Arafat: Intrăm în faza de pregătire înainte de viitura de pe Dunăre; putem lua măsuri din timp
Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă trebuie să ceară sprijin din timp.
Articol de arionmihaela, 24 septembrie 2024, 16:53
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a afirmat că se intră în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre şi a cerut autorităţilor să acţioneze din timp, punctând că acum, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la Galaţi, se cunoaşte situaţia, iar lucrurile pot fi anticipate.
„Intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat acum două săptămâni la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie la care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luate prin surprindere, pentru că ştim că vine viitura’, a spus Arafat, în timpul unei videoconferinţe cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din judeţele traversate de Dunăre – Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea, având ca obiectiv stabilirea măsurilor preventive şi de intervenţie necesare pentru gestionarea riscurilor legate de creşterea debitelor fluviului”.
Şeful DSU a subliniat că, deşi specialiştii spun că situaţia este „gestionabilă”, iar datele de la Ministerul Mediului şi Apele Române arată că nu ar trebui să fie probleme, pregătirea pe partea de situaţii de urgenţă trebuie să fie „maximală”.
„De acum înainte de apare vreun cod undeva, stabiliţi toate planurile pe care le veţi avea, activaţi planurile, (…) vedeţi pregătirea pentru evacuare, localităţile – e posibil să se dea ordin de evacuare – să fie pregătit, de unde aduceţi mijloacele, cum ajutaţi. Pregătiţi populaţia să aibă la ei lucrurile necesare într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă deja gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea. Chiar dacă şansele sunt minime, trebuie ca autoritatea locală să explice populaţiei din comune, din sate cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare. Nu aşteptaţi până în ultima secundă. Dacă consideraţi că este un pericol, un risc, luaţi măsurile din timp. (…) Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm o zonă şi revenim, decât să ne trezim că trebuie să evacuăm când apele se ridică şi când cresc apele în zona respectivă”, a mai transmis Raed Arafat.
El a punctat că inspectoratele pentru situaţii de urgenţă trebuie să ceară sprijin din timp.
De asemenea, Arafat a solicitat ca populaţia să fie informată din timp, iar mesajele RO-ALERT să fie date cu promptitudine şi să conţină indicaţii clare.
„Vă rog, informaţi populaţia din timp. Transmiteţi din timp, iar mesajele RO-ALERT să fie date cu promptitudine la timp, aşa cum s-a întâmplat şi la Galaţi şi s-au dat, contrar la toate comentariile că mesajele nu s-au dat, eu pot să vă spun că în seara respectivă şi ziua respectivă s-au dat 24 de mesaje RO-ALERT, din care numai 13 dintre ele s-au dat la nivelul judeţului Galaţi. Ca să înţelegem că sistemul funcţionează, dar când dăm mesajul, să fie clar, trebuie să indice clar populaţiei ce are de făcut. Trebuie să spunem populaţiei cum să se comporte, dacă vine acest mesaj cu ordin de evacuare. Nu poţi evacua, urci în pod, urci într-o zonă mai ridicată. Poţi evacua şi ai timp de evacuare, atunci te evacuezi dacă ai maşină, sau autorităţile, dacă vor evacua din timp, atunci microbuze, autobuze… asta dumneavoastră trebuie să vedeţi pe plan judeţean cum le mobilizaţi”, a mai afirmat şeful DSU.
Totodată, el a atras atenţia asupra situaţiei persoanelor cu dizabilităţi, imobilizate la pat, care trebuie identificate şi care, în caz de nevoie, trebuie evacuate din timp.