Mai au bibliotecile un rol în era digitală?
Articol de Vicentiu Andrei, 26 septembrie 2024, 09:17 / actualizat: 1 octombrie 2024, 9:35
Mai are rost să mergem la bibliotecă în era digitală? Aceasta a fost întrebarea zilei #ÎnComunitate la care ne-a răspuns conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.
Am aflat #ÎnComunitate detalii despre evenimentul marca BCU“Carol I” – Strada de C’Arte 2024, precum și despre cum inovațiile tehnologice și accesul digital reușesc să schimbe modul în care interacționăm cu literatura și cunoașterea.
Bibliotecile în era digitală
Într-o lume în care tehnologia și internetul ne oferă acces instant la informație,am pute spune că e ușor să te întrebi dacă bibliotecile mai au un rol relevant în societate. Totuși, așa cum a subliniat conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I,” bibliotecile sunt mai relevante ca niciodată. La evenimentul Strada de C’Arte 2024, întrebarea care se va afla pe buzele tuturor va fi: Mai are rost să mergem la bibliotecă în era digitală?.
„ Aș zice că cel puțin la fel de mult ca și până acum pentru că resursa cvasi infinită de date și informații care ne iau ochii, ne fură gândurile și ne invadează mintea nu ne asigură deloc faptul că sunt autentice, nu ne asigură deloc faptul că sunt la zi nu ne asigură deloc că sunt esențiale pentru demersul nostru științific. Avem nevoie de ghizi și de resursă documentară de bună calitate.”, a spus conf. univ. dr. Mireille Rădoi
Astfel, în plină eră a digitalizării, când informația circulă fără a fi trecută prin filtrele autenticității, bibliotecile rămân relevante și oferă resurse de încredere și de calitate.
Biblioteca iese din umbră
Când invitata ediției de azi a emisiunii #InComunitate, Mireille Rădoi, a preluat funcția de director, și-a propus să deschidă ușile Bibliotecii Centrale Universitare și să aducă cultura mai aproape de oameni. Strada de C’Arte a devenit locul unde biblioteca iese la propriu în stradă, unde își așteaptă publicul să participe la evenimente culturale și artistice diverse.
„Mi-am dorit să deschid porțile, să aprind luminile, să demonstrăm că dincolo de somptuozitatea acestei clădiri și a ideii de bibliotecă universitară, se pot face lucruri foarte frumoase. Mi-am dorit să ieșim în stradă, să fim vizibili, să strălucim, să zâmbim, să scoatem cartea în stradă, iar cele 7 arte să fie cumva înfășurate în jurul târgului de carte.”
Evenimentul Strada de C’Arte, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, a devenit prin viziune și perseverență un eveniment cultural de referință pentru București,
Cultură autentică, cu intrare liberă, în inima Bucureștiului
Accesul liber la Strada de C’arte este poate unul dintre cele mai importante aspecte ale evenimentului. Absolut toate activitățile se bucură de acces gratuit. Deși au existat recomandări pentru introducerea unor taxe, Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, a refuzat constant.
„Nu trebuie să faci nimic, decât să vii și să îți dorești să participi, pentru că intrarea este liberă la toate aceste evenimente. Asta a fost o altă componentă, un ingredient important al conceptului, cultură autentică, cu intrare liberă, în inima Bucureștiului. Și ne-am ținut de cuvânt și, chiar dacă au fost situații în care ni s-a sugerat sau ni s-a cerut să percepem un minim de taxă de intrare am refuzat și am găsit alte soluții de fiecare dată. Intrarea este liberă la toate aceste evenimente. Oferta este una eclectică, iar noi ne dorim un eveniment de cea mai bună calitate.”
Relevanța bibliotecilor în viața tinerelor generații
Un moment important al acestei ediții va fi dezbaterea pe tema „Mai are rost să mergem la bibliotecă în era digitală?”, dedicată în special tinerilor liceeni. Mireille Rădoi a subliniat că bibliotecile joacă un rol crucial pe piața informațiilor autentice și a resurselor relevante, departe de dezinformare și deep fake.
„Nu e prea cald să vorbești cu liceenii, pentru că ei sunt destul de exigenți și de îndrăzneți, nu sunt deloc ipocriți și îți trântesc verde în față chiar ce cred, în mod evident în răspăr cu ideea de a merge la bibliotecă. Sper să vină numai ca să-mi demonstreze că nu are rost să vină la bibliotecă și chiar prin asta deja le voi demonstra că au venit și că are rost să vină la bibliotecă.„
Această invitație la dialog cu liceenii va fi va purta amprenta ideilor proaspete, actuale, care va așeza viitorul culturii în era digitală.
Artă, muzică și istorie pe Strada de C’Arte
Altfel spus, câte ceva pentru ficare vizitator. Pe lângă dezbateri, Strada de C’Arte este cunoscută pentru programul său variat de expoziții, concerte și tururi ghidate. Un exemplu ar fi expoziția „Călătorie în Țara Românească și Moldova la începutul secolului XIX,” va oferi publicului ocazia să vadă litografii și gravuri care surprind viața de odinioară.
„ Cum arătau Bucureștii înainte de aparatul foto? După picturi, după litografii. Este o întrebare mai puțin modernă, (…)dar facem un pod în timp.
Soprana Arlinda Morava, tot în Aulă, cu Arte Quintet vor oferi concertul zilei. În fiecare seară avem câte un concert. Muzică clasică, în prima seară, în cea de-a doua un concert mai degrabă folk, cu Ovidiu Niculescu, iar sâmbătă un concert Lizuca Bîgu.”
Pentru a afla și alte detalii despre programul evenimentului Strada de C’arte, vezi video.