Persoanele nevăzătoare protestează în Piaţa Victoriei

Foto: Guvernul Romaniei/ facebook

Asociaţia Nevăzătorilor din România organizează  în intervalul 10.00-14.00, în Piaţa Victoriei, un miting de protest, principala nemulţumire fiind legată de diminuarea pensiilor.

„Este doar o continuitate a protestului nostru. Nevăzătorii sunt membri în Federaţia Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România. Facem aceleaşi demersuri până la rezolvarea acestor încălcări ale drepturilor omului. (…) Este umilitor că suntem obligaţi să trecem prin aşa ceva. Nu s-a întâmplat nimic (n.r. la mitingul organizat săptămâna trecută). Nici măcar nu au coborât sau nu au trimis pe cineva din Guvern să spună că putem merge la discuţii. (…) Am depus propunerile noastre pe care le-am şi prezentat public şi nu s-a întâmplat absolut nimic. (…) Nu au respect faţă de noi, suntem desconsideraţi. Ceea ce ne oferă ei, un ajutor social, nu este decât acelaşi principiu de a ne ţine izolaţi social. (…) Cei care au făcut un efort supraomenesc sunt cei pedepsiţi acum, Sunt cei îngenunchiaţi de această lege”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie, aduce „prejudicii majore” persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

‘”Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le-au primit au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător şi inacceptabil! Astfel, pensiile nu vor mai fi indexate cu inflaţia şi vor rămâne îngheţate pentru mulţi, mulţi ani, pierzându-şi treptat puterea de cumpărare. Cu toate că legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie dreptul persoanelor cu deficienţă vizuală gravă de a se pensiona la 1/3 din stagiul de cotizare, nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul”, se arată într-un comunicat transmis presei.

Potrivit sursei citate, toţi nevăzătorii pensionaţi la limită de vârstă sunt puternic afectaţi, indiferent de domeniul în care au lucrat, fapt ce aduce atingere pe termen lung atât statutului lor social, cât şi „dreptului la o viaţa demnă”.

Conform surse citate, în cazul în care nu va fi adoptat de urgenţă un act normativ menit „a instaura cu adevărat echitate” în sistemul public de pensii, persoanele cu deficienţă vizuală gravă vor fi condamnate la sărăcie şi excluziune socială.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.