EURO 2024: Încă un ”cap de afiș” în sferturile de finală: Franța învinge vecina Belgia fără să marcheze din acțiune la turneul final până acum, iar Portugalia lui Ronaldo ”plânge” la propriu pentru calificarea obținută la penalty-uri cu Slovenia

Sursă foto: UEFA.com

Penultima zi a optimilor de finală de la EURO 2024 a fost una în care rezultate uluitoare s-au conturat în 90 de minute sau la capătul executării unor lovituri de departajare. Fosta campioană mondială s-a calificat după ce a trecut de vecina Belgia, cu scorul de 1-0, grație unui autogol, pe când Portugalia a depășit-o pe Slovenia, la capătul executării loviturilor de departajare.

În prima partidă a zilei, care s-a disputat la Dusseldorf, jocul a început cu o serie de cartonașe galbene care au fost acordate de centralul întâlnirii. Trei dintre cei patru mijlocași ai selecționatei conduse de pe margine de Didier Deschamps, Aurelien Tchouameni, Antoine Griezmann și Adrien Rabiot, au fost avertizați, iar numai ultimul dintre ei va lipsi confruntarea din sferturile de finală.

Prima mare ocazie importantă a partidei, care a fost consemnată după o dominare din ce în ce mai consistentă a reprezentativei din ”Hexagon”, i-a aparținut lui Marcus Thuram. Jules Kounde a trimis o centrare precisă în careu, iar atacantul celor de la Inter Milano a finalizat cu o lovitură de cap care a trecut puțin pe lângă poartă.

În partea secundă, tot francezii au fost cei care au presat mai tare buturile apărate de Keon Casteels, înlocuitorul lui Thibaut Courtois. Aurelien Tchouameni a decis să șuteze de la marginea careului, iar goalkeeper-ul belgienilor a intervenit prompt, mai ales că balonul fusese deviat de un apărător al fostei adversare a României din grupele competiției.

Două minute mai târziu, Jules Kounde și Marcus Thuram au cooperat din nou, dar acțiunea a avut același rezultat ca în prima repriză. Vârful campioanei Italiei s-a înălțat pentru a relua cu fruntea, dar execuția sa nu a putut fi cadrată. Pentru prima oară în această optime de finală, noul jucător al celor de la Real Madrid, începând cu data de 1 iulie, într-un mod oficial, Kylian Mbappe s-a remarcat în joc.

”Decarul” Franței a preluat un balon în flancul stâng, a driblat doi adversari și a intrat în centrul terenului. Fostul fotbalist al celor de la Paris Saint-Germain a șutat spre poarta ”dracilor roșii”, dar mingea a trecut la câteva degete deasupra barei transversale. Scorul a rămas identic atât după faza creată de căpitanul naționalei antrenate de Didier Deschamps, cât și după replica Belgiei, care a fost la un pas să schimbe soarta meciului în minutul 61.

Pe atunci, Yannick Carrasco a fost lansat de Kevin de Bruyne în careul francez, dar fostul mijlocaș al celor de la Atletico Madrid nu s-a putut coordona la finalizare, iar execuția sa a fost blocată în ultima secundă de Theo Hernandez. Fundașul stânga al Franței s-a repliat la timp și a reușit să își salveze echipa națională prin intervenția sa.

10 minute mai târziu, tot belgienii au fost la un pas să marcheze, chiar dacă desfășurarea confruntării era de partea ”cocoșilor galici”. Romelu Lukaku a scăpat pentru prima oară în această înfruntare din marcajul strâns făcut de William Saliba, care l-a ținut departe pe omul lui Chelsea. Atacantul belgian a pătruns în careu la această fază și a finalizat cu un șut puternic, pe jos, care a fost parat de Maic Maignan.

Cu șapte minute înainte de fluierul de final al jocului și pregătirea intrării în prelungiri, dacă ne luăm după felul în care se disputa înfruntarea. Kevin de Bruyne a fost pasat de un coechipier în spațiu liber, iar de la marginea careului, din poziție centrală, a tras pe jos, puternic, însă mingea a fost blocată de portarul francez.

Pe faza imediat următoare, selecționata care a participat în ultimele trei finale din patru de turnee finale a punctat decisiv. Kante a pasat spre Kolo Muani, după ce a primit de la Kounde, iar atacantul celor de la Paris Saint-Germain s-a întors și a tras spre poarta adversă. Mingea a fost deviată de veteranul Jan Vertonghen, aflat la, cel mai probabil, la ultima partidă din carieră disputată în tricoul naționalei Belgiei.

Francezii au marcat la acea fază, iar acel gol a fost suficient pentru ca naționala din ”Hexagon” să progreseze în sferturile de finală. ”Cocoșii galici” au încheiat cu același scor duelul cu reprezentativa vecină ca cel din semifinalele Cupei Mondiale din 2018, penultima confruntare directă înainte de cea de la turneul final din Germania.

