EURO 2024: Croația și Albania oferă suspans până la capăt la Hamburg, iar naționala gazdă s-a calificat în optimile de finală. Performanța atinsă de elvețianul Shaqiri
Articol de mariosoare, 20 iunie 2024, 00:32
Runda a doua a meciurilor din grupele de la EURO 2024 a debutat cu trei meciuri de foc, în care golurile nu au lipsit, iar alte recorduri s-au stabilit, printre calificarea unei echipe și tensiunea oferită de alte reprezentative. În prima partidă a zilei, vicecampioana mondială din anul 2018, Croația, a întâlnit-o pe Albania pe stadionul din Hamburg.
Albanezii au punctat încă din primele minute, la fel ca în meciul inaugural, disputat în fața Italiei. De această dată, o pasă în partea dreaptă a terenului către Jasir Asani l-a pus pe cel din urmă în ipostaza de a centra în mijlocul careului advers. Qazim Laci a reluat cu o lovitură de cap balonul, iar Dominik Livakovic a fost învins destul de ușor, la acea fază deschizându-se scorul.
Croații au încercat să revină rapid în joc, dar au ratat câteva șanse importante. Golurile au venit în partea secundă. În ziua în care a împlinit vârsta de 33 de ani, Andrej Kramaric a izbutit să restabilească egalitatea. O minge recuperată în apropierea careului de Ante Budimir a fost trimisă către fotbalistul celor de la Hoffenheim. Atacantul croat a preluat mingea, a intrat în interior și a finalizat cu un șut la colțul scurt.
După doar două minute trecute de la egalarea situației, noul intrat în naționala albaneză a trimis mingea în proprie poartă după un carambol produs în careul advers. A fost cel de-al patrulea autogol bifat la această ediție a turneului final continental. Totuși, croații nu aveau să obțină toate cele trei puncte, deoarece în minutele de prelungire ale duelului, Klaus Gjasula și-a reparat eroarea comisă cu un sfert de oră înainte de final și a încheiat o acțiune în mod precis.
În această situație, croații au rămas fără victorie la această ediție a Campionatului European, iar albanezii au reușit să marcheze un număr de mai multe goluri în primele două meciuri, comparativ cu rezultatul înregistrat la precedentul turneu final din Franța. Confruntarea naționalelor rămase din această grupă, respectiv cea dintre Spania și Italia, are loc joi, 20 iunie, de la ora 22:00, iar miza este primul loc.
În cel de-al doilea meci al zilei, Germania a înfruntat-o pe Ungaria pe stadionul celor de la Stuttgart. După ce o invazie de albine declanșată în prima parte a zilei a fost stopată de autoritățile responsabile, partida s-a putut disputa în condiții normale. Jocul dintre cele două selecționate a debutat cu o șansă uriașă ratată de maghiari, prin Roland Sallai. Fotbalistul celor de la Freiburg a fost aproape să ajungă la o minge, datorită pressingului, dar Manuel Neuer a ieșit la timp dintre buturi și a respins balonul.
Prima reușită a acestui joc a venit în minutul 22, atunci când dintr-o fază încâlcită apărută în careul maghiarilor, Ilkay Gundogan a intrat în posesia balonului. Willi Orban a alunecat și a călcat pe minge, iar acest lucru i-a permis căpitanului nemților să îi paseze lui Jamal Musiala. „Decarul” celor de la Bayern Munchen a șutat la poartă, iar datorită unei devieri a unuia dintre apărători, Germania a deschis scorul.
Ungurii au oferit o replică pe măsură după această fază, dar Dominik Szoboszlai a fost refuzat de portarul germanilor, după ce a trimis o torpilă dintr-o lovitură liberă. În minutele suplimentare ale primei reprize, maghiarii au avut un gol anulat, pentru ca golul să vină tot în poarta lui Peter Gulacsi. La douăzeci de minute trecute din actul secund, Ilkay Gundogan a marcat golul cu numărul 19 în tricoul naționalei Germaniei.
Maximilian Mittelstadt a centrat pe jos în fața porții către jucătorul Barcelonei care a finalizat cu un șut precis trimis la colțul lung. Nemții au mai ratat câteva oportunități importante, atât prin Niclas Fullkrug, dar și prin Leroy Sane. Totuși, scorul nu a mai fost modificat, iar naționala condusă de pe margine de Julian Nagelsmann a obținut biletele pentru optimile de finală. Totodată, grație avansării în urmtătoarea fază a competiției continentale, clauza existentă în contractul selecționerului Germaniei cu Federația de Fotbal a fost activată, iar aceasta specifică că înțelegerea va fi prelungită până la Campionatul Mondial de Fotbal din 2026.
După trei meciuri fără înfrângere înregistrate în compania Germaniei, maghiarii au întrerupt seria de succes. În cel de-al treilea duel al zilei și celălalt dintre restul naționalelor din grupa A de la EURO 2024, Scoția și Elveția au încheiat la egaliate la Koln. Ultimul joc al zilei a început mai bine pentru scoțieni, care au înscris în minutul 13 prin Scott McTominay, golgheterul naționalei din Insula Britanică din preliminariile turneului final.
Avantajul Scoției nu a durat foarte mult timp, deoarece Xherdan Shaqiri a marcat o bijuterie de gol și a egalat situația la general. Fotbalistul elvețian a profitat de o eroare imensă produsă în defensivă comisă de Kieran Tierney. Jucătorul din ofensiva selecționatei conduse de Murat Yakin a devenit cel mai prezent fotbalist din Elveția la turneele finale, cu șapte apariții. De asemenea, acesta este singurul fotbalist care a marcat la ultimele trei ediții de Campionat European și la ultimele trei ediții de Campionat Mondial.
Elvețienii au mai avut un gol anulat în minutul 33, prin Dan Ndoye, din cauza unui offside. Ghinionul pentru fosta componentă din grupa de preliminarii din care a făcut parte și România a continuat și în repriza a doua, atunci când Breel Embolo a marcat și el, dar reușita nu a fost validată. Elvețienii s-au calificat, la rândul lor, în optimile de finală, indiferent de rezultatul din ultima etapă a grupelor.