Ziua Mondială a Siguranţei Pacienţilor 2024 este marcată şi în acest an pe 17 septembrie

Ziua Mondială a Siguranţei Pacienţilor 2024 este marcată şi în acest an pe 17 septembrie având ca temă Îmbunătăţirea diagnosticului pentru siguranţa pacienţilor, folosind sloganul „Un diagnostic corect înseamnă siguranţă!”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a ajunge la un diagnostic, pacienţii şi echipele lor de îngrijire a sănătăţii trebuie să lucreze împreună pentru a naviga în procesul de diagnosticare complex şi uneori îndelungat Aceasta implică discuţii cu pacientul, examinare, testare şi revizuire a rezultatelor înainte de a ajunge la diagnosticul şi tratamentul final. Erorile pot apărea în orice stadiu şi pot avea consecinţe semnificative.

Diagnosticul întârziat, incorect sau ratat poate prelungi boala şi uneori poate provoca dizabilitate sau chiar deces. Erorile de diagnostic reprezintă până la 16% din prejudiciile evitabile suferite de pacienţi, potrivit OMS.

Pentru a marca această zi şi a atrage atenţia asupra siguranţei pacienţilor, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate va organiza începând cu ora 9, în amfiteatrul Spitalului Clinic Colţea, o manifestare dedicată zilei de 17 septembrie, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, Consiliul Naţional al Siguranţei Pacientului, Colegiul Medicilor România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Totodată, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) în parteneriat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), marchează şi în acest an, în 17 septembrie ZIUA MONDIALĂ A SIGURANŢEI PACIENTULUI prin iluminarea unor edificii emblematice.

Cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Companiei Apa Nova Bucureşti, Fântânile Urbane din Piaţa Unirii vor fi iluminate în culoarea portocaliu, în seara zilei de marţi, 17 Septembrie, începând cu ora 20.00. Portocaliu este culoarea desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca simbol al acestei zile care are în centrul atenţiei siguranţa pacientului.

De asemenea, alte clădiri emblematice, monumente şi instituţii publice din Bucureşti şi din ţară, precum şi spitale, vor fi iluminate în portocaliu în seara zilei de 17 septembrie 2024.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.