VIDEO: Ce înseamnă să fii donator de celule stem? Află care este procesul din spatele unui gest salvator!

„Donează o șansă la viață!” – Importanța donatorilor de celule stem în România

În fiecare an, în a treia sâmbătă din septembrie, comunitatea internațională celebrează Ziua Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Este o zi dedicată conștientizării unui gest simplu, dar atât de necesar, care poate schimba complet viața unui pacient diagnosticat cu o boală hematologică gravă. Campania „Donează o șansă la viață!” are ca scop atragerea atenției asupra importanței acestui act umanitar, care implică un efort minim din partea donatorului, dar are un impact imens asupra celor care au nevoie urgentă de transplant de celule stem.
“Celulele stem sunt acel mecanism de regenerare, pe care îl are corpul nostru. Celulele stem asigura regenerarea celulelor îmbătrânite astfel încât, prin replicare, ele înlocuiesc celulele îmbătrânite în toate organele. Celulele stem hematopoietice, derivă din celulele stem primordiale, sunt ca un capăt de linie din care se pot dezvolta elementele sângelui: hematiile( globulele roșii) leucocite, trombocite și de aceea ajută în momentul în care există o boală hematologică.”, a explicat dr. Traian Laurian Arghișan, director general interimar al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

Procesul din spatele transplantului de celule stem: cum funcționează?

Pentru ca transplantul să fie de succes, donatorul trebuie să fie compatibil genetic cu pacientul, ceea ce se determină pe baza tipurilor HLA (Human Leukocyte Antigen). „Donatorul trebuie să fie cât mai compatibil cu pacientul”, a precizat dr. Traian Laurian Arghișan. În lipsa unui donator din familie, Registrul Național apelează la baze de date internaționale, într-o cursă contra-cronometru, deoarece celulele donate rămân viabile doar 72 de ore.
După ce pacientul trece prin chimioterapie, iar celulele bolnave au fost distruse, transplantul de celule stem este următorul pas spre vindecare.

„Acestea sunt infuzate la fel ca o transfuzie de sânge. Ele vin în niște punguțe care, calitativ, sunt mai dense decât pungile obișnuite de sânge și în momentul în care ajung în curentul sangvin, pe cale venoasă, ele se duc la locul lăsat liber prin terapie, când au fost distruse cele bolnave, reiau locul acestora, încep să se multiplice și să refacă elementele sângelui pentru respectivul pacient.”, a explicat Dr. Laurian Arghișan.

Criterii pentru a deveni donator

Pentru a deveni donator, procesul este surprinzător de simplu și accesibil. Oricine îndeplinește criteriile medicale poate intra în Registru printr-o simplă probă de celule prelevate din mucoasa bucală.

“Donatorii ideali sunt bărbații pentru că neavând sarcini nu există riscul de se forma anticorpi, care după aceea să fie transferați pacientului și să determine reacții încrucișate sau femeile tinere care nu au născut sau nu au făcut avort. Dr.Laurian Arghișan. Un alt factor important este greutatea
„Greutatea pacientului este importantă pentru că celulele sunt administrate în funcție de aceasta. Dacă o donatoare cu greutate mai mică trebuie să doneze pentru un pacient bărbat mai corpolent, pot apărea probleme legate de cantitatea de celule necesară și sunt necesare atunci două zile de colectă”, a mai adăugat invitatul emisiunii.

Donarea de celule stem în România

România, deși a făcut pași importanți în această direcție, se confruntă încă cu provocări în ceea ce privește numărul donatorilor. În prezent, Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem are aproximativ 105.000 de persoane înscrise, o cifră mică comparativ cu alte țări.
„Dacă comparăm cu registrul german, care are 6 milioane de donatori, putem înțelege de ce e nevoie de mai mulți donatori în România pentru a crește șansele pacienților noștri”, a precizat Dr. Laurian Arghișan.

Cu cât numărul donatorilor este mai mare, cu atât crește șansa ca un pacient român să găsească un donator compatibil în țară, evitând astfel complicațiile logistice și de timp ale donatorilor internaționali.

„Ideal este să fie un donator din România. Pentru că atunci poate dona mult mai ușor, dar nu întotdeauna găsim. Cel mai departe am adus din India, dar a fost cu emoții. Cel mai frecvent găsim acești donatori în țările europene sau în Israel.”

Mai mulți donatori înseamnă mai multe vieți salvate. Fiecare gest contează, iar procesul de înscriere este simplu și poate fi realizat chiar și din confortul propriei case.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.