Noi furtuni solare vor face vizibilă aurora boreală la latitudini destul de joase
Articol de Marga Tudor, 30 iulie 2024, 19:34
Noi furtuni solare ar putea declanșa furtuni geomagnetice pe Pământ, cu apariția aurorei boreale la latitudini destul de joase în această seară de marți și până joi, anunță Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.
În luna mai, planeta a fost lovită de cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au făcut ca aurora boreală să fie vizibilă în Statele Unite, Europa și Australia în special, la latitudini mult mai joase decât de obicei, potrivit AFP.
Furtunile solare pot fi însoțite de ejecții de masă coronală (EMC), un flux plasmatic de particule încărcate care are nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ. Interacțiunea acestora cu câmpul magnetic al Pământului produce aurora boreală, asemănătoare unor perdele gigantice de lumină colorată ondulată.
Patru EMC-uri se îndreaptă în prezent spre Pământ, a anunțat, aseară, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), și sunt așteptate să ajungă între marți și joi.
Cea mai puternică activitate este așteptată marți, cu o furtună geomagnetică de categoria 3, adică „mare”, în timp ce cele din luna mai au atins cel mai înalt nivel, de categoria 5.
Potrivit NOAA, aurorele boreale ar putea fi văzute în Canada și în unele părți din cele mai nordice state americane. Acestea ar putea fi vizibile și în nordul Europei, în Anglia, nordul Germaniei, Olanda și Belgia, potrivit site-ului SpaceWeatherLive.
CME-urile nu provoacă doar aurore boreale, ci pot avaria și rețelele electrice și de telecomunicații ale Pământului.
Activitatea solară este pe cale să atingă punctul maxim, într-un ciclu care durează unsprezece ani. Numit „maxim solar”, acesta este așteptat să aibă loc între sfârșitul anului 2024 și 2026.
Atunci când particulele încărcate din vântul solar întâlnesc câmpul magnetic al Pământului, acestea sunt accelerate spre polii magnetici. Acest lucru explică de ce ele sunt observate frecvent la latitudini mari.
Dar dacă CME-urile sunt mai puternice, aceste aurore coboară mai la sud, spre ecuator.
Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată, cunoscută sub numele de evenimentul Carrington, a avut loc în septembrie 1859. Aceasta a provocat supratensiuni electrice în liniile telegrafice suficiente cât să ardă echipamentele.