AUDIO: Avem 1,8 miliarde pentru consolidare în București dar se lucrează la numai 5 clădiri cu bulină roșie!
Articol de Vicentiu Andrei, 23 septembrie 2024, 08:21
În acest moment, în București, se lucrează pe numai cinci șantiere de consolidare a unor clădiri cu bulină roșie, iar, până la sfârșitul anului, s-ar mai putea deschide încă vreo trei sau patru șantiere, a recunoscut primarul general al Capitalei Nicușor Dan.
Asta în ciuda faptului că există bani pentru consolidare, atât din PNRR, cât și din alte fonduri europene.
Nu mai puțin de 1,8 miliarde de lei sunt disponibili pentru Consolidarea a circa 150 de clădiri!
Dar acestea se află în diferite stadii preliminare consolidării – expertizare, proiectare.
Primăria Capitalei nu are o cifră în legătură cu numărul de persoane care locuiesc în clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, pentru că, pe 10 aprilie, abia începea o fază preliminară evaluării vizuale rapide.
Nicușor Dan: „Se ocupă (… de evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu risc seismic n.r.) cei de la Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și am încrederea că o să facem asta, până la…
Dar cred că am anunțat că vom încheia achiziția, la momentul respectiv (… 1 noiembrie 2024 n.r.).
În momentul de față, sunt cinci șantiere deschise și probabil că, până la sfârșitul anului, o să fim la opt – nouă.
Dar, avem, deja, și din PNRR și din fonduri europene, de 1,8 miliarde. Și, în aceste 1,8 miliarde, sunt peste 150 de proiecte, în diferite stadii.
E important ca partea de proiectare să fie făcută corect, ca să nu ne trezim – cum, din păcate, s-a întâmplat, să începem și să nu terminăm în 7-10 ani.
Toate cele care sunt începute, acelea cinci, sunt, toate sunt în grafic”.
Reporter: „Aveți o estimare cam câte persoane locuiesc, în acele clădiri care sunt în clasa întâi de risc seismic”?
Nicușor Dan: „Cred că e mai puțin relevantă cifra asta, pentru că noi nu am terminat niciodată evaluarea. De-aia e importantă acea evaluare preliminară – sper să o terminăm la sfârșitul anului viitor, ca să vedem o estimare – fără ca evaluarea preliminară să însemne expertiză, să avem o estimare de care este necesarul de intervenție”.
Această fază premergătoare ar urma să includă 8000 de clădiri, dar proiectul pilot a pornit cu numai 200 dintre acestea, aflate în zona istorică a orașului.
În context, trebuie amintit faptul că, potrivit legislației în vigoare, Primăria Capitalei și cele de sector au obligația de a încheia evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu risc seismic, până în 2025.
Ar mai trebui menționat și faptul că, în ianuarie 2023, intra în vigoare „Metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor” – RTC10 – 2022.
Din primăvara lui 2023, a avut loc o nesfârșită consultare între Primăria Capitalei și primăriile de sector privind împărțirea responsabilităților în cadrul evaluării vizuale rapide.
Cum, după aproape un an de tergiversări, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, pe 10 aprilie, anul acesta, Nicușor Dan anunța demararea de către Primăria Municipiului București a unei etape preliminare evaluării vizuale rapide.
În aceste condiții, este greu de crezut că autoritățile locale din București își vor putea duce la îndeplinire obligația legală de a finaliza evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu risc seismic, până în 2025.