Călușarul se întoarce pe 31 august la Noaptea Muzeelor la Sate
Articol de bucurestifm, 19 iunie 2024, 13:10
Noaptea Muzeelor la Sate anunţă startul înscrierilor la a doua ediţiei a nocturnei muzeale dedicate exclusiv patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc.
Entităţile muzeale şi culturale care doresc să participe la ediţia a doua a evenimentului, pot solicita fişa de înscriere printr-un mesaj expediat la adresa de email – noaptea_muzeelor@yahoo.com. Înscrierile se desfăşoară în perioada 19 iunie – 01 august 2024.
Noaptea Muzeelor la Sate se va desfăşura anul acesta pe 31 august şi pregăteşte pentru public sute de prezentări culturale şi proiecte educative, organizate în satele şi comunele din ţară.
„După un debut spectaculos cu aproape 200 de entități muzeale participante anul trecut, pregătim în cadrul evenimentului de anul acesta implementarea unor proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat sau abandonat în podurile caselor și în cotloanele gospodăriilor țărănești. De asemenea, dorim să ne concentrăm și pe sporirea gradului de alfabetizare și de expunere la cultură și la patrimoniu a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Sperăm să se înscrie cât mai multe obiective din întreaga țară pentru a oferi vizitatorilor cât mai multe „lumi minunate” de descoperit și spații de creație rurală de vizitat” – a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor la Sate.
Organizaţiile înscrise în program vor beneficia de promovare şi de reprezentare în cadrul platformei www.noapteamuzeelor-la-sate.ro şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Noapteamuzeelorlasate, care vor oferi publicului informaţii despre evenimentele, activităţile şi proiectele găzduite pe 31 august în toată ţara.
La prima ediție a proiectului desfășurată pe 2 septembrie 2023, au participat peste 200 de obiective muzeale, din 38 județe ale țării. Pe lângă muzee sătești și case memoriale, ateliere educative și spații dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzătoare chilii ale zânelor și locuințe ale martirilor, ferme de artă și puncte gastronomice pentru degustare, spații de rezidență artistică și muzee de pânze sau cu vise, șezători, fierării magice, case de boieri venețieni din Țara Făgărașului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spații ale memoriei și ale rezistenței anticomuniste și anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate, drumuri tematice, mausolee și multe alte destinații extraordinare.