Câciu: Pe zona de digitalizare a sistemului de sănătate avem alocate aproape 600 de milioane de euro din PNRR
Articol de arionmihaela, 19 iunie 2024, 17:46
Sistemul de sănătate are alocate aproximativ 600 de milioane de euro pentru digitalizare, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fondurile urmând să fie utilizate pentru implementarea unor soluţii precum sistemul PIAS, telemedicina, eHealth şi digitalizarea unităţilor spitaliceşti, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la conferinţa „Romanian Cyber Care Health – siguranţă şi încredere pentru pacienţi”.
„Provocare cea mai mare va fi digitalizarea sistemului de sănătate, în întreg şi pe părţi. La acest moment, dacă ne uităm, nu am o fişă a pacientului care să poată fi accesată de la un nivel, bineînţeles securizat, astfel încât să ştim despre acel pacient toată diagnoza lui, de la naştere până în prezent. Legat de bani este pentru prima oară că România are atâţia bani la dispoziţie încât să dea Dumnezeu să poată să-i cheltuiască. Dacă discutăm de sistemul de sănătate, în întregul lui, nu a avut niciodată la dispoziţie din fonduri europene, vorbesc aici de PNRR şi de Programul de Sănătate – 5 miliarde de euro. Evident, pe zona de digitalizare avem undeva alocate aproape 600 de milioane de euro din PNRR către Ministerul Sănătăţii, care se duc atât pe sistemul de telemedicină e-Helth, dar şi pe digitalizarea a 60 de unităţi spitaliceşti din subordinea Ministerului Sănătăţii”, a spus Câciu.
El a subliniat că va trebui să avem un sistem total nou, un sistem digital care să aibă corespondent cu fiecare, de la medicul de familie până la fiecare spital, până fiecare unitate pre spitalicească şi completat inclusiv cu date care vin de la beneficiari, de la Asociaţia Pacienţilor, şi de la cei care pot asigura furnizarea de medicamente, dar şi de dotări.
„Deci sunt provocări care trebuie realizate într-un decurs, vă şi spun un termen: 2026. Noi discutăm şi este foarte important pentru prima oară, aşa mi se pare mie, poate greşesc, toată lumea vrea să stea la masă şi să rezolve această situaţie. Poate până acum, de multe ori fiecare a fost pe o anumită baricadă şi poate de aceea nici s-au găsit soluţiile. Simt că toate părţile implicate vor să fie parte a acestui proces de reformare până la urmă, pentru că e o reformă în domeniul sănătăţii”, a punctat Câciu.