Ileana Stana Ionescu nu mai e printre noi!

facebook.com/ValorileRomanieinuMor

„Cu durere în suflet, anunțăm trecerea la cele veșnice a actriței Ileana Stana Ionescu. Dumnezeu să o odihnească în pace și lumină veșnică!”, scrie pe pagina de Facebook „Actori români-Valorile României nu mor”.

Celebra actrița Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024. Aceasta și-a dat ultima suflare pe patul de spital. Avea 87 de ani.

,,O personalitate cu un talent exceptional si de o inalta statura morala, plina de verva si spontaneitate” – Teatrul National din Bucuresti a anuntat decesul actritei.

Ileana Stana Ionescu a renunțat la scena teatrului românesc acum cinci ani și în luna septembrie și-a exprimat dorința de a se retrage complet din lumina publică.

„Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine in zilele cele bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri. La 87 de ani nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți! Nici nu prea mai ai ce sa arăți. Nu mai sunt cum eram, nu mai arăt cum arătam. Îmi doresc ca publicul să mă țină minte așa cum eram înainte, de aceea am dispărut”, a declarat Ileana Stana Ionescu (intr-un interviu acordat pentru cancan.ro).

S-a născut în anul 1936. După mama are origini italiene, tatăl a murit în al doilea război mondial, când avea șase ani. A trăit de la vârsta de cinci ani, cu familia, în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul.

După absolvirea liceului teoretic a plecat să lucreze la Reșița, unde locuia un frate de-al tatălui. Acolo frecventa spectacolele trupei de teatru.

A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Din anul 1965 a lucrat la Teatrul National din Bucuresti, dar și la televiziune. Din anul 2002 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București.

A fost aleasa deputat de Bucuresti, în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italienilor din România.

A a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Panama.

Distinctii:

  • Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice, 2001
  • Premiul de Excelență al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru „O batistă în Dunăre” de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, 1998
  • Premiul ACIN România pentru rolul secundar în filmul „Aici nu mai locuiește nimeni”, regia Malvina Urșianu, 1996
  • Premiul de interpretare feminină pentru rolul Coana Safta – „Anton Pann”, de Lucian Blaga la Festivalul Lucian Blaga, 1995
  • Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985
  • Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică, 1976
  • Festivalul Național de teatru pentru rolul Chiralina – „Coana Chirița” de Tudor Mușatescu, regia Horea Popescu, 1969
  • Concursul republican pentru rolul Prostituata – „Generalul și nebunul” de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963
  • Ordinul national Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc” .

Ii multumim pentru ca i-am fost contemporani.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.