Actorul James Earl Jones, vocea lui Darth Vader, a murit la 93 de ani

captura video Entertainment Tonight

Actorul american James Earl Jones, cunoscut pentru că a dat voce personajului Darth Vader din seria de filme „Războiul Stelelor” (Star Wars) şi pentru cariera sa prolifică, pe scenă şi pe ecran, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 93 de ani, au anunţat agenţii săi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe lângă legendarul personaj negativ din saga „Războiul Stelelor”, actorul l-a interpretat şi pe Mufasa din filmul de animaţie „The Lion King”.

Vocea sepulcrală a lui Darth Vader şi celebra sa replică „Eu sunt tatăl tău”, rostită în faţa lui Luke în timpul unei lupte cu săbii laser, au impresionat milioane de cinefili.

James Earl Jones a refuzat iniţial ca numele său să apară pe genericul filmului, din respect pentru actorul britanic David Prowse, care l-a jucat pe Darth Vader.

De-a lungul unei cariere de peste 60 de ani, James Earl Jones s-a impus drept unul dintre actorii afroamericani de pionierat ai generaţiei sale, după ce a reuşit să-şi învingă bâlbâiala care l-a afectat grav în copilărie.

Născut în 1931 în statul segregaţionist Mississippi, James Earl Jones a fost unul dintre puţinii actori care au câştigat toate premiile importante din industria americană a divertismentului (Emmy pentru televiziune, Grammy pentru muzică, Oscar pentru film şi Tony pentru teatru).

Primul său rol în cinematografie a fost în filmul „Dr. Strangelove” al lui Stanley Kubrick, în care l-a interpretat pe locotenentul Zogg, la bordul unui bombardier B-52.

Printre celelalte roluri proeminente ale sale se numără regele Jaffe Joffer din „Coming to America” şi personajul negativ Thulsa Doom din „Conan the Barbarian”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.