Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Cum ne putem proteja animalele de companie de caniculă? „Cainele este oglinda persoanei de la capătul lesei.” – Tudor-Tim Ionescu, dog trainer

Zile de foc în toată România! Meteorologii eu emis cod roșu de caniculă pentru weekendul ce tocmai a trecut. În teorie știm ce trebuie să facem pentru a ne proteja: să stăm cât mai mult în casă sau la umbră și să ne hidratăm cât mai bine posibil. Dar ce facem cu animăluțele noastre, cum le protejăm? Tudor-Tim Ionescu are o relație mai apropiată cu patrupedele, fiind dog trainer, iar astăzi a dat voce nevoilor acestora.

Articol de bucurestifm, 15 iulie 2024, 13:36

Pe timpul caniculei este necesar să avem mare grijă la animalele noastre de companie. „Așa cum spunem de multe ori despre copii că sunt oglindă a părinților, la fel și când te uiți la un câine și îl vezi într-o stare bună sau într-o stare deplorabilă, el este oglinda persoanei de la capătul lesei. Vara este foarte complicată și pentru noi și pentru ei.”

„Trebuie să avem extra grijă în această perioadă pentru că riscurile sunt foarte mari și doar câteva minute pot face diferența între viață și moarte pentru un câine.”

Primul și cel mai important sfat este să nu ne lăsăm câinii în mașină vara sub nicio formă. „Am văzut acum 2 săptămâni un filmuleț cu o persoană care și-a lăsat câinele în mașină ca să intre în magazin să-și ia niște înghețată, acele 5 minute, și nu exagerez cu nimic, pot fi fatale pentru animal. Dacă afară avem 30°- 40°, în mașină temperatura va ajunge în 5 minute la 70°.”

„Un test foarte simplu pe care puteți să-l faceți și voi este să stați în mașină 5 minute cu motorul oprit, geamurile crăpate și vedeți cum vă simțiți. Pentru câini este și mai complicat pentru că nu transpiră. Ei nu se pot răcori precum o facem noi, își reglează temperatura corpului prin gâfâit.”

Dacă sunteți martorii unei astfel de situații, Tudor recomandă următoarele: „Sunat la 112 și cu acordul poliției spargi geamul. Trebuie mai întâi să îi informezi, dar perioada lor de deplasare oricât de rapidă ar fi poate face ca animalul să fie mai aproape de moarte.”

Câinii trebuie scoși afară doar atunci când asfaltul nu arde. „Plimbările cu câinii noștri trebuie să se facă până în ora 7-8 și seara târziu aș spune chiar după ora 22. Vinerea trecută am ajuns la 22:30 acasă și erau 33° afară, iar aerul era efectiv irespirabil. Pe lângă temperatură, de asemenea, căldura asfaltului poate ajunge la 70° în timpul zilei.”

Ne putem da seama dacă un câine are nevoie de ajutor fiind atenți la urmatoarele semne: „Trebuie să ne uităm la poziția limbii. Faptul că un câine gâfâie nu înseamnă neapărat că moare de cald, dar în momentul în care nu mai poate să-și țină limba ridicată, este un semn că este prea multă căldură. Gâfâitul excesiv, bălitul și faptul că nu-și mai păstrează echilibrul sunt indiciile că se poate afla într-un un șoc termic.”

Poți salva viața unui animal dacă respecți următoarele recomandări: „Din dorința de a face bine, poți să-i faci foarte mult rău. Nu îl stropim cu apă rece pentru că aceasta va face ca toate vasele de sânge de sub piele să se contracte și atunci automat oxigenarea să fie și mai puțin viabilă în organism. Putem în schimb să îl ducem la umbră.”

„Dacă nu mai poate să-și păstreze echilibru, încercăm să îl punem pe partea lui dreaptă pentru că inima este în piept, pe partea stângă. Și atunci, ca să nu comprime și mai mult corpul câinului, alegem să îl punem pe partea lui dreaptă.”

„O altă variantă este ventilația. Dacă nu avem un ventilator putem să îi facem vânt inclusiv cu o hârtie. În comerț există niște veste, dar putem și să ne dăm jos tricoul, să îl îmbibăm cu apa la temperatura camerei și să îl punem peste patruped.”

Nu uitați de hidratare! „Ideal, un câine ar trebui să consume undeva între spre 50ml/kg. Sper exemplu, pentru un câine de 35 de kg este nevoie cam de 1l 700/zi. Este clar că nu pot să dau unui bichon 2l de apă pe zi. Apa trebuie să fie întotdeauna proaspătă.”

„Un truc foarte simplu este să luăm un castron cu apă, punem în el, de exemplu, castravete sau pepene, dar fără sâmburi. Evitați orice este pe bază de sâmburi pentru că sunt toxici pentru câini. Punem castronul noaptea la congelator, iar dimineața are un fel de înghețată.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla tot ceea ce trebuie să știi pentru a proteja prietenii îmblăniți!

Vezi unde îți poți petrece timpul liber, în weekend, în București!
Actualitate vineri, 18 octombrie 2024, 09:01

Vezi unde îți poți petrece timpul liber, în weekend, în București!

Festival de sculptat dovleci în Parcul Titan „Titan Pumpkin Fest”, festival ce aduce în faţa publicului arta şi tradiţiile româneşti de...

Vezi unde îți poți petrece timpul liber, în weekend, în București!
Totul despre Referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO
Actualitate vineri, 18 octombrie 2024, 08:39

Totul despre Referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de luni, 21 octombrie, ora 10:00, se vor regăsi două proiecte privind consultarea cetățenilor...

Totul despre Referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO
Vremea se mentine rece
Actualitate vineri, 18 octombrie 2024, 06:59

Vremea se mentine rece

Vreme rece astazi in Capitala cu cer variabil, vant slab si moderat si o maxima de 12…14 grade. Si in tara avem vreme rece, cu excepţia...

Vremea se mentine rece
Mâine începe Festivalul Național de Teatru, Ediția 34
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 20:51

Mâine începe Festivalul Național de Teatru, Ediția 34

Ediția 34 a Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 18 – 28 octombrie 2024, la București Evenimentul de  deschidere, din...

Mâine începe Festivalul Național de Teatru, Ediția 34
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 20:38

Vremea se menține rece în Capitală

La noapte, cerul va fi variabil, iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 3 grade. Vineri, în Capitală, vremea va fi rece pentru...

Vremea se menține rece în Capitală
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 18:25

INSP: 81 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din 3 iunie; 17 decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile...

INSP: 81 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din 3 iunie; 17 decese
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 17:06

Află cine sunt tinerii din spatele proiectelor premiate la Climate Change Summit

  Premiile acordate la Climate Change Summit Awards Cele mai bune și ingenioase soluții propuse de tineri sub 30 de ani au fost premiate cu...

Află cine sunt tinerii din spatele proiectelor premiate la Climate Change Summit
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 15:59

Nicuşor Dan: „Cred că Poliţia locală nu e necesară; atribuţiile pot fi preluate de Poliţia naţională”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, joi, că atribuţiile Poliţiei locale în domeniul ordinii publice ar putea fi preluate de...

Nicuşor Dan: „Cred că Poliţia locală nu e necesară; atribuţiile pot fi preluate de Poliţia naţională”