Oamenii de știinţă au identificat cel mai vechi vin din lume

Sursa foto: captură ecran/youtube

Oamenii de știinţă au identificat cel mai vechi vin din lume, o picătură de vin alb cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, descoperită într-un sit funerar din Roma Antică situat în sudul Spaniei.

Potrivit agenţiei DPA, citată de Agerpres, vinul a fost descoperit în 2019 într-un mausoleu roman de lângă Carmona, un oraş de lângă Sevilla, despre care se crede că ar fi fost un mormânt de familie, datând din perioada vechiului oraş roman Carmo.

Situl funerar conţinea şase urne cu rămăşiţe umane, precum şi mai multe obiecte, potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Cordoba şi de la Departamentul de arheologie al oraşului.

Cercetătorii, care au descris descoperirea drept „excepţională şi neaşteptată”, au găsit rămăşiţele unei persoane de sex masculin acoperite de un lichid „roşiatic” în interiorul unei urne funerare din sticlă, sigilată.

Analiza profilului mineral al lichidului şi detectarea anumitor polifenoli caracteristici, care se regăsesc în orice vin, au permis cercetătorilor să stabilească faptul că lichidul este vin alb, dar care s-a colorat în timp, posibil din cauza „reziduurilor solide conţinute în urnă”.

Anterior, cel mai vechi vin descoperită era o sticlă din Speyer, Germania, găsită în 1867, despre care se crede că ar proveni din secolul al IV-lea, potrivit unui comunicat al Universităţii din Cordoba.

Autor: Bogdan Verman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.