Sport la peste 40 de ani?

Foto: Mircea Apostolescu

În societatea noastră, există încă, din păcate, o anumită percepție asupra sportului, care ar fi, în general, o activitate pentru tineri. În mod special, cultivarea mușchilor este încă percepută de către mulți oameni ca fiind apanajul puștilor, care vor să impresioneze fetele, flexându-si bicepșii. 💪

Oamenii trecuți de 35-40 de ani ar trebui să stea liniștiți, să se menajeze. Să nu alerge, ca să nu-i doară genunchii, să nu ridice greutăți, ca să nu-i doară spatele etc.

Realitatea este însă cu totul alta. Cu cât înaintează în vârstă, oamenii ar trebui să se miște mai mult, iar mișcarea le-ar aduce beneficii mai însemnate. Odată cu trecerea anilor, metabolismul – viteza cu care organismul arde caloriile provenite din alimentație, scade. Pierdem mușchi și acumulăm grăsime. Articulațiile devin mai rigide și oasele își pierd din densitate.
Echilibrul, rezistența, puterea, motricitatea – capacitatea de a ne coordona mișcările, flexibilitatea ni se diminuează.

Da, așa este. Dar toate acestea se întâmplă tocmai pentru că ne menajăm, evităm să facem efort, că doar sportul este pentru cei tineri…

A fi trecut de 35, 40 sau chiar 50 de ani nu trebuie să însemne neapărat a fi ieșit din formă, gras, a avea dureri de spate sau de genunchi. Nu înseamnă neapărat să nu poți urca scările de la stațiile vechi de metrou sau că ridici doar periuța de dinți, că nu te poți apleca să îți legi șireturile etc.

De fapt, țesutul muscular este singurul activ, cel care consumă, arde energie, calorii, atât când ne mișcăm, cât și în stare de repaos, după mișcare. Deci, cu cât avem mai mult țesut muscular, cu atât vom avea un consum mai mare de energie, atât rata metabolică de bază – consumul de energie al corpului în repaos, cât și consumul total de energie.

Dacă vrei să îți menții greutatea corporală sau să pierzi grăsimea, dezvoltarea mușchilor este soluția inteligentă și sustenabilă, pe termen lung.

Sigur, trebuie ca programele de exerciții să fie corelate și cu adoptarea unei diete și a unui program de viață sănătoase.
Nu poți să te îndopi cu pizza 🍕 sau cu 🍔 burgeri și cu bere 🍻, cu 🍫 ciocolată, înghețată 🍦 și alte dulciuri sau sucuri pline de zahăr și să slăbești sau să rămâi în formă. După cum nu poți să mănânci sau să ronțăi, de la ora 22 în sus, în fața televizorului, și să ai pretenția de a rămâne sau a deveni fitt.

Dezvoltarea echilibrată a musculaturii este cea mai bună soluție pentru a menține stabilitatea și sănătatea coloanei vertebrale.
Mușchii abdominali și extensorii spatelui asigură, prin acțiunea lor antagonistă și egală, sprijinul necesar unei coloane vertebrale sănătoase, puternice și flexibile.

Exercițiile cu greutăți, practicate cu consecvență și pe termen lung, asigură, în afară de dezvoltarea musculară 💪, și menținerea sau chiar creșterea densitatii oaselor.

Și țesuturile de legătură – tendoane, ligamente, ale articulațiilor devin mai puternice, prin practicarea exercițiilor cu greutăți.

Desigur, dezvoltarea musculară 💪 trebuie să fie corelată cu programe adecvate destinate îmbunătățirii mobilității și rezistenței cardiovasculare.

Forța, echilibrul, motricitatea și rezistența se pot îmbunătăți foarte mult, în urma practicării consecvente a exercițiilor fizice, atât cu greutăți, cât și de tip cardio și pentru sporirea flexibilității.

Multi oameni trecuți de 35-40 sau 50 de ani, care au adoptat stilul de viață sedentar, către care ne împinge o societate super-tehnologizată, sunt speriați numai de ideea de a face exerciții fizice de orice fel.

Ceea ce trebuie să înțelegem este că sportul, atât la nivel macro, cât și la nivel micro înseamnă o adaptare progresivă a organismului la efort.

Adică, nu trebuie să alergăm, să 🏊 înotăm sau să ridicăm greutăți precum atleții pe care i-am văzut astă-vară, la Paris.

La nivel macro, adaptarea progresivă a organismului la efort, înseamnă că vom începe cu un nivel al exercițiului fizic pe care organismul fiecăruia dintre noi îl poate susține.
Pe măsură ce capacitatea de efort va crește, vom spori și nivelul de efort, de solicitare, astfel încât să obținem o nouă adaptare a organismului, la noul nivel de efort.
În acest fel, vom obține, treptat, o formă din ce în ce mai bună.

La fel, la nivelul fiecărei sesiuni de antrenament, vom începe cu un nivel scăzut de efort – încălzirea, pentru a pregăti corpul – ridicarea pulsului, a temperaturii, pregătirea articulațiilor și a mușchilor, și vom spori nivelul de solicitare, pe măsură ce avansăm, în antrenament.

Desigur, o persoană care nu a mai practicat exercițiul fizic de ani de zile sau nu a făcut sport niciodată va avea nevoie de îndrumare, pe această cale a îmbunătățirii formei fizice, de un antrenor care să adapteze și să gradeze, în permanență, nivelul de efort la posibilitățile și obiectivele persoanei respective. Dar, cu răbdare, perseverență și știință, oricine își poate îmbunătăți forma, starea de sănătate fizică, devenind cea mai bună versiune a sa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.