Peste 8% din populaţia României este înscrisă în tabloul bolilor pulmonare
Bolile pulmonare reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate, înregistrându-se anual la nivel mondial milioane de decese.
Articol de arionmihaela, 25 septembrie 2024, 10:32
Aproximativ 2,3 milioane de persoane sunt diagnosticate cu afecţiune cronică respiratorie, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Viorel Jinga, în cadrul conferinţei „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social”, organizată în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor 2024 de UMF şi Societatea Română de Pneumologie.
El a subliniat importanţa dezvoltării prevenţiei medicale în sistemul educaţional românesc. În opinia sa, sunt necesare campanii de informare şi conştientizare la nivelul tinerilor cu privire la impactul factorilor de risc asupra sănătăţii pulmonare.
Viorel Jinga a mai spus că bolile pulmonare reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate, înregistrându-se anual la nivel mondial milioane de decese.
„Singur sau în asociere, fondul genetic, fumatul, infecţiile, dar mai ales poluarea şi stresul, factori de risc preponderenţi în secolul XXI, conduc în fiecare an la apariţia de milioane de cazuri noi de îmbolnăviri ale aparatului respirator”, a spus rectorul.
Potrivit acestuia, pentru reducerea la nivel global a impactului bolilor respiratorii asupra pacienţilor este necesar un plan de prevenţie sustenabil, care cu siguranţă va produce efecte pozitive atât din punct de vedere social, cât şi economic.