AVANCRONICĂ: România – Țările de jos, meciul privit de o țară întreagă, prin care ”tricolorii” pot scrie istorie. Tot ce s-a întâmplat până acum între cele două națiuni și declarațiile momentului

Sursă colaj foto: BeFunky Sursă foto: Facebook - Echipa Națională a României/Ons Oranje

Naționala de fotbal a României va evolua în compania Țărilor de Jos, la Munchen, pe Allianz Arena, în ceea ce reprezintă unul dintre cele mai tari meciuri din ultimele două decenii. Elevii lui Edi Iordănescu vor întâlni reprezentativa antrenată de Ronald Koeman în optimile de finală ale Campionatului European din Germania, după ce s-au calificat din grupe de pe prima poziție, în timp ce batavii au încheiat faza grupelor pe locul al treilea.

În raportul confruntărilor directe, selecționata țării noastre se poate lăuda cu o singură victorie obținută în fața olandezilor, cea din preliminariile turneului final din 2008, atunci când singurul gol al partidei a fost înscris de fostul fundaș central român, Dorin Goian. Fotbaliștii Țărilor de Jos au înregistrat opt succese împotriva României, iar un alt meci s-a încheiat nul. Valoarea lotului naționalei poreclită drept ”portocala mecanică” se situează în jurul sumei de 815 milioane de euro, pe când întregul nucleu al ”tricolorilor” este cotat la suma de 92 de milioane de euro.

Pentru această înfruntare, selecționerul României nu va putea conta pe Nicușor Bancu, deoarece fundașul stânga al Universității Craiova este suspendat. 7.000 de bilete au fost acordate de organizatorii UEFA fiecărui grup de suporteri ai celor două reprezentative, iar la centrul duelului va fi germanul Felix Zwayer, un arbitru cu un trecut pătat de blaturi și decizii controversate.

Câte patru goluri a înscris fiecare dintre cele două naționale la această ediție de EURO, iar la capitolul defensivă, naționala României stă mult mai bine, pentru că a încasat cu un gol mai puțin decât viitorul său adversar din optimile de finală. Meciul din această etapă a competiției dintre Romania și Țările de Jos este programat să se dispute marți, 2 iulie, de la ora 19:00, pe arena unde tricolorii au învins-o pe Ucraina în primul joc de la turneul final. Câștigătoarea din această optime de finala va întâlni în sferturile întrecerii din Germania învingătoarea duelului dintre Austria și Turcia.

În grupele de la turneul final din acest an, România a debutat cu un succes categoric scos în fața Ucrainei, 3-0, după ce marcatori au fost Nicolae Stanciu, Răzvan Marin și Denis Drăguș. Tot în prima etapă a fazei grupelor, olandezii au întors rezultatul în partida contra Poloniei și s-au impus grație golurilor punctate de Cody Gakpo și Wout Weghorst. Meciul al doilea de la EURO 2024 nu a fost unul de bun augur pentru ”tricolori”, care au fost ”răpuși” de Belgia, scor 2-0, după ce Youri Tielemans, în primele minute ale confruntării, dar și Kevin de Bruyne, pe final de joc, au schimbat soarta celor trei puncte.

Naționala Țărilor de Jos a terminat la egalitate, în a doua rundă din grupe, în compania fostei campioane mondiale, Franța, având și un gol anulat pe motiv de offside. Faza grupelor s-a sfârșit cu un rezultat pozitiv pentru reprezentativa antrenată de Edi Iordănescu care a încheiat cu o remiză întâlnirea cu Slovacia, scor 1-1. În partea cealaltă, batavii au pierdut la limită, 2-3, cu Austria, iar din această pricină, au ocupat locul al treilea.

Istoricul jocurilor directe dintre cele două echipe arată că olandezii au obținut cel mai recent succes în anul 2017, într-un meci amical, scor 3-0, pe terenul românilor. Pe atunci, Memphis Depay se afla în primul 11 al batavilor și izbutea să marcheze, la fel cum o făceau și coechipierii săi, Ryan Babel, respectiv, Luuk de Jong. De asemenea, în echipa ”portocalei mecanice”, la duelul de acum șapte ani, se mai aflau, exact cum se întâmplă și în prezent, Virgil van Dijk, Nathaniel Ake, Mathijs de Ligt.

