Un nou studiu despre consumul moderat de cafea arată care sunt beneficiile

foto: Adriana Baciu

Consumul moderat de cafea reduce rsicul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Un studiu realizat de UK Biobank, finanțat de sistemul britanic de sănătate (NHS), a adus vești încurajatoare pentru iubitorii de cafea.

Cercetarea, care a monitorizat aproape o jumătate de milion de britanici timp de 11 ani, a arătat că un consum ușor până la moderat de cafea, între 0,5 și 3 cești pe zi, este asociat cu o reducere semnificativă a mortalității totale și cardiovasculare.

„Acest studiu este unul dintre cele mai mari și mai relevante în domeniul impactului cafelei asupra sănătății. S-a demonstrat că un consum de 0,5 până la 3 cești de cafea pe zi este asociat cu o reducere a mortalității totale și cardiovasculare”, a declarat Dr. Adrian Copcea, specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Studiul a inclus evaluări ale sănătății cardiovasculare, utilizând imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) pentru a analiza rigiditatea pereților arteriali la peste 30.000 de participanți.

Dr. Copcea a adăugat că „datele au fost favorabile cafelei chiar și pe aceste repere de structură și funcționalitate cardiovasculară”.

În plus, medicul spune că studiul UK Biobank confirmă că „nu există asocieri negative între consumul moderat de cafea și hipertensiunea arterială”.

Acesta oferă și explicații pentru mecanismele de protecție oferite de cafea, subliniind efectele pozitive asupra rigidității vasculare și a altor parametri cardiovascolari evaluați prin imagistică magnetică nucleară.

Riscul relativ de mortalitate asociat consumului moderat de cafea a fost calculat la 0,88 comparativ cu persoanele care nu consumă deloc cafea, indicând o reducere a riscului de deces cu 12%.

„Aceste rezultate sunt extrem de semnificative și evidențiază beneficiile consumului moderat de cafea asupra sănătății cardiovasculare și generale”, a concluzionat Dr. Copcea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.