Ascultă Radio București FM Live

FCSB recuperează în a doua repriză, dar Sparta Praga învinge și progresează în play-off-ul UCL. ”Roș-albaștri” pierd în fața unui stadion plin și merg în Europa League

FCSB recuperează în a doua repriză, dar Sparta Praga învinge și progresează în play-off-ul UCL. ”Roș-albaștri” pierd în fața unui stadion plin și merg în Europa League
Foto: Sursă foto: București FM

Articol de mariosoare, 13 august 2024, 23:27

FCSB și Sparta Praga și-au dat întâlnire în Capitală în returul dublei-manșe din turul trei preliminar al UEFA Champions League, după ce în prima partidă, cea din Cehia, scorul final a fost de 1-1. Cehii au avut câștig de cauză, reușind să învingă cu scorul de 3-2 la București, după ce echipele și-au împărțit cele două reprize. După un prim act care nu a fost deloc strălucit și în care oaspeții au marcat în trei rânduri, campioana României a forțat în actul secund, dar cele două goluri au fost insuficiente pentru a obține calificarea.

Înainte de acest duel direct care avea să decidă formația calificată în play-off-ul celei mai importante competiții intercluburi de pe plan european, campioana României a reușit să se impună, pentru prima dată, în acest sezon, într-un meci cu Farul Constanța din întrecerea internă, performanță bifată și de campioana Cehiei, care a trecut de Bohemians, la limită.

Startul meciului a aparținut oaspeților, care au pus în aplicare un pressing susținut ce a deranjat defensiva echipei antrenate de Elias Charalambous. Marile ocazii au întârziat să apară, dar FCSB a reușit să echilibreze raportul forțelor în următoarele minute. În minutul 11, pe un contraatac, mingea a ajuns la Darius Olaru, după ce David Miculescu a reușit să devieze precis de lângă un adversar. Căpitanul trupei bucureștene a rămas liber, perpendicular cu spațiul porții, iar execuția sa ratată a fost deviată de fostul atacant al celor de la UTA Arad.

Balonul a fost trimis, însă, mult prea încet, pentru a îi crea probleme lui Peter Vindahl, aflat între buturile grupării cehe, dar primul șut cadrat al partidei avea să fie consemnat. La următoarea fază a confruntării din Capitală, Sparta Praga a deschis scorul dintr-o lovitură de colț.

Al treilea gol al dublei-manșe din turul trei preliminar UCL a venit tot de pe urma unui corner. Lukas Haraslin a centrat în careul advers, iar după ce lovitura de cap trimisă de un fundaș al cehilor a fost respinsă de pe linia porții, Veljko Birmancevic a împins mingea în plasă din apropiere, după o mare aglomerație de jucători aflați în preajma buturilor. 0-1 arăta tabela arenei din ”Ghencea” la capătul primului sfert de oră.

O neînțelegere între goalkeeper-ul Spartei Praga și un apărător al cehilor a dus la o execuție periculoasă ce i-a aparținut lui Darius Olaru. Mijlocașul central al celor de la FCSB a trimis puternic, dar balonul a fost deviat în corner. Din faza fixă care a urmat, Siyabonga Ngezana a reluat plasat, dar portarul advers a fost la post și a reținut. Pe contraatac, cehii au mai ratat o dată, prin Victor Olatunji, care a fost lansat de un coechipier și a rămas singur cu Ștefan Târnovanu. Șutul acestuia la colțul scurt nu l-a surprins pe goalkeeper-ul campioanei din România, astfel că scorul a rămas identic.

Cu 20 de minute rămase până la finalul primei părți, arbitrul din Danemarca, Morten Krogh, a dictat o lovitură de la 11 metri, după ce Victor Olatunji a fost lovit de Siyabonga Ngezana, într-un duel aerian. De la punctul cu var, în ciuda protestelor lui Darius Olaru, care solicita un fault comis într-o fază precedentă, Veljko Birmancevic a punctat. Extrema dreaptă a celor de la Sparta Praga a șutat puternic, în colțul din dreapta porții apărate de Ștefan Târnovanu, iar avantajul oaspeților s-a dublat. 0-2 afișa tabela de pe stadionul ”Steaua”.

La următoarea fază, Darius Olaru a luat o acțiune și a intrat în careul advers, acolo unde a fost împins de un jucător al formației cehe. Arbitrul nordic nu a fost de părere că faza trebuia să se încheie cu acordarea unui penalty, chiar dacă Kaan Kairinen nu a căutat să lovească mingea. În ciuda deciziei controversate a centralului din Danemarca, Darius Olaru, Elias Charalambous și Alexandru Băluță au fost avertizați cu cartonaș galben.

