EURO 2024: Tabloul complet al optimilor de finală de la turneul final din Germania, după ce faza grupelor s-a încheiat cu un „șoc” în meciul Portugaliei. România și-a aflat adversarul din următoarea fază a competiției

Sursă foto: UEFA.com

Faza grupelor de la EURO 2024 s-a încheiat după ce s-au jucat meciurile naționalelor aflate în grupele E și F în această zi. În grupa României, reprezentativa țării noastre a triumfat, cu cele patru puncte obținute în cele trei meciuri, iar pe locul al doilea s-a clasat Belgia. De pe locul trei a progresat Slovacia, care a remizat cu „tricolorii” la Frankfurt.

În duelul disputat de naționala țării noastre pe stadionul care a fost folosit pe post de exemplu al „Arenei Naționale”, Slovacia a început mai bine partida și a intrat cu ușurință în controlul meciului. Prima ocazie importantă a fost ratată de Andrei Rațiu, totuși, care a șutat din interiorul careului la colțul lung al porții apărate de Martin Dubravka, dar goalkeeper-ul celor de la Newcastle s-a opus golului.

În aceeași fază, Ianis Hagi a trimis peste poartă, după ce mingea ricoșase la fotbalistul celor de la Rangers. Reușita cu care s-a deschis scorul în meciul decisiv privind calificarea le-a aparținut slovacilor, care au punctat după o centrare venită din flancul drept și care a fost finalizată cu o lovitură de cap din partea lui Ondrej Duda, care a schimbat tabela la 1-0 în favoarea naționalei conduse de pe margine de Francesco Calzona.

Mai apoi, „tricolorii” au forțat reintrarea în confruntare, iar o fază produsă la limita careului de 16 metri de către Ianis Hagi a dus la dictarea unei lovituri de la 11 metri pentru România. După consultarea VAR, Daniel Siebert a arătat spre punctul cu var, iar responsabilul executării acestei lovituri de pedeapsă, Răzvan Marin, a înscris fără probleme în plasa Slovaciei.

În repriza secundă, prima ocazie importantă a fost consemnată de Răzvan Marin și de Denis Drăguș, care au trecut în aceeași acțiune, pe rând, pe lângă golul doi al României. Slovacii au ripostat pe niște faze de contraatac, dar Florin Niță și-a continuat seria excelentă și forma de minune, reușind să pareze o mulțime de execuții ale adversarilor. Până la sfârșitul celor 90 de minute, românii s-au menținut la egalitate cu slovacii și au izbutit să obțină prima calificarea la un turneu final în fazele eliminatorii după o pauză de 24 de ani.

În celălalt duel al grupei care a fost câștigată de România, Ucraina și Belgia au oferit un meci extrem de echilibrat, care s-a jucat încleștat și cu multe marje de eroare. Belgienii au fost mai prezenți în prima parte a jocului și au ratat câteva ocazii uriașe, pentru ca ucrainenii să treacă pe lângă un gol crucial în finalul meciului. S-a încheiat 0-0 acel duel, iar Ucraina a fost eliminată de la EURO 2024, pentru ca elevii lui Domenico Tedesco să meargă mai departe de pe poziția secundă.

Grupa F, cea din care a făcut parte și Portugalia lui Cristiano Ronaldo, a adus două confruntări extrem de interesante. În duelul selecționatei lusitane cu Georgia, situația nu a început deloc promițător, deoarece după doar un minut de joc, vedeta celor de la Napoli, Kvicha Kvaratskhelia a marcat din apropierea porții, cu un șut trimis pe lângă goalkeeper-ul portughezilor.

În repriza secundă, tot georgienii au fost cei care au punctat decisiv la capitolul scor, prin Georges Mikautadze, golgheterul competiției, care a marcat dintr-un penalty. Cele trei puncte obținute în fața portughezilor care au ratat din toate pozițiile au dus-o pe Georgia, pentru prima dată, în fazele eliminatorii, de la înființarea naționalei și până în prezent.

Cehia și Turcia s-au întâlnit direct în ultima rundă a grupelor de la EURO 2024, într-o confruntare arbitrată de centralul român, Istvan Kovacs. În minutul 20 al meciului, cehii au rămas fără un om de bază, Antonin Barak, care a primit al doilea cartonaș roșu din partea lui Istvan Kovacs și a fost trimis la vestiare. Golul a venit în poarta Jindrich Stanek, în minutul 51, atunci când Hakan Calhanoglu a marcat pentru naționala „semilunei” și a deblocat tabela.

Tomas Soucek a avut forța de a egala situația generală, iar mijlocașul central de la West Ham a înscris la un sfert de oră distanță, dar golul acestuia nu a fost suficient, deoarece, pe final, în prelungirile jocului, Cenk Tosun a înscris din pasa lui Orkun Kokcu și a dus-o pe Turcia în optimile de finală de la EURO 2024 de pe poziția secundă.

Pentru că turcii au învins-o pe Cehia în cel de-al treilea meci din grupele de la turneul final din Germania, România a fost și ea afectată direct. Naționala antrenată de Edi Iordănescu va da peste Olanda în runda care vine.

Tabloul și programul complet al optimilor de finală de la EURO 2024:

  • 29 iunie, ora 19:00 Elveția – Italia
  • 29 iunie, ora 22:00 Germania – Danemarca
  • 30 iunie, ora 19:00 Anglia – Slovacia
  • 30 iunie, ora 22:00 Spania – Georgia
  • 01 iulie, ora 19:00 Franța – Belgia
  • 01 iulie, ora 22:00 Portugalia – Slovenia
  • 02 iulie, ora 19:00 România – Olanda
  • 02 iulie, ora 22:00 Austria – Turcia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.