JO de la Paris, 2024, ziua 4: David Popovici va lupta pentru medalie și în proba de 100 m liber, canotajul este ”pe val”, iar gimnastica încheie onorabil competiția

Sursă foto: Facebook - Olympics

Jocurile Olimpice de la Paris, ediția 2024, au continuat în această zi cu o serie de întreceri care s-au desfășurat în cadrul mai multor discipline. David Popovici a concurat în seriile și în semifinalele probei de 100 de metri liber și s-a calificat în finală cu al cincilea timp din clasamentul general. Canotajul a oferit niște emoții de neînchipuit, dar performanța reușită în ”apele franceze” este una de povestit, iar gimnastica a încheiat parcursul finalelor pe penultimul loc, dar impresia a fost una pozitivă.

Ziua cu numărul patru a competițiilor olimpice din Hexagon, pentru sportivii români implicați pe tablourile diverselor discipline, a debutat cu proba de triatlon care a fost amânată, din cauza apelor poluate din fluviul Sena. Această cursă de triatlon va fi disputată miercuri, speră organizatorii, iar ”Team Romania” trimite pentru întrecerea din apele pariziene un singur reprezentant, românul cu origine franceză, Felix Duchampt.

În jurul prânzului, la tenis de masă, reprezentanta noastră, de altfel singura româncă rămasă în competiție la această disciplină sportivă, Bernadette Szocs s-a impus în fața unei ucrainence. A 10-a favorită la cucerirea titlului de la Paris 2024 a câștigat confruntarea contra Margarytei Pesotska cu scorul de 4-1 la seturi și a mers mai departe în optimile de finală, acolo unde va evolua în fața unei jucătoare de care nu a trecut până acum în vreun meci dintre cele directe disputate, reprezentantă a Austriei, Sofia Polcanova.

Canotajul a început în această zi cu prestația de la proba masculină de simplu la care a luat parte românul Mihai Chiruță. Acesta a reușit o calificare în semifinalele întrecerii, după ce a terminat pe al treilea loc în prima serie a sferturilor de finală. Sportivul din țara noastră a înregistrat un timp de 6 minute și 46 de secunde și a fost depășit de un german, respectiv, de un belgian.

Mai apoi, canotajul românesc prezent la Jocurile Olimpice a continuat cu o evoluție peste margini a perechii formate din Ancuța Bodnar și Simona Radiș, campioanele în exercițiu ale probei de dublu vâsle feminin. Cele două au obținut o calificare în finala A a competiției, după ce în primii 1500 de metri au fost în spatele adversarelor lor, dar pe ultimii 300 de metri au forțat enorm și au încheiat învingătoare, trecând peste canotoarele din  Marea Britanie și Norvegia. Timpul scos de sportivele noastre a fost de 6 minute și 51 de secunde, iar ultimul act este programat să înceapă joi, 1 august.

Tot la canotaj, dar la masculin, în aceeași probă de dublu vâsle de la Jocurile Olimpice, cuplul compus din Andrei Cornea și Marian Enache au mers mai departe în ultimul act, respectiv, finala A, după ce au concluzionat întrecerea lor pe poziția cu numărul trei. Punctajul obținut de cei doi sportivi români a fost de 6 minute și 15 secunde, iar reușita acestora vine în contextul în care mai tot timpul au fost în afara locurilor calificabile. Finala A a acestei probe se va disputa joi, 1 august.

La înot, David Popovici (19 ani), proaspăt cuceritor al medaliei olimpice de aur la proba de 200 de metri liber, obținută în urma unei curse incendiare de care a avut parte cot la cot cu britanicul Matt Richards, al doilea clasat, dar și cu americanul Luke Hobson, poziționat pe locul trei, s-a calificat și în semifinalele probei de 100 de metri liber.

Înotătorul român a obținut timpul de 47.92 și a ocupat prima poziție, iar în spatele său s-a aflat maghiarul Nandor Nemeth, la o sutime distanță. Poziția a treia i-a revenit americanului Chris Giuliano, care a scos timpul de 48.25. Pan Zhanle, campionul mondial a mers slab în serii și a intrat în semifinale abia de pe locul 13, dar în semifinala a doua, acesta a terminat pe prima poziție. Reprezentantul nostru a încheiat pe locul doi, cu timpul de 47.66 și a mers în ultimul act cu al cincilea timp din clasamentul final. În 2021, la JO de la Tokyo, când avea doar 16 ani, David Popovici a fost al şaptelea în finala la 100 m liber.