Lukas Haraslin a majorat avantajul cehilor la trei goluri cu câteva minute înainte de finalul actului întâi. Fotbalistul slovac a primit o minge în diagonală de la Angelo Preciado. După un dribling reușit în centru, componentul naționalei Slovaciei de la ediția din acest a a Campionatului European a șutat la colțul lung. Execuția sa a fost imparabilă, iar campioana Cehiei obținuse o șansă serioasă și realistică la calificarea în play-off-ul competiției europene. 0-3 era scorul de la care repusese balonul în joc clubul finanțat de Gigi Becali.

În minutul 44 al confruntării, Lukas Haraslin a fost aproape de a bifa dubla, după ce a combinat pe metru pătrat cu Victor Olatunji. Internaționalul slovac a rămas cu mingea la picior, dar din apropierea buturilor, acesta a trimis pe lângă poartă. Replica a venit de la Alexandru Băluță care, după o pasă primită de la David Miculescu, a șutat pe lângă stâlpul din stânga porții adverse. Marius Ștefănescu l-a testat, la rândul său, pe Peter Vindahl, dar goalkeeper-ul ceh nu a avut probleme în a reține balonul.

William Baeten, Daniel Popa și Malcom Edjouma au fost cele trei schimbări efectuate la pauză de antrenorul cipriot, Elias Charalambous. Alexandru Băluță, Marius Ștefănescu, dar și Adrian Șut au fost jucătorii înlocuiți. După o minge recuperată ușor la colțul terenului, Preciado a intrat în posesia balonului și a centrat în fața porții, dar Mihai Lixandru a respins în corner. Daniel Popa a reluat periculos din apropierea porții, după o nesincronizare apărută în defensiva adversă, dar fostul atacant de la U Cluj a ratat complet execuția.

Victor Olatunji a fost lansat, mai apoi, spre poarta adversă, dar atacantul celor de la Sparta Praga a apelat la o finalizare pretențioasă. Vârful care a obținut penalty-ul din care s-a marcat al doilea gol al partidei a încercat să îl dribleze pe Ștefan Târnovanu, dar nu a avut câștig de cauză, iar faza s-a încheiat fără nimic concret pentru clubul cehi.

Cu o jumătate de oră rămasă până la sfârșitul confruntării, Darius Olaru a trecut ușor de un oponent, iar de la aproximativ 25 de metri, acesta a șutat plasat la colțul lung. Chiar dacă goalkeeper-ul echipei din Cehia a atins balonul, acesta nu s-a putut opune reușitei fotbalistului român, iar diferența de scor se micșora la două goluri. Baba Alhassan a fost introdus pe gazon la FCSB cu 20 de minute înainte de final, iar fotbalistul care a părăsit suprafața de joc a fost Mihai Lixandru.

Baba Alhassan a avut șansa de a micșora la un singur gol diferența dintre cele două formații, dar după ce și-a creat un culoar de șut, fotbalistul ghanez a avut o execuție dezamăgitoare. Mijlocașul central al celor de la FCSB a trimis departe de poartă, iar cehii nu au fost deloc amenințați de această încercare.

În minutul 85 al înfruntării, o pasă foarte bună peste apărarea adversă a lui Darius Olaru a fost reluată în plasă de Malcom Edjouma. Mijlocașul francez a sărit la cap precis și a trimis în plasă, fără a îi oferi vreo șansă portarului advers. 2-3 arăta tabela de pe arena din ”Ghencea” cu câteva minute înainte de finalul jocului. Fluierul de final al înfruntării a adus o victorie la limită a trupei cehe, care merge în play-off-ul UEFA Champions League, acolo unde o va înfrunta pe Malmo, trupa suedeză trecând în turul trei preliminar de PAOK, după prelungiri.

În ciuda ultimelor eforturi depuse de FCSB, mai ales prin intermediul șuturilor puternice expediate de Darius Olaru, ”roș-albaștri” nu au putut trimite confruntarea în prelungiri. În acest caz, Lask Linz va fi clubul pe care campioana României îl va avea drept adversar în play-off-ul UEFA Europa League. Totuși, în cazul unui eșec în această fază a preliminariilor competițiilor europene, trupa bucureșteană are asigurată prezența în grupele UEFA Conference League.

Etichete:
Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman