Green Hours împlinește 30 de ani

Sursa foto: Facebook Green Hours

Pe 1 septembrie 2024, Green Hours jazz-cafe, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de jazz bucureştene, înfiinţat în 1994 şi situat în plin centrul capitalei, împlineşte trei decenii de existenţă.

Păstrând spiritul underground, Green Hours organizează seri de jazz şi teatru şi, ocazional, seri de blues, muzică alternativă, sau alte şi culturale.

Voicu Rădescu – Facebook Green Hours

„Începuturile Teatrului LUNI au fost aceleaşi ca şi începuturile clubului de jazz Green Hours: întâmplătoare. Pentru barul pe care l-am deschis în anul 1994, aici, pe Calea Victoriei 120, nu gândisem pentru început decât că îmi doream să fie un bar un pic „altfel”, inclusiv prin anumite intervenţii artistice muzicale, pe care, la momentul acela le previzionam ca fiind câte o seară de ghitară clasică, câte o seară de jazz – poate chiar easy-jazz, în sensul că nu mă gândeam la o trupă, ci mai degrabă la un solo de pianină sau un duo sau ceva de genul acesta.

Pe parcurs s-a transformat, întâmplător, într-un club de jazz, în special datorită „năvalei” artiştilor de jazz. Şi, după nici doi ani de zile, începuseră deja tineri artişti să propună (şi eu acceptasem, bineînțeles) nişte scheciuri actoriceşti, ca intermezzo-uri în pauzele sesiunilor de jazz. Acestea au dus la creşterea bucuriei reciproce – a mea, a artiştilor şi a publicului –  spre ideea (şi) de teatru.” – spunea regretatul Voicu Rădescu, fondatorul Green Hours şi părintele teatrului independent din România.

Pe 1 septembrie 2024, se vor celebra cei 30 de ani de Green Hours cu un recital de pian, susţinut de artista cehă a momentului, Nikol Bokova, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Ceh Bucureşti.

Din 20 august şi până pe 15 septembrie, la Green Hours vor avea loc evenimente de jazz şi nu numai, cu trupe din Polonia, Germania şi, desigur, România (Piotr Budniak Essential Group, KRiSPER, Răzvan Cipcă Trio, Sorin Zlat Trio, Mircea Tiberian, FiRMA).

Cei care duc acum mai departe visul frumos al lui Voicu Rădescu au anunțat, cu acest prilej, că își doresc să reia în curând activitatea Teatrului LUNI, iar ”Green Hours să meargă mai departe, ca (d)intotdeauna, în spirit liber şi cu inimile sus”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.