Finala de 100 de metri liber de la Jocurile Olimpice este programată să înceapă miercuri, 31 iulie, în sesiunea de seară a reuniunii, fiind chiar ultima probă introdusă în calendarul oficial. Tot la canotaj, echipajul masculin de patru rame al României, format din Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă a obținut o calificare incredibilă în finala A de la competiția olimpică, după ce a fost al doilea la linia de finish.

Șapte sutimi au dus la depășirea echipajului din țara gazdă, iar cu timpul de 5 minute și 53 de secunde, cei patru canotori din țara noastră se vor duela cu restul adversarilor de calibru rămași în cursa pentru medalii joi, 1 august. Disciplina de polo pentru naționala României a fost din nou una lipsită de succes pentru țara noastră, deoarece în apele pariziene, jucătorii români au fost surclasați de SUA, cu scorul final de 14-8 în favoarea americanilor. Victoria obținută la șase goluri diferență vine în contextul în care ambele selecționate bifaseră un eșec la debutul olimpic.

Box-ul pentru ”Team Romania” a fost unul care s-a sfârșit deloc bine, deoarece Lăcrămioara Perijoc a cedat la puncte în fața unei pugiliste mongoleze, Enkhjargal Munguntsetseg, iar scorul final a fost de 4-1 în favoarea asiaticei în acest duel. Totul s-a disputat în proba categoriei de 54 de kilograme de la Jocurile Olimpice, iar vicecampioana mondială din anul 2022 părăsește competiția, după ce a fost peste adversara sa timp de o repriză, dar arbitrii au considerat că jucătoarea din Mongolia s-a zbătut mai mult, după aceea.

La proba de gimnastică artistică din finalele pe echipă de la Paris 2024, reprezentantele noastre au încheiat pe poziția a șaptea, penultima din ierarhie, doar japonezele fiind mai slabe. Punctajul total înregistrat a fost de 159.470, iar la sol, cel mai bine s-a descurcat Sabrina Voinea, care a obținut 13.900, pe când săriturile i-au revenit Anei Bărbosu, cu nota de 13.933. La paralele, Amalia Ghigoarță a fost peste compatrioatele sale la notă, bifând 13.333, iar bârna i-a fost de bun augur Sabrinei Voinea, cu un punctaj de 13.800.

Pe prima treaptă a podiumului a terminat SUA, cu Simone Biles în formă maximă, iar pe doi s-a clasat Italia. Braziliencele au încheiat competiția olimpică de la această disciplină sportivă pe locul al treilea, după o pauză de aproape 100 de ani.

Programul complet al membrilor ”Team Romania” pentru ziua de concurs de la Jocurile Olimpice din 31 iulie:

Canotaj
11:44 dublu rame masculin – semifinale (A/B): Florin Arteni, Florin Lehaci
11:54 dublu rame feminin – semifinale (A/B): Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
12:44 dublu vâsle feminin, categorie uşoară – semifinale (A/B): Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc
13:02 patru vâsle masculin – Finala B: Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu
13:14 patru vâsle feminin – Finala B: Mădălina Moroşan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu şi Patricia Cireş
Înot
23:22 100 m liber masculin – finala: David Popovici
Judo
11:00 90 kg masculin – primul tur: Alex Creţ – Krisztian Toth (Ungaria)
17:00 90 kg masculin – recalificări şi meciuri pentru medalii: Alex Creţ (dacă se califică)
meciul şase pe tatami doi
Tenis de masă
16:00 simplu feminin – optimi: Bernadette Szocs – Sofia Polcanova (Austria)
program nestabilit încă
Tir cu arcul
14:57 individual feminin – primul tur: Mădălina Amăistroaie – Mikaella Moshe (Israel)
Triatlon
11:45 Individual masculin (finala): Felix Duchampt

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.