Salvaţi Copiii România răspunde solicitărilor făcute de zece unităţi medicale din Bucureşti şi le asigură urgent echipamente medicale de ultimă generaţie

Aproape 25% din numărul total de medici pediatri şi aproape o treime din numărul total de chirurgi pediatri din România profesează în Bucureşti.

– 11 milioane de euro, investite pentru dotarea maternităţilor, secţiilor de terapie intensivă neonatală şi de pediatrie, în ultimii 14 ani;

– Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele medicale aferente specializării neonatologie este de 8 ani;

-Bucureştiul găzduieşte aproape 10% din paturile de pediatrie (pentru internare continuă).

Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele medicale aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condiţiile în care aparatura medicală de ultimă generaţie face o diferenţă crucială în ceea ce priveşte salvarea nou-născuţilor cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.

Salvaţi Copiii România răspunde pozitiv solicitărilor făcute de zece unităţi medicale din Bucureşti şi asigură urgent aparatură medicală de ultimă generaţie, esenţială pentru diagnosticarea şi tratarea nou-născuţilor şi copiilor.

Astfel, au fost dotate prioritar Secţia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Compartimentul de Primiri Urgenţe Pediatrie al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu şi Secţia Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu. România are 3.178 de medici pediatri în sistem (public plus privat), iar dintre aceştia 778 îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, aproape 25% din numărul total de medici pediatri şi aproape o treime din numărul total de chirurgi pediatri din România (101 din 370) (1)

În perioada 2010-2023, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 126 de unităţi medicale, secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie şi obstetrică-ginecologie, din toate judeţele ţării, investind peste 11 milioane de euro. Peste 1.770 de echipamente au susţinut şi facilitat tratamentul a peste 200.000 de copii. În anul 2024, doar în Bucureşti 10 unităţi medicale vor primi echipamente medicale performante în valoare de aproape 1.700.000 euro.

Printre cele 10 unităţi medicale din Bucureşti dotate de Organizaţia Salvaţi Copiii se numără Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – Secţia de Neonatologie, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucureşti (INSMC) – Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) – Secţia Pediatrie şi Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu Bucureşti – Secţia Chirurgie Pediatrică.

Astfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a fost dotat cu un ventilator şi o masă radiantă, în valoare de 105.000 euro, după ce, anterior, unitatea medicală a primit trei incubatoare, patru monitoare de funcţii vitale, un dispozitiv UNIQUE +CFM, rampe de oxigen, trei ventilatoare, lampă şi sistem de fototerapie, două ecografe, hotă de flux laminar, aparat de mixare soluţii şi mobilier, în valoare totală de peste 500.000 euro.

Aici sunt îngrijiţi nou-născuţi cu vârste de gestaţie foarte mici sau cu afecţiuni grave, care necesită suport cardiorespirator şi îngrijiri speciale şi ajung mulţi copii transferaţi de la alte maternităţi din ţară. În maternitatea de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, centru multidisciplinar de referinţă pentru regiune, se nasc anual aproximativ 300-400 de prematuri, dintre care o medie de 150 au greutăţi şi vârste de gestaţie foarte mici. De la începutul anului, aici au primit îngrijiri de specialitate 875 de nou-născuţi.

Dintre aceştia 122 au avut nevoie de terapie intensivă, iar 113 au fost prematuri. De asemenea, pentru a asigura o intervenţie mai rapidă şi eficientă, se recomandă transferul gravidei, nu al nou-născutului. În cazul sarcinilor cu risc, naşterea în centre medicale specializate şi transportul in utero al copilului duc la rezultate net superioare. Această abordare permite ca nou-născutul să beneficieze imediat de îngrijiri specializate, reducând riscurile asociate transportului postnatal şi îmbunătăţind semnificativ prognosticul.

Totodată, Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) – Secţia Pediatrie – al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucureşti (INSMC) a fost dotat cu un ecograf performant, în valoare de 156.460.39 euro.

Aproximativ 60.000 de copii bolnavi se prezintă anual la CPU INSMC şi beneficiază de echipamentele donate de Salvaţi Copiii. Aici sunt evaluaţi atât copiii care vin de urgenţă cu diverse afecţiuni, de la pneumonii la boli care necesită intervenţia chirurgicală, cât şi pacienţii cronici cu boli metabolice sau fibroză chistică, aflaţi sub supravegherea clinicii. Examinarea imagistică este o parte esenţială a evaluării. Ecograful are o configuraţie complexă şi se remarcă prin calitatea extrem de ridicată a procesorului, generând imagini ecografice de excepţie, ceea ce ajută medicii să diagnosticheze şi să monitorizeze mai rapid afecţiunile medicale. Unitatea medicală a beneficiat anterior de investiţii de peste 600.000 de euro, iar în 2024 va primi susţinere pentru renovarea şi modernizarea Maternităţii Polizu.

Secţia Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu Bucureşti a fost dotată cu un laparoscop, un laser şi o pompă peristaltică de irigare, în valoare de 68.200 euro.

De la deschiderea Secţiei de Chirurgie în 2019, activitatea chirurgicală a crescut considerabil, în acest moment colectivul secţiei de chirurgie fiind suprasolicitat cu patologie complexă şi numeroasă, prin redistribuirea pacienţilor de la Spitalele de Copii M.S.Curie şi Grigore Alexandrescu, supraaglomerate, şi de la spitalele judeţene unde complexitatea cazurilor depăşeşte posibilităţile chirurgicale.

Lunar sunt spitalizaţi 100-150 de pacienţi, din care aproximativ 80% reprezintă intervenţii chirurgicale pediatrice din sfera digestivă, urologică, toracică, oncologică şi malformaţii chrurgicale. Anul trecut, în Secţia de Chirurgie a spitalului, au avut loc 1.300 de intervenţii chirurgicale, dintre care 40% au fost intervenţii chirurgicale laparoscopice. De asemenea, au fost efectuate 120 de intervenţii complicate pentru litiază renală şi ureterală. Litiaza renală este des întâlnită în rândul copiilor şi adolescenţilor cu un stil de viaţă modern, cu frecvente greşeli de alimentaţie ce predispun la formarea pietrelor (calculilor) în urină. În cazul pietrelor cu dimensiuni mari, ce nu se pot elimina în mod natural (peste 5-7 mm diametru), singura opţiune terapeutică este tratamentul urologic. Metoda de terapie modernă, minim-invazivă şi cu rezultate rapide este uretrocistoscopia şi litotriţia laser care presupune accesarea calculilor folosind căile naturale de eliminare a urinei.

Ce urmează – urgenţele din sistemul medical

Pentru anul 2024, peste 45 de unităţi medicale au solicitat sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru programe de dotare şi reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilaţie, două aparate de radiologie, două hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru susţinerea alimentaţiei parenterale – aparat de analiză nutriţională a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro.

Rata mortalităţii infantile a urcat din nou în România, la 5,7 la mia de copii născuţi vii, faţă de 5,2 anul anterior, cu un vârf în judeţul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuţi vii – şi un minim pentru municipiul Bucureşti – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparităţile uriaşe care există în ţară. Este de remarcat că creşterea mortalităţii infantile vine pe fondul unei prăbuşiri a natalităţii: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuţi, faţă de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 – în 2020. (date INS, tempo online).

La nivelul UE, România ocupă primul loc la acest capitol negativ, urmată de Slovacia, cu o rată a mortalităţii infantile pentru 2022 de 5,4 la mia de copii născuţi vii şi de Malta cu 5,3. La polul opus se află Finlanda, cu o rată de 2 la mia de copii născuţi vii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.