În tabăra românilor, pe atunci se regăseau patru jucători care au rămas și în acest moment în lotul naționalei noastre, aceștia fiind Nicolae Stanciu, Denis Alibec, Nicușor Bancu și Florin Niță. Înainte de această înfruntare, la conferința de presă susținută în fața jurnaliștilor, selecționerul României, Edi Iordănescu, a evidențiat esențialitatea partidei, dar acesta a și specificat că totul se modifică odată cu apariția olandezilor în fața ”tricolorilor”, comparativ cu selecționatele întâlnite precedent:

? ?? ???? ?? ???? ??? ?????????̆, ?????? ? ?????̆???. ?? ???? ?? ?̂???̂????̦?? ? ????̆ ?̂? ????̦?̆. ??? ????̆ ?????? ?? ?????̦???? ????̆ ?ℎ???? ?̂? ???? ? ???? ????????? ?̦? ? ?????????, ?????? ?̂?̦? ?? ???? ?? ?????̆??? ? ??????̆. ?? ??????.

????̆ ?̂??????? ?????̆??? ???? ?? ?? ???? ?? ???? ??̆ ??̆???̦?? ???? ?????̆???̦?, ???? ???? ??̆ ???? ?????̆???̦? ??? ? ?????? ?̦? ?? ?? ??̆????? ??? ?????? ??? ?? ???? ?? ??? ??̆-? ???? ????̂? ????̆ ????. ?? ??̆????? ?? ???? ?????? ?? ??-? ????? ????? ???? ?̂? ?????̆ ?? ??: ??̂? ?? ???? ?? ????? ??? ?????”, a mărturisit Edward Iordănescu, despre această optime de finală, conform postării urcate pe contul de pe rețelele de socializare ale echipei naționale a României.

De asemenea, omul de pe banca reprezentativei țării noastre a ținut să menționeze faptul că adversarii pornesc drept favoriți încă din primul minut, dar și că versurile imnului oferă un mesaj puternic care poate oferi un imbold elevilor săi:

”??? ?? ?? ??????? ??̂??̆ ???? ?? ??????? ?? ???????: ??, ?????? ? ????????̆.

??̂?? ???????? ?? ????̂?? ??̂???̆ ?̂? ??????̦? ???? ?? ????̆????? ????? ??????, ? ?? ???? ???? ??? ????????̆ ??? ???? ?? ?????̂?? ?????? ???: ???? ??? ?????????̆, ??????̦??-?̦? ????̆ ??????.

???? ?? ?? ???̦???? ??̂??̆ ???? ?? ? ????? ???̦??. ??? ??? ???? ?̂?̦? ??? ?????? ?̂? ????????? ??̂???, ?? ??̆????̦? ?????̆???̦?, ???? ??? ???? ?? ?? ????̦????? ???? ?? ????, ???? ?? ???̦??. ???? ??? ???? ??? ???!”, a adăugat selecționerul grupării ”tricolore”.

O parte dintre jucătorii ”portocalei mecanice” au fost prezenți la o conferință de presă organizată zilele trecute, iar aceștia au prefațat duelul cu România. Mijlocașul central al lui AC Milan, Tijani Reijnders, a mizat, prin vorbele sale, pe faptul că naționala noastră poate fi un adversar care se potrivește ”mănușă” stilului de joc implementat de batavi, dar și că fotbaliștii români aplică un nivel destul de ridicat în teren:

Am avut niște conversații grele, dar suntem pe drumul cel bun și toată lumea este pe aceeași pagină. Este clar de acum încolo că a câștiga înseamnă că trecem, a pierde înseamnă a merge acasă”, a declarat Reijnders într-o conferință de presă.

„Am urmărit din nou meciul și am văzut ce ar putea fi îmbunătățit. Trebuie să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla. România este adversarul ideal pentru a arăta cum trebuie făcute lucrurile.

De asemenea, joacă cu multă intensitate. Trebuie să fim mult mai atenți cu mingea și nu am avut deloc asta împotriva Austriei”, a transmis omul de la centrul terenului selecționatei conduse de pe margine de Ronald Koeman, potrivit CNA.

Căpitanul ”portocalei mecanice”, Virgil van Dijk, a fost și el implicat la acest eveniment cu mass-media, iar fotbalistul celor de la Liverpool a mizat pe ziua de pauză pe care atât el, cât și coechipierii săi au avut-o, dar și pe ideea că toată lumea este la fel de montată, indiferent de rezultatul consemnat cu Austria:

Toată lumea a avut o zi liberă, inclusiv eu. Aceasta a fost folosită pentru a învăța ceva și pentru a face mai bine împotriva României. Există mai multă presiune, dar nu ar fi fost diferit dacă am fi câștigat în fața Austriei”, a comentat liderul din teren al batavilor, conform sursei menționate mai sus.

Confruntarea dintre România și Țările de Jos este programată să înceapă marți, 2 iulie, de la ora 19:00, la Munchen, pe ”Allianz Arena”, acest meci fiind penultimul din faza optimilor de finală de la EURO 2024.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.