VIDEO: Comunitatea, cheia succesului pentru un mediu școlar sigur

Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”

Una dintre cele mai mari provocări pentru educația din România rămâne violența în mediul școlar, iar campania națională „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” este o reacție fermă în direcția stopării acestui fenomen. Lansată de Poliția Română, în colaborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, campania își propune să combată violența fizică și psihologică din școli, precum și traficul de droguri, iar acest lucru se poate face printr-o implicare mai activă a comunității. Comisarul-șef Alexandru Ionuț Leuțu Cotroceanu, director al Direcției Siguranță Școlară din IGPR, a explicat în cadrul emisiunii #ÎnComunitate că vocea fiecăruia dintre noi poate face diferența.

Tăcerea este tot violență. Practic, suntem părtași la acea faptă dacă nu luăm atitudine. Vocea ta e soluția! Vocea este ceva puternic, ea poate însemna pe de o parte semnalarea unei fapte, iar pe de altă parte, implicarea activă în stoparea acestor comportamente periculoase,” a subliniat Alexandru Cotroceanu.

Desfășurată de-a lungul întregului an școlar, campania implică sesiuni educative în școli, activități comunitare, precum și întâlniri și dezbateri cu specialiști din diverse domenii, toate menite să educe și să prevină evenimentele negative din mediul școlar.

Delincvența juvenilă și traficul de droguri

Pe lângă problemele cauzate de violența fizică și psihologică, un alt fenomen care afectează elevii este traficul de droguri, Aceasta este o problemă tot mai des întâlnită în unitățile de învățământ din România. Datelor prezentate în cadrul campaniei arată că 90% din infracțiunile penale, legate de mediul școlar , au avut loc chiar în incinta instituțiilor de învățământ. Acesta reprezintă un semnal de alarmă care cere acțiuni urgente. Pentru a veni în sprijinul tinerilor, structurile Poliției Române și Agenția Națională Antidrog vor derula programe de prevenire în școli, menite să îi sensibilizeze în privința pericolelor cauzate de consumului de droguri și să le ofere soluții pentru a evita astfel de tentații.

Traficul de droguri reprezintă un abuz asupra copilului. Cel care pune la dispoziția copiilor substanțe psihoactive comite astfel un abuz grav, care poate avea consecințe devastatoare asupra dezvoltării lor psihologice și emoționale. Este important ca noi, cei care avem cunoștință de astfel de incidente, să le transmitem instituțiilor abilitate,” a precizat comisarul-șef Alexandru Leuțu Cotroceanu

Comunitatea – plasa de siguranță a copiilor în fața violenței și traficului de droguri

Comunitatea joacă un rol cheie în prevenirea violenței și a traficului de droguri din școli. Părinți, profesori sau simpli cetățeni, fiecare are un rol activ atât în semnalarea acestor probleme, cât și în prevenirea lor. De asemenea, comisarul-șef Alexandru Cotroceanu a subliniat importanța colaborării dintre instituțiile educaționale și administrațiile locale pentru instalarea unor măsuri de protecție eficace în școli, cum ar fi camere de supraveghere, acces controlat și pază, toate menite să sporească siguranța elevilor.

Cred că este important să stopăm astfel de comportamente de violență din mediul școlar și nu numai. E important ca fiecare om din societate să înțeleagă că are un rol important, fie că vorbim de părinți, fie că vorbim de cadre didactice, fie că vorbim de societate în general. Nu putem să rămânem impasibili când vedem fapte de violență. De aceea și sloganul campaniei noastre „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”.

Este important să semnalăm astfel de fapte tocmai pentru a putea să preîntâmpinăm astfel de evenimente.”

Impactul violenței psihologice asupra copiilor

Adesea trecută cu vederea, violența psihologică poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltării normale a copiilor, pe termen lung. De cele mai multe ori violența psihologică, precum bullying-ul, este tratată cu superficialitate.

Nu e nimic, nu s-a întâmplat nimic. A fost doar o glumă. Dar dacă gluma se repetă, nu mai este o glumă. Fiecare dintre noi avem sentimente, și este esențial să ne protejăm unul pe celălalt” a spus Alexandru Leuțu Cotroceanu, care a mai explicat că trivializarea unor astfel de comportamente poate amplifica trauma suferită de victime.

Mediul online și siguranța copiilor

Influența mediului online este reală , plină de pericole și îi expune pe copii unui conținut inadecvat sau chiar îi deteremină pe aceștia să ia parte la provocări periculoase. Poliția Română atrage atenția asupra faptului că multe dintre provocările care circulă online, inclusiv cele legate de consumul de substanțe psihoactive, reprezintă un risc major pentru copii. Campania își propune să abordeze și această problemă prin sesiuni educative care să le ofere părinților și profesorilor instrumentele necesare pentru a proteja copiii în mediul online.

Atunci când părintele îi oferă copilului un dispozitiv conectat la internet, trebuie să explice foarte bine ce are voie și ce nu are voie să facă. Altfel, este ca și cum ai arunca un copil care nu știe să înoate direct în mare,” a avertizat Alexandru Cotroceanu, care a subliniat astfel importanța unei educații digitale corecte.

Campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” ne aduce față în față cu problemele critice legate de siguranța în școli. Este o inițiativă care subliniază rolul fiecăruia dintre noi în prevenirea și combaterea violenței și abuzurilor asupra copiilor, oferindu-le acestora un mediu sigur în care să se dezvolte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.