US Open 2024: A doua oară ”a fost cu noroc” pentru una dintre favoritele turneului. Trei trofee de Grand-Slam cucerite, după ce adversara a servit pentru setul decisiv

Sursă foto: Facebook - US Open

US Open 2024 își cunoaște câștigătoarea din acest an, iar Aryna Sabalenka, favorita numărul doi a competiției americane, a cucerit titlul de la ”Flushing Meadows”, după o finală cu una dintre reprezentantele țării gazdă, Jessica Pegula, cotată cu a șasea șansă la ridicarea trofeului deasupra capului. Finala de pe arena ”Arthur Ashe” s-a încheiat în minimum de seturi, cu același scor, 7-5, după două acte intense și pline de răsturnări de situație.

Meciul dintre cele două jucătoare reda a opta confruntare directă din circuitul feminin, iar bielorusa conducea la acest capitol cu scorul de 5 la 2. Primul break al întâlnirii a fost bifat de Jessica Pegula, care, împinsă de la spate de publicul american ce a dominat ca atmosferă în tribunele stadionului uriaș de 23.000 de locuri. Totuși, jucătoarea poziționată pe locul al șaselea în ierarhia WTA nu a putut fructifica avantajul creat, iar Aryna Sabalenka a revenit rapid.

Mai apoi, un break a urmat să fie bifat de către favorita numărul doi a întrecerii de la New York care a confirmat totul grație unui serviciu puternic și plin de siguranță. Aflată în poziția de a servi pentru a închide actul inaugural, bielorusa a fost copleșită de emoțiile și de tensiunea resimțite dinspre spectatorii prezenți la partidă. Americanca a forțat o revenire fabuloasă, pe care a și reușit-o, deoarece a egalat scorul la general.

Setul a intrat în prelungiri, acolo unde finalista de anul trecut de la US Open a arătat o rezistență uriașă de propriul serviciu, iar la retur a fost extrem de ofensivă. Aryna Sabalenka s-a impus în primul act al marii finale de la ”Flushing Meadows” înainte de intrarea în tie-break, datorită unei prestații solide la retur. Game-ul ce a culminat setul ultimului act al competiției americane de pe tabloul feminin a fost unul plin de dramatism, deoarece Jessica Pegula a salvat patru mingi de break, dar la cea de-a cincea, nu s-a mai putut opune.

După stabilirea rezultatului de 7-5 în setul întâi al înfruntării de la New York dintre cele două jucătoare aflate între primele 10 contracandidate la cucerirea trofeului, al doilea act a debutat cu un sentiment în rachetă mult mai sigur pentru bielorusă. Aryna Sabalenka a condus cu scorul de 3-0 în setul secund, fiind prezentă pe tot terenul și afișând o replică în lovituri la fiecare schimb de mingi.

Jessica Pegula a încercat să revină pe tabelă, conștientizând că se află într-un moment critic al finalei, fiind aproape de o înfrângere rapidă. Cea care a scos din calcule numărul unu mondial în sferturile de finală ale întrecerii din SUA a recuperat break-ul, ba chiar a egalat situația, iar mai apoi a oferit o ”remontada” de senzație. Americanca a ajuns la scorul de 5-3, respectiv 5-4, dar de fiecare dată când a servit pentru set, a fost sub nivelul afișat de adversara sa.

Aryna Sabalenka a izbutit să producă ceea ce performase oponenta sa în următoarele game-uri, iar setul a ajuns încă o dată în prelungiri. Acolo, a șasea favorită a turneului de la ”Flushing Meadows” și-a pierdut concentrarea, dar și o doză din energia afișată la începutul finalei, astfel încât finalista de anul trecut a obținut un break pe care l-a convertit într-un nou set câștigat.

În clipa realizării triumfului de la US Open în minimum de seturi, după nici măcar două ore de joc, numărul doi mondial s-a prăbușit pe teren, iar motivele de mândrie proveneau și din statistica ce arăta, la sfârșit, un total de 40 de lovituri direct câștigătoare în privința ei. Victoria de la US Open a fost ”revanșa” pentru înfrângerea din sezonul trecut, atunci când o altă reprezentantă a gazdelor, Coco Gauff, se impunea în fața bielorusei.

Pentru Aryna Sabalenka, acest turneu de Grand-Slam câștigat a însemnat cea de-a treia performanță de genul, deoarece, în palmares, de-a lungul carierei sale, și-a mai trecut două titluri de campioană la Australian Open, tot pe suprafață dură, care se dovedește a fi preferata sa din circuit. Totodată, titlul de la New York obținut este primul din ”portofoliul” jucătoarei din Belarus.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.