Controverse cu privire la bugetul local al Sectorului 6

Foto: Marga Tudor

Viceprimarul USR, încă în funcție, al Sectorului 6, Mihaela Ștefan, acuză o execuție bugetară, la jumătatea anului, sub cea prognozată, prin bugetul promovat de către Executiv.
Primăria Sectorului 6 ar fi încasat prea puțini bani, pe primele șase luni ale anului și ar fi cheltuit, până la jumătatea anului, mai mulți bani pentru propria dezvoltare decât pentru investiții, iar banii din fondurile europene nerambursabile ar fi fost trași intr-o foarte mică măsură, având în vedere sumele preconizate și momentul bugetar în care ne aflăm, susține încă viceprimarul Mihaele Ștefan.

„Avem 41% realizat, pe cheltuieli și doar 47,5% realizat pe venituri. Subvenții de la bugetul de stat – care include, printre altele, sumele de pe Anghel Saligny, am încasat doar 31 de milioane și avem un estimat de 830 de milioane.
Mai e o discuție despre subvenții de la alte administrații, unde așteptăm 286 milioane de lei, din care n-am încasat nimic.
Nu mi-e clar cum o să reușim noi să executăm și să încasăm toți banii ăștia, dar ce văd eu acum este că avem undeva la 24% din veniturile de pe secțiunea de dezvoltare care sunt cu semnul întrebării, din care am încasat sub 5%.
Pentru că, în momentul acesta, văd că așteptăm niște bani de pe exercițiul bugetar vechi, 2014 -2020, au venit niște bani, dar nu am vizibilitate pe proiectele unde s-au încasat și unde nu s-au încasat bani.
Dacă ne raportăm la buget, atunci putem să ne lăudăm s8 să spunem că avem 38% pondere din buget, pe secțiunea de funcționare , și 62%, pe secțiunea de dezvoltare. Dar, în realitate, raportat la execuția (…bugetară n.r.), la 30 iunie, avem 63% , pe secțiunea de funcționare și doar 37%, pe secțiunea de dezvoltare”, a declarat încă viceprimarul USR Mihaela Ștefan, în cadrul ședinței Consiliului Local al Sectorului 6.

Pe de altă parte, edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, acuză blocajul, în ceea ce privește accesarea fondurilor europene nerambursabile, blocaj cauzat de lipsa unei Strategii Integrate de dezvoltare Urbană a Municipiului București, document strategic ce ar fi trebuit să fie adoptat de către Consiliul General al Municipiului București.

„Suntem, din păcate, blocați pe orice înseamnă finanțare europeană, pe cadrul financiar 2021-2027. Fără Strategia, pe care o cer de patru ani de zile, orice primărie din București nu poate aplica.
Banii europeni, banii care nu au legătură cu PNRR-ul, dar pe care noi trebuia, deja, să fi început să îi luăm, deci suntem la jumătatea anului 2024, suntem la jumătatea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, și, în lipsa strategiei, nu vom putea depune proiecte . Pentru că fondurile europene au o regulă care spune că finanțează acele proiecte care sunt cuprinse în strategie.
Trebuie să fie votată (… Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană n.r.), în Consiliul General”, a declarat Ciprian Ciucu, pentru București FM.

Strategia a fost elaborată, încă de acum de patru ani, în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale, dar nu a fost supusă dezbaterii Consiliului General al Municipiului București, mai spune primarul Sectorului 6.

Consilierii locali ai Sectorului 6 au adoptat, cu 22 de voturi pentru și o singură abținere proiectul de hotărâre privind execuția bugetară pe primele șase luni ale acestui an.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.