Cel de-al doilea meci al penultimei zile în care au fost programate optimi de finală de la EURO 2024 s-a jucat la Frankfurt, între Portugalia și Slovenia. Înfruntarea dintre aceste naționale a debutat cu o șansă mare de tot irosită de Ruben Dias, care s-a aflat la capătul centrării venite din partea lui Bruno Fernandes. Fundașul central al lusitanilor a ratat din câțiva metri, la fel cum s-a întâmplat și în cazul lui Bruno Fernandes opt minute mai târziu.

Mijlocașul celor de la Manchester United a recepționat o pasă de la Bernardo Silva, dar concentrarea la finalizare din partea lui Bruno Fernandes nu a fost îndeajuns de mare, astfel că apărarea slovenilor a rezistat acestei faze. Cristiano Ronaldo a ieșit la rampă cu 10 minute înainte de fluierul final al primei reprize, atunci când căpitanul selecționatei lusitane a trimis dintr-o lovitură liberă cu puțin peste bara transversală.

În al doilea minut suplimentar al primei părți, mijlocașul central de la Fulham, Joao Palhinha a decis să șuteze din marginea careului. Execuția acestuia a lovit stâlpul din dreapta porții apărate de Jan Oblak, iar portughezii au trecut pe lângă șansa de a deschide scorul. La două minute trecute de la reluarea jocului, Bernardo Silva a șutat după ce defensiva slovenă respinsese un balon, dar tentativa acestuia de a marca s-a dovedit a fi defectuoasă.

Vedeta portughezilor, Cristiano Ronaldo, a tras din nou periculos, din lovitură liberă. Jan Oblak a fost țintuit de execuția atacantului selecționatei conduse de pe margine de Roberto Martinez, iar faza s-a încheiat fără vreun rezultat concret pentru lusitani. Slovenii s-au remarcat în minutul 62 al înfruntării, atunci când Benjamin Sesko, cel mai periculos fotbalist al acestei reprezentative, a intrat în careu, dar a finalizat cu mult pe lângă poartă.

Până la sfârșitul celor 90 de minute regulamentare, partida a mai avut parte de o singură ocazie esențială. În primul minut de prelungiri, Cristiano Ronaldo a șutat din centrul careului, dar mult prea slab pentru a îl învinge pe Jan Oblak. 0-0 a arătat tabela la finalul timpului regulamentar, iar înfruntarea dintre cele două naționale a mers în prelungiri.

În minutul 95, slovenii au ratat o ocazie uriașă prin Benjamin Verbic. Jucătorul naționalei care a terminat la egalitate cu Anglia în ultimul meci din grupele turneului final a tras spre poartă, dar balonul a fost blocat în ultimă instanță de un fundaș advers. Cu două minute înainte de terminarea primei reprize de prelungiri, Diogo Jota a obținut o lovitură de la 11 metri. Cristiano Ronaldo a fost responsabilul cu executarea acestui penalty, dar acesta a fost refuzat de Jan Oblak, care a ghicit colțul și a blocat șutul trimis de fotbalistul celor de la Al-Nassr. Imediat după ce a fost refuzat de portarul celor de la Atletico Madrid, emoțiile l-au copleșit pe marele fotbalist portughez, care a izbucnit în lacrimi și a plâns pentru câteva secunde.

Multiplul câștigător al Balonului de Aur a ratat atât desprinderea pe tabela de marcaj pentru selecționata țării sale, cât și stabilirea unui record unic: ar fi putut să devină singurul jucător care înscrie la șase ediții diferite de EURO de-a lungul timpului. Câteva minute mai târziu, antrenorul slovenilor a fost eliminat de arbitrul italian, Daniele Orsato, din cauza protestelor.

În minutul 108, Joao Palhinha a pierdut un nou duel cu Jan Oblak, care a respins lovitura de cap a fotbalistului portughez. Cea mai mare ocazie a acestui joc a apărut în contul slovenilor cu cinci minute înainte de finalul prelungirilor, atunci când Pepe a comis o eroare magistrală. Legendarul fundaș central al lusitanilor a alunecat în momentul în care a vrut să degajeze balonul, iar Benjamin Sesko a profitat. Totuși, atacantul celor de la RB Leipzig s-a precipitat în fața lui Diogo Costa, iar slovenii au trecut pe lângă marcarea unui gol cât o calificare.

Totul avea să fie decis la loviturile de departajare. De la punctul cu var, slovenii au ratat prima execuție, deoarece Diogo Costa a salvat incredibil de pe linia porții. De această dată, Cristiano Ronaldo a marcat din penalty și a făcut un gest spre peluza fanilor portughezi prin care și-a cerut iertare față de ratarea din timpul jocului. Slovenii au ratat încă o dată, spre deosebire de Bruno Fernandes care a fructificat cea de-a doua lovitură de la 11 metri.

Portugalia s-a calificat în sferturile de finală, după ce slovenii au mai irosit un penalty, iar Bernardo Silva nu a greșit de la punctul cu var. Diogo Costa a fost ”eroul” trupei pregătite de Roberto Martinez, iar lusitanii vor evolua în compania Franței în sferturile de finală de la EURO 2024, în ceea ce va fi reeditarea finalei de la EURO 2016.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.