#NoiFacemUnSpital câștigă marele premiu al Galei Societății Civile 2024
Articol de bucurestifm, 21 iunie 2024, 15:48
Gala Societății Civile, un proiect The Institute, a premiat câștigătorii competiției aseară, 20 iunie, în cadrul Festivității de Premiere. Marele Premiu al Galei Societății Civile 2024 a fost oferit Asociației Dăruiește Viață, pentru proiectul #NoiFacemUnSpital, proiect ce are ca scop construirea unui spital de copii de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, un spital la standarde europene, folosind norme actuale și respectând circuitele medicale adecvate, în care cadrele medicale să-și poată face meseria așa cum visează.
Pentru prima dată în România, un ONG a construit un spital de la zero, cu ajutorul donațiilor și sponsorizărilor. Dăruiește Viață și-a asumat misiunea de a ridica primul Spital de Copii, care va oferi îngrijire multidisciplinară copiilor cu boli grave.
Proiectul a început în 2015, din dorința de a îmbunătăți condițiile de tratament de pe Secția de Onco-Pediatrie a Spitalului Marie Curie din București, unde 30 de copii și 30 de adulți împart doar două toalete la capăt de hol și un duș. Infrastructura veche a clădirii nu permitea adăugarea de grupuri sanitare în saloane, astfel că proiectul a început să se extindă.
Ceea ce a fost gândit inițial ca o clinică a devenit un spital în toată puterea cuvântului – primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. Spitalul înseamnă o construcție de aproximativ 12.000 metri pătrați, care se întinde pe 9 niveluri și are o capacitate de aproximativ 140 de paturi.
În acest sens, clădirea va găzdui primul Departament de Radioterapie pentru copii din România (două buncăre), o secție de Terapie Intensivă cu saloane de un singur pat, un Bloc Operator modern cu 5 săli de operație, o secție de Oncologie, o secție de Hemato-Oncologie, inclusiv 5 camere curate pentru transplant, o secție de Neurochirurgie și o secție de Chirurgie.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt copiii tratați la Spitalul Marie Curie, părinții lor (care vor fi internați împreună cu copiii, beneficiind astfel direct de noile condiții de tratament) și cadrele medicale angajate – aproximativ 5000 de persoane.
„În 2018, când proiectul nostru era abia la început, am primit Marele Premiu pentru idee, inițiativă și pentru că reușisem deja să mobilizăm aproximativ 100.000 de oameni. Astăzi, bucuria este cu atât mai mare: spitalul este gata, copiii sunt înăuntru, și știm că 350.000 de oameni au contribuit financiar și cu încredere. Acest proiect, dincolo de șansele la viață oferite copiilor, reprezintă speranță pentru România. Speranța că suntem capabili să facem bine. Acest premiu este, în esență, o recunoaștere pentru cei 350.000 de oameni. Nu este puțin lucru să ai încredere și să donezi bani, sperând că se vor realiza aceste lucruri. Vă mulțumim!”, au declarat Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Dăruiește Viață.
Lista integrală a câștigătorilor Galei Societății Civile 2024 poate fi consultată pe website.
Anul acesta, câştigătorii GSC 2024 vor avea acces la Ashoka Residency Program. Programul de rezidențiat Ashoka este structurat sub forma unei experiențe de 3 luni şi are ca scop un cadru de colaborare open source, care va permite unei mase mai mari de oameni să acceseze resursele și oportunitățile oferite de echipa globală Ashoka.
Anul acesta, 228 de inițiative, respectiv 192 proiecte, 24 programe și 12 campanii sociale de comunicare s-au înscris la cea de-a 22-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de peste 72 de specialiști în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.