Intră în vigoare un COD de instabilitate atmosferică în 20 județe

Foto: Adriana Baciu

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru zone din 20 de judeţe, valabilă sâmbătă, între orele 12:00 şi 21:00.

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a zonei montane, în nord-vestul Moldovei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, precum şi în sud-vestul şi în sud-estul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină.

Cantităţile de apă vor fi de 15-25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

Se vor afla sub Cod galben judeţele Suceava, Neamţ, Covasna, Braşov, Argeş, Vâlcea, Gorj, şi Alba, integral, şi, parţial, Harghita, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Bihor şi Cluj.

Pe de altă parte, sâmbătă sunt în vigoare şi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă ce vizează aproape toată ţara.

Judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman sunt vizate de atenţionare Cod roşu de caniculă, cu temperaturi maxime de 38-39 de grade şi izolat de 40 de grade.

Acolo, disconfortul termic este deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală).

De asemenea, este cod portocaliu de caniculă în sud-vestul Transilvaniei, sudul Crişanei, nordul Olteniei, vestul şi centrul Munteniei.

Și acolo disconfortul termic este accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime vor fi în general de 37-38 de grade, iar minimele, de 20-22 de grade, vor caracteriza o noapte tropicală.

Totodată, în centrul şi nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, a Moldovei şi a Munteniei, precum şi sud-vestul Dobrogei, temperaturile maxime vor fi de 33-37 de grade şi local va fi caniculă. În zonele menționate este cod galben de caniculă, inclusiv în București.

La noapte, minimele vor fi de 18-20 de grade.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.