EURO 2024: Germania „spulberă” Scoția în meciul de debut de la Munchen, iar naționala lui Nagelsmann arată ca o posibilă campioană europeană

Sursă foto: UEFA.com

Germania – Scoția a fost meciul care a deschis ediția Campionatului European de fotbal din 2024, într-un duel câștigat categoric de nemți cu scorul final de 5-1, pe Allianz Arena, din Munchen.

Fotbaliștii lui Julian Nagelsmann au debutat la această ediție a turneului final care se desfășoară în cele mai importante orașe din Germania în fața unei reprezentative mult mai slab cotate, care face parte din grupa A a competiției. Confruntarea care a avut loc în „casa” celor de la Bayern Munchen a început furtunos, cu un ritm de joc ridicat și o agresivitate puternică arătate de selecționata gazdă.

În minutul 10 al jocului, Toni Kroos, lipsit de marcaj la centrul terenului a trimis o pasă în diagonală spre fundașul dreapta al bavarezilor, Joshua Kimmich. Fotbalistul germanilor a pasat la marginea careului, în spațiu liber, spre Florian Wirtz. Vedeta campioanei Germaniei din acest an, Bayer Leverkusen, a finalizat cu un șut expediat din prima, la colțul lung al porții apărate de Angus Gunn.

Chiar dacă goalkeeper-ul scoțian a atins balonul, acesta nu l-a putut împiedica să scuture plasa, iar unul dintre cei mai în formă jucători ai momentului s-a bucurat de deschiderea scorului pentru naționala sa, dar și pentru înscrierea primului gol oficial de la EURO 2024. Ofensiva germană nu s-a oprit după această fază încheiată cu succes, iar la nouă minute distanță, Kai Havertz și-a făcut loc în careul scoțienilor și a pasat spre Jamal Musiala.

Fotbalistul celor de la Bayern Munchen a driblat câțiva adversari pe spațiu redus și a fost pus într-o situație de finalizare, având un culoar de a șuta spre poarta oponentă. „Decarul” Germaniei a tras imparabil din 7 metri și l-a învins pentru a doua oară în această înfruntare pe Angus Gunn. Mingea a fost trimisă razant, sub bara transversală, iar nemții conduceau la două goluri avans.

La câteva minute distanță, un penalty a fost acordat, în fază inițială, reprezentativei gazdă a acestui turneu, dar Clement Turpin și-a schimbat decizia după consultarea arbitrajului video. Din lovitura liberă obținută în detrimentul celei de la 11 metri, Toni Kroos a șutat, dar tentativa sa a fost blocată de un adversar și prinsă, mai apoi, de goalkeeper-ul înregistrat la Norwich City.

Cu trei minute înainte de finalul primei reprize, după un joc copleșitor de pase arătat de fotbaliștii conduși de pe margine de Julian Nagelsmann, Ilkay Gundogan a ratat din câțiva metri. Lovitura sa de cap a fost parată de portarul advers, dar mingea a ajuns din nou la jucătorul Barcelonei. Atunci când a vrut să trimită din nou spre poartă, mijlocașul nemților a fost faultat extrem de dur de un adversar, care l-a călcat cu crampoanele pe tibie pe acesta. Scoțianul Ryan Porteous a fost eliminat de centralul francez, iar din lovitura de pedeapsă de care gazdele au beneficiat, Kai Havertz a transformat cu destulă siguranță pentru a duce scorul la 3-0.

În actul secund, o modificare a fost făcută de Julian Nagelsmann la pauza meciului, pentru a preveni acordarea unui alt cartonaș galben pentru Robert Andrich. Pascal Gross a fost trimis în teren de cel mai tânăr selecționer de la EURO 2024, iar nemții nu au încetat să atace. În minutul 51 al confruntării, Antonio Rudiger a primit o pasă la o distanță de peste 30 de metri față de buturile Scoției, iar fundașul celor de la Real Madrid și-a luat inima în dinți și a șutat puternic.

Balonul expediat de acesta a fost bine plasat, dar respins în lateral de Angus Gunn care și-a salvat naționala pe care o reprezintă. Șapte minute mai târziu, Florian Wirtz a rămas liber în apropiere de poartă, iar încercarea acestuia de a marca spectaculos, peste portarul advers, a trecut peste bara transversală, iar tabela a rămas nemișcată.

10 minute mai târziu, nou-intratul în partidă, Niklas Fullkrug și-a arătat simțul de marcator autentic. Atacantul celor de la Borussia Dortmund a primit o pasă în interiorul careului, s-a întors și a finalizat cu un șut imparabil trimis în vinclul porții scoțienilor. 4-0 pentru reprezentativa țării gazdă. Același Fullkrug a mai marcat o dată cu un sfert de oră înainte de încheierea confruntării, dar golul reușit de acesta a fost anulat pe motiv de offside.

Golul de onoare al Scoțienilor a fost, de fapt, un autogol venit din partea lui Antonio Rudiger. Dintr-o fază fixă expediată de la marginea terenului de un jucător scoțian, apărătorul devenit câștigător al UEFA Champions League cu Real Madrid în acest an, a intenționat să îndepărteze pericolul, dar a greșit respingerea și a trimis balonul în propria poartă. 4-1.

Scorul s-a mai schimbat o dată până la fluierul final al lui Clement Turpin, deoarece cel care a fost selecționat pe ultima sută de metri de Julian Nagelsmann pentru turneul final, a înscris spectaculos de la marginea careului. Emre Can a primit o pasă în spațiu liber și a șutat la colțul lung. Mingea a fost deviată de un om din defensiva scoțienilor și atinsă ușor de Angus Gunn, dar golul a venit, iar Germania a debutat cu dreptul la această ediție de Campionat European.

În momentul de față, nemții conduc grupa cu cele trei puncte obținute după meciul cu Scoția, având un golaveraj de +4. În celălalt duel al grupei, Ungaria și Elveția se vor întâlni sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16:00, la Koln.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.