IGPR: Proiect de formare a poliţiştilor în identificarea probelor digitale la faţa locului
Articol de arionmihaela, 12 iulie 2024, 12:19
Poliţia Română derulează, în parteneriat cu Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen, proiectul „Cybercrime – formarea personalului specializat în domeniul live forensic (identificarea probelor digitale la faţa locului)”.
Potrivit unui comunicat, proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Naţional 2021 – 2027 Securitate internă 2021RO65ISPR001, derulându-se pe parcursul a 12 luni, respectiv iunie 2024 – iunie 2025.
Obiectivul proiectului este de a crea premisele unei abordări strategice pentru combaterea fenomenului criminalităţii informatice, în principal, şi a altor forme de criminalitate organizată care implică utilizarea tehnologiei în modul de operare.
Bugetul proiectului este de 8.852.763 de lei (inclusiv TVA), dintre care 7.967.486,70 lei reprezintă finanţare europeană nerambursabilă (90%) şi 885.276,30 lei reprezintă cofinanţare naţională proprie Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen (10%).
Realizarea acestuia vizează activităţi de formare a poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate în domeniul identificării probelor digitale în momentele operative şi conştientizarea ultimelor tendinţe în ceea ce priveşte modurile de operare ce implică utilizarea tehnologiei.
Formarea tehnică în criminalitate informatică este o investiţie în securitatea naţională şi în protejarea datelor personale şi instituţionale, a evidenţiat IGPR. Această abordare proactivă asigură o poziţie mai puternică împotriva infracţiunilor cibernetice şi contribuie la creşterea nivelului de securitate în cadrul spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, în acord cu obiectivul UE, se menţionează în comunicat.
În cadrul proiectului se vor achiziţiona licenţe aferente domeniului digital forensic, în vederea realizării activităţii operative, precum şi pentru desfăşurarea instruirilor aplicate planificate la nivelul Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt formarea avansată a organelor de aplicare a legii în domeniul probelor digitale – la sediul Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen: 75 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române; crearea unui cadru de cooperare pentru specialişti în domeniul probelor digitale şi promovarea celor mai bune practici (tehnice, legislative), prin organizarea a două ateliere tehnice, pentru schimbul de experienţă şi informaţii, cu participarea a 200 de persoane din domeniul digital forensic.