Oina, sportul din România recunoscut pe plan internațional care așteaptă confirmarea și în țară. Nicu Dobre: „Unii au venit pe banii lor să practice și au dus oina la ei în țară”

Sursă foto: Facebook - București FM

Președintele Federației Române de Oină, Nicu Dobre, a fost prezent în studio-ul București FM, „În Comunitate”, pentru a lua parte la discuția ediției sportive găzduite de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare despre sportul național, oina, dar și despre debutul EURO 2024.

Pe data de 23 iunie, Federația Română de Oină va organiza două competiții naționale de marcă. „Cupa Regelui”, dar și „Cupa Reginei” vor aduna cele mai importante cluburi implicate în această disciplină sportivă din țara noastră pe stadionul „Arcul de Triumf”, sub formatul a două întreceri ce sunt puse sub „Înaltul Patronat al Majestății sale Elisabeta și Coroanei Regale”.

Cele două competiții, atât la nivel masculin, cât și la nivel feminin, se vor disputa cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la desfășurarea primului campionat național de oină. Totodată, pentru „Cupa Regelui” va fi pusă în scenă a 11-a ediție a acestui turneu, în timp ce „Cupa Reginei” va ajunge la ediția cu numărul cinci.

Sunt competițiile centrale ale noastre cu care, de regulă, începem turneul competițional. Este o zi foarte bună, de sărbătoare, încurajez oamenii să vină la aceste două competiții. Cupa Reginei aduce față în față cele mai bune echipe de la feminin.

Dacia Mioveni și CSM Râmnicu Sărat s-au calificat în ultimul act. Anul acesta, la Cupa Regelui, vor fi față în față Frontiera Tomis Constanța și Izvorul Chiuiești. Sunt partide extrem de interesante, vom avea numeroase surprize, competițiile sunt de nivel ridicat, deoarece echipele sunt puțin rulate”, a declarat liderul forului federal al sportului național din țara noastră.

Recent, în perioada 6-9 iunie, la Istanbul, în Turcia, a avut loc un eveniment cultural, organizat sub forma unui festival, prin intermediul căruia 50 de state din întreaga lume au avut posibilitatea de a oferi o ilustrare exactă a sportului național. „Ethnosport Culture Festival” a ajuns în acest an la a șasea ediție, iar totul a avut loc în interiorul unui aeroport amenajat special pentru această ocazie.

Federația Română de Oină a trimis în Turcia o delegație formată din 12 persoane, printre care și președintele său, pentru a oferi o introducere corespunzătoare a sportului național tuturor participanților. Oamenii prezenți la eveniment, de toate vârstele, au avut șansa de a vizualiza felul în care decurge un meci de oină, de a învăța diverse reguli sau chiar de a practica sportul național al statului nostru.

La capătul acestui moment ideal pentru o promovare de calitate a oinei la rang internațional, au fost obținute o serie de recunoașteri și în mediul online. Peste 140 de mii de vizualizări a strâns un videoclip de prezentare a sportului îndrăgit și de mari poeți români, iar aproximativ 90 de mii de persoane au urmărit fragmente vizuale din timpul partidei demonstrative. Toate materialele au fost urcate pe contul oficial de Facebook al forului federal de agenția turcă responsabilă care a suportat cheltuielile de transport, de cazare și de masă ale reprezentanților României.

Despre această deplasare de succes din domeniul sportiv a practicanților de oină prin intermediul căreia s-a câștigat un sprijin, o apreciere constantă și o admirație internațională asupra sportului național, președintele federației a transmis că și-ar dori ca totul să se transpună într-un interes ridicat din partea românilor:

„Vorbim despre un festival care ne-ar putea fi exemplu, pentru că Bilal Erdogan și echipa de organizare au adus foarte multe sporturi naționale și le-au oferit această zonă a aeroportului din Istanbul pentru a se desfășura. Am insistat foarte mult până când au acceptat să le aduc oina la eveniment. Demonstrația a avut un succes deosebit, foarte mult în rândul copiilor. Mulți au venit să vadă, dar să și joace. Au estimat organizatorii că au fost 1 milion de spectatori și toți vorbeau de Gheorghe Hagi. 

Au descoperit oina, au venit să joace acest sport. Au fost organizate foarte multe excursii, iar copii au posibilitatea să vină să vadă sporturi diverse, să cunoască”, a punctat liderul Federației Române de Oină.

De asemenea, forul federal este implicat în punerea la punct a unui proiect privind utilizarea unei caravane care realizează un tur al unor localități din zona Dobrogea a României. „Caravana redescoperă oina” are scopul de a propulsa sportul național și mai mult în societatea din țara noastră, iar majoritatea celor care se adresează inițiativa învață mult mai bine cum funcționează disciplina.

Nicu Dobre a vorbit și despre felul în care oameni veniți de prin țările asiatice au venit să observe diferențele majore dintre cricket, baseball și oină. Pakistanezii și indienii „au plătit din banii lor pentru a vedea cum este oina și au dus acest sport la ei în țară”.

Federația Română de Oină a fost creată în anul 1932, pentru ca fondarea oficială a acesteia să aibă loc opt ani mai târziu, alături de un alt sport, rugby, la acea vreme.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.