WTA Țiriac Foundation Trophy, turneul feminin care se organizează la București: jucătoare din primele 100 ale lumii prezente în Capitală, iar cinci românce iau startul competiției

Sursă foto: București FM

WTA Țiriac este programat să își înceapă cea de-a treia ediție a turneului ce este dotat cu premii în valoare de 115.000 dolari și 160 de puncte WTA și este organizat de Fundația Țiriac în colaborare cu Federația Română de Tenis. Competiția se va desfășura în perioada 8-15 septembrie 2024 pe zgura de la Centrul Național de Tenis din București.

În cadrul întrecerii sportive care se va desfășura pe zgura terenurilor din complexul de lângă ”Arena Națională”, sunt prezente sportive din primele 100 ale clasamentului general feminin actualizat la zi, printre care și cinci reprezentante ale țării noastre. Cele cinci românce ce vor lua startul la competiția din Capitală sunt Miriam Bulgaru, Irina Begu, Iilnca Amariei, Anca Todoni, dar și Irina Bara.

Ilinca Amariei se află pe lista celor patru jucătoare de tenis care au beneficiat de un wildcard pentru a participa la WTA Țiriac Foundation Trophy. Pe lângă această sportivă, celelalte jucătoare ce au intrat în posesia avantaj provin din România și sunt Patricia Maria Țig, Georgia Crăciun, dar și Maria Sara Popa. Cel mai bine poziționată în ierarhia WTA este Maria Lourdes Carle, din Argentina, care ocupă locul cu numărul 87 și care pornește drept principală favorită la cucerirea titlului bucureștean.

În locul jucătoarelor ce s-au aflat pe lista inițială a participantelor la turneul organizat de fostul tenismen legendar, Ion Țiriac, au acceptat invitația responsabililor cu crearea evenimentului sportiv Carole Monnet, din Franța, Marie Benoit, din Belgia, Anouk Koevermans, din Țările de Jos, Justina Mikulskyte, din Lituania, Cristina Dinu, din România, Dejana Radanovic, din Serbia, Despina Papamichail, din Grecia, dar și Valentina Ryser, din Elveția.

Tragerea la sorți a fost onorată de supervizorul WTA, de Ion Țiriac, de directorul turneului, Cosmin Hodor, dar și de doi dintre reprezentanții tenisului românesc, Horia Tecău și Simona Halep. Tabloul meciurilor de la proba de simplu arată în felul următor:

Maria Carle (Argentina/N.1) – Maria Sara Popa
Francisca Jorge (Portugalia) – Ilinca Amariei
Maria Mateaş (SUA) – Despina Papamichail (Grecia)
Kathinka von Deichmann (Liechtenstein) – Selena Janicijevic (Franţa/N.6)
Irina Begu (N.3) – Cristina Dinu
Patricia Ţig – Irina Bara
Anouk Koevermans (Olanda) – Georgia Crăciun
Dalila Jakupovic (Slovenia) – Anca Todoni (N.5)
Ekaterina Makarova (Rusia/N.7) – Valentina Ryser (Elveţia)
Marie Benoit (Belgia) – Jucătoare venită din calificări
Miriam Bulgaru – Simona Waltert (Elveţia)
Aliona Bolsova (Spania) – Darja Semenistaja (Letonia/N.4)
Katarzyna Kawa (Polonia/N.8) – Jucătoare venită din calificări
Carole Monnet (Franţa) – Jucătoare venită din calificări
Dejana Radanovic (Serbia) – Justina Mikulskyte (Lituania)
Tamara Korpatsch (Germania/N.2) – Jucătoare venită din calificări

Prezentă la eveniment, Simona Halep, a discutat despre momentele pe care le-a trăit la începutul carierei atunci când a participat la câteva turnee de genul organizate de Ion Țiriac, reușind chiar să câștige două dintre ele. De asemenea, sportiva din țara noastră a punctat relația pe care o are cu afaceristul român, dar și situația profesională din prezent:

Mi-a dat multe sfaturi domnul Țiriac, a fost alături de mine mulți ani, îi mulțumesc. Și îi mulțumesc pentru turneele pe care le face. Eu acum vreo 17 ani am jucat turnee de 10.000 la București, am câștigat două dintre ele, m-au ajutat acele puncte și acea experiență.

Îmi doresc să revin pe teren, acolo îmi e locul, nu știu cât, dar îmi doresc să revin. Am de gând să particip la un turneu care va fi la sfârșitul lunii Octombrie, la Hong Kong, vom vedea exact”, au fost cuvintele rostite de jucătoarea de tenis din România în timpul conferinței de presă organizate cu prilejul stabilirii meciurilor de la turneul de tenis din Capitală.

Principalul organizator și investitor al acestui turneu de tenis din București, Ion Țiriac, a vorbit în timpul conferinței de presă despre competiție și despre cum poate ajuta aceasta sportivele aflate la început de carieră. De asemenea, fostul tenismen a declarat de ce este nevoie pentru a ridica nivelul sportului românesc, dar a și avut cuvinte de laudă la adresa lui Horia Tecău:

Jucătorii și jucătoarele de tenis din România au nevoie de un număr cât mai mare de turnee. Asta încearcă Fundația Țiriac să facă, nu doar în București, ci și în țară: să fim de folos jucătorilor. Țin să mulțumesc partenerilor noștri care sunt lângă noi mereu și care au acceptat să susțină necondiționat aceste turnee.

Nu este suficient să avem doar turneul acesta, trebuie să mai existe vreo cinci-șase Țiriac pentru a fi și mai bine. Suntem încă departe de realitate. Vreau să îi mulțumesc lui Tecău pentru că este încă o dată aici, de fiecare dată când i-am propus să ne ajute, a făcut-o. Nu cred că a spus vreodată că nu vine”, a transmis afaceristul român.

Pentru a treia ediție la rând, trofeul câștigătoarei este oferit de Casa de Bijuterii Malvensky și reflectă echilibrul perfect dintre artă și sport. Placat cu aur și sprijinit pe un piedestal din marmură Rușchița, acesta reprezintă grația și dinamismul tenisului, precum și aspirația sportivilor către excelență și victorie.

La ceremonia de premiere vor fi prezenți atât Ion Țiriac, cât și Nadia Comăneci. Prezența Nadiei Comăneci va adăuga un plus de prestigiu și emoție acestui eveniment sportiv, marea gimnastă fiind un model de inspirație pentru tânăra generație aflată pe calea performanței.

„Este o mare plăcere să vin în România de fiecare dată când sunt invitată, cu atât mai mult când este vorba de turneele organizate de Fundația Țiriac pentru jucătoarele noastre. Sigur că voi fi prezentă la finala WTA Tiriac Foundation Trophy și va fi o bucurie să înmânez trofeul câștigătoarei”, a declarat Nadia Comăneci.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.