cu tema „Testările genetice, şansa pacienţilor oncologici pentru o terapie personalizată”.

Conferinţa a fost dedicată tuturor supravieţuitorilor de cancer, cu ocazia marcării acestei zile în prima duminică din luna iunie a fiecărui an, dar mai ales celor care în prezent duc lupta cu boala dar şi cu sistemul.

Peste 170 de pacienţi şi aparţinători din peste 20 de asociaţii de pacienţi cu cancer au luat parte la lucrările conferinţei. Participanţii au subliniat necesitatea urgentă de acces la investigaţii medicale, la tratamente inovatoare şi îngrijire medicală adecvată, precum şi nevoia de promovare sănătăţii, a prevenţiei în rândul populaţiei, acţiuni pe termen mediu şi lung, dar cu impact major. În plus, s-a pus accent pe rolul critic al implicării şi mobilizării societăţii civile pentru drepturile pacienţilor oncologici, dar şi pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate de care beneficiem cu toţii. În contextul discuţiilor privind subfinanţarea cronică a sistemului de sănătate şi a temerilor pacienţilor oncologici de a rămâne fără tratamenul care le poate da o şansă la viaţă, temeri care sperăm să râmână neîntemeiate, FABC şi-a setat că obiect strategic în perioada următoare dialogul intensiv şi colaborarea strânsă cu autorităţile şi toţi cei interesaţi pentru a se asigura că pacienţii oncologici români au acces la serviciile şi tratamentele necesare.

„Situaţia tergiversării implementării legii Planului National de Prevenire şi Combatere a Cancerului, face victime în fiecare zi, iar lipsa accesului la investigaţii şi tratamente de ultimă generaţie, situează România pe primul loc la mortalitate în patologia oncologică, cu 48% mai multe decese faţă de media europeană şi cu peste 20.000 de decese evitabile în fiecare an. În cadrul conferinţei, asociaţiile participante au hotărât să ia atitudine fermă privind accesul la investigaţii genetice şi moleculare, dar şi la tratamente noi, pentru a reduce numărul deceselor în România, precum şi decalajul de 5-6 ani faţă de Europa civilizată şi responsabilă”- a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC.

„Pacienţii trebuie să ştie ce drepturi au şi să ceara. Daca nu va exista presiune din partea pacienţilor, în sensul interesului general, lucrurile nu se vor îmbunătăţi. Cred în puterea asociaţiilor de pacienţi, cred că trebuie profesionalizat modul în care asociaţiile de pacienţi îi reprezintă pe pacienţi – hotărât, clar şi cu întrebări precise, constructive. Accesul pacienţilor oncologici la terapie este determinat de modul de organizare a sistemului de sănătate, începând cu medicul de familie. Întai exista suspiciunea de boala, apoi diagnosticare şi confirmare prin investigaţii iniţiale (imagistică, analize de sânge), biopsii şi teste histopatologice, genetice, confirmarea diagnosticului şi confirmare bolii, apoi stabilirea celui mai bun plan de tratament” – a declarat Dr. Vasile Cepoi, Institutul Regional de Oncologie Iaşi,

„În cadrul conferinţei s-au punctat toate abordările terapeutice, inclusiv brahiterapia, procedura care este decontata simbolic cu suma de 302 lei/şedinţă, în condiţiile în care costurile reale se ridica la suma de 3200 lei / şedinţă. Brahiterapia are un rol major în tratamentul curativ al cancerelor, în special al cancerului de col uterin. Aşadar, este nevoie de o rambursare corectă”- a declarat  Andrei Anghel, medic specialist radioterapie.

În contextul prevenirii apariţiei unei forme de cancer, dr. Otilia Chipurici, medic specialist oncologie, recomanda o alimentaţie echilibrata şi sănătoasă, menţinerea unei greutăţi corporale optime, adoptarea unui stil de viaţă activ, renunţarea la fumat şi evitarea consumului excesiv de alcool, evitarea şi limitarea expunerii la radiaţii, iar pe cât posibil, protejarea organismului împotriva infecţiilor.

„Atunci când vorbeam de alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, aceea era media UE acum 20 de ani. În prezent, media alocărilor pentru sănătate, în Europa, este de aproape 10%. În cadrul Coaliţiei Votez pentru Sănătate, am dorit să aducem pe agenda publică, finanţarea corespunzătoare a sănătăţii, alocarea a minimum 9% din PIB, deci să ne apropiem cât de mult se poate de media UE, pentru a ne apropia de standardele de tratament, de care cu toţii avem nevoie” – a declarat  Dan Zaharescu, director executiv – ARPIM.

O tema importantă abordată la conferinţă a fost accesul la studii clinice şi criteriile de includere. Exista criterii de includere şi excludere menite a produce rezultate cât mai clare din punct de vedere ştiinţific. Criteriile de includere în studiile oncologice sunt următoarele: Tipul histopatologic al cancerului, uneori cu mutaţii sau criterii genetice definite, tratamentul anterior – în funcţie de linia de terapie disponibilă în studiu, funcţii adecvate de organ (hemograma, funcţie renală, hepatică), leziuni măsurabile pe computer tomografie. Puteţi fi la curent cu studiile clinice active în Romania pe site-ul FABC.ro – a declarat  Dr. Ileana Stoicescu.

Înregistrarea integrala a evenimentului poate fi urmărita pe pagina de Facebook a FABC.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.