Raed Arafat: Măsuri anticipate la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
Articol de arionmihaela, 26 septembrie 2024, 20:01
„La începutul săptămânii, din dispoziţia ministrului Cătălin Predoiu, a avut deja loc o videoconferinţă cu toate comitetele pentru situaţii de urgenţă din judeţele care sunt limitrofe Dunării.
În cadrul acestei videoconferinţe, neştiind încă informaţiile care se actualizează permanent şi luând în considerare un scenariu poate mai grav – dar acum deja informaţiile sunt altfel -, noi totuşi am solicitat atunci mai multe măsuri. Şi am se număr câteva dintre ele, pe care le-am solicitat prefecţilor şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă:
– identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele imobilizate sau cele cu dizabilităţi, respectiv luarea în considerare a evacuării acestora din timp, dacă se va impune – asta a fost una din măsurile cerute;
– autorităţile locale să ia măsuri pentru informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale, precum şi pentru o eventuală evacuare, în cazul în care situaţia o va impune – bineînţeles, asta rămâne dacă o impune situaţia;
– informarea din timp a populaţiei, inclusiv prin mesaje RO-ALERT, cu mesaje clare şi informaţii concrete, mai ales în eventualitatea unor măsuri care trebuie să fie luate în timp foarte scurt;
– colaborarea strânsă între reprezentanţii structurilor locale din cadrul Autorităţii Naţionale a Apelor Române şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă pentru stabilirea măsurilor necesare în comun – ei oricum colaborează permanent pe teren şi sunt împreună în astfel de situaţii;
– montarea digurilor temporare, la nevoie – şi asta iarăşi se face împreună cu colegii de la Apele Române – şi mobilizarea digurilor temporare către zonele care pot să fie cu risc – dar, din fericire, din ce auzim, cel mai probabil nu va fi nevoie de acest lucru;
– activarea centrelor de judeţene de conducere a intervenţiei la nivelul judeţelor unde sunt sub alertă,
– şi, bineînţeles, în timp util, solicitarea de către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă de suplimentare a forţelor, la nevoie, către IGSU şi către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”,
a declarat seful DSU, Raed Arafat.
„Acum, aceste măsuri au fost recomandate în cazul în care apăreau probleme pe cursul Dunării. La acest moment suntem în aşteptare, dacă se modifică ceva – dar probabil că nu se va modifica şi avem o cantitate gestionabilă pe cursul Dunării. Însă, în paralel, avem problema ploilor. Mâine o să aflăm mai exact care este situaţia, ce coduri vor intra, care sunt zonele care probabilvor fi afectate sâmbătă seara, duminică, până în ziua de luni.
Măsurile pe care le-am recomandat sunt măsuri care rămân valabile în cazul ploilor şi în cazul în care ne aşteptăm la apariţia unor inundaţii-surpriză, cum zicem, sau în unele zone care deja se ştie că sunt zone inundabile, şi dacă de la colegii noştri de la meteorologie, de la Apele Române ni se spune că există un risc major într-o anumită zonă, să putem să luăm măsurile necesare în zona respectivă.
În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja, şi ordinul este pregătit şi a fost transmis în ţară, de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe.
Şi anume, forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt… – de fapt, către Olt se vor mobiliza unele forţe -, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti către judeţele pe care noi le considerăm că sunt judeţe cu risc, adică: Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman.
Acum, acest ordin este dat pentru o mobilizare care ar fi început în ziua de sâmbătă – şi am declarat-o, am dat comunicat pe această mobilizare. Totuşi, în urma datelor pe care le vom primi mâine, vom ajusta cel mai probabil această mobilizare de forţe, astfel încât dacă apar judeţe care pot să aibă impact din cauza ploilor, să nu mai luăm forţe de acolo, să luăm din altă parte.
Şi vă reamintesc că mai avem mobilizată o forţă de 1.000 de pompieri şi forţa de la Ministerul Apărării, de 200 de militari, plus de la Jandarmerie şi Poliţie, care la Galaţi care încă activează, iar schimbul celor de 1.000 se va întâmpla mâine dimineaţă, pentru încă o tură.
Aşa că la acest moment, ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către judeţele în care ne aşteptăm să fie probleme acolo. Mâine vom ajusta măsurile noastre pe baza informaţiilor pe care le vom primi de la ANM, deci informaţiile actualizate.
În seara asta va fi o videoconferinţă pe care o va conduce domnul ministru Predoiu cu prefecturile din judeţele care sunt limitrofe Dunării, plus câteva judeţe care ştim că este posibil să fie sub efectul ploilor abundente, iar mâine la ora 16:00 va fi încă o videoconferinţă, tot împreună cu domnul ministru Predoiu, unde vom stabili măsurile definitive pe baza informaţiilor pe care le primim mâine.
Deci, modul în care acţionăm acum este o mobilizare, deci planificarea mobilizării de forţe şi de mijloace în zonele care sunt cu risc de a fi afectate serios.
Bineînţeles, această decizie poate să fie modificată până sâmbătă, când ar trebui să ne mobilizăm. Totul depinde de ce informaţii suplimentare vom primi de la colegii de la ANM ca să luăm deciziile finale, cum ne pregătim pentru intervenţie şi pentru partea de reacţie – dacă se va impune, bineînţeles -, continuând activitatea pe care o avem la acest moment la Galaţi. Cam asta va fi modalitatea noastră de acţiune.
Reamintesc, astăzi la 19:00 va fi o videoconferinţă de lucru cu comitetele pentru situaţii de urgenţă din judeţele care sunt vizate de fenomenele despre care s-a vorbit, mâine va fi încă o videoconferinţă la ora 16:00, care va viza judeţele respective sau eventual şi alte judeţe, dacă ni se dă de la ANM, în care se vor discuta cu ele măsurile pe care trebuie să le ia. De altfel, toate judeţele, indiferent care sunt, sunt sub cod sau nu, au obligaţia permanent să se asigure că planurile lor sunt verificate, sunt aduse la zi, legătura cu autorităţile locale este permanentă, iar acolo unde se intră sub cod, că aceste judeţe vor activa centrele judeţene şi comitetele locale şi se vor asigura că avem permanenţă tot timpul, la toate comunele, primăriile, la toate nivelurile autorităţilor locale în zonele care pot fo afectate, astfel încât să putem lucra împreună nu numai prin RO-Alert, dar şi prin mesaje date la nivelul autorităţilor locale din timp şi asistenţă către populaţia care are nevoie de asistenţă, care trebuie asigurată de autorităţile locale, pe lângă serviciile de urgenţă care vor fi dislocate.
Mă opresc aici. Mulţumesc!”, a declarat Arafat.