Nicușor Dan a lansat 20 de solicitări candidaților la funcția de Președinte al României | AUDIO
Primarul general Nicușor Dan a formulat o serie de 20 de solicitări adresate tuturor candidaților la funcția de Președinte al României. Solicitările vizează de la probleme administrative, până la probleme ce țin de spații verzi și urbanism.
Articol de Mircea Apostolescu, 3 octombrie 2024, 12:08
Astfel, Nicușor Dan vrea că împărțirea banilor din administrația publică locală din București să o facă Primăria Capitalei.
Astfel, el cere modificarea legii finanțelor publice locale, astfel încât Consiliul General (CGMB) să împartă bugetul local, între Municipalitate și primăriile de sector, nu Parlamentul.
Edilul șef mai cere ca unitățile administrativ-teritoriale, să se poată împrumuta în funcție de numărul de locuitori.
Nicușor Dan vrea să centralizeze tot urbanismul din Capitală la Primăria Capitalei.
Astfel, el cere ca toate autorizațiile de construire să fie emise de primarul general, iar toate documentațiile de urbanism – planuri de urbanism zonal și de detaliul, să fie votate de către CGMB.
Codul Urbanismului ar trebui să limiteze derogările pe indicatori urbanistici.
Același Cod al Urbanismului ar trebui să prevadă un mecanism prin care Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și prefectul municipiului București să asigure, in mod real, controlul legalității documentațiilor de urbanism.
De asemenea, organele civile de control în construcții – ISC și compartimentul de Disciplină in Construcții al Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București, de a dispune oprirea lucrărilor, în cazul monumentelor și în zonele protejate.
Termenul de 5 ani de a ataca în instanță documentațiile de urbanism e prea mic, pentru că sunt acte normative. De aceea, acest termen ar trebui abrogat.
Legea 102/2023 a limitat posibilitatea ONG-urilor de a ataca în instanță documentațiile de urbanism. Această prevedere legală ar fi anticonstituțională și ar trebui abrogată și ea, a mai cerut Nicușor Dan.
În privința spațiilor verzi, Nicușor Dan a cerut abrogarea art.18, alin 9, din Legea spațiilor verzi care spune că spațiile verzi private nu pot fi inventariate de către autoritățile locale decât după expropriere – aceasta fiind situația celor 12 ha retrocedate din Parcul IOR care nu au putut fi încadrate ca spații verzi în documentațiile de urbanism.
Prevederilor legislației pe spații verzi să nu fie dublate de prevederi similare, în Codul Urbanismului, iar proiectul de lege pentru modificarea legii spațiilor verzi să nu fie adoptat, a mai cerut edilul șef al Capitalei.
Nicușor Dan le mai cere candidaților la prezidențiale ca primarul general să poată ataca în instanță hotărâri ale CGMB să fie o procedură prevăzută prin lege.
De asemenea, Nicușor Dan dorește ca Primăria Capitalei să poată ataca în instanță autorizațiile de construire emise de către primăriile de sector, dacă le consideră nelegale.
De asemenea, primarul General vrea terenurile Serelor Ghencea și cele din spatele Stadionului Ghencea, aflate în patrimoniul statului și deschiderea temporară a Drumului Vadul Moldovei pentru cetățenii din Greenfield.
Serele Ghencea, care aparțin statului, ar urma să fie să preluate pentru amenajarea unui parc. La fel, pe terenul viran din spatele Stadionului Ghencea, ar urma să fie amenajat fie un parc zoologic, fie o pădure urbană.
În ceea ce privește Cartierul Justiției, locația pe care statul a ales-o nu este potrivită, consideră Nicușor Dan.
Bucureștiul nu are un mare spațiu public pentru evenimente publice iar Spațiul Esplanada ar putea deveni un astfel de mare spațiu public. Cartierul Justiției ar trebui făcut pe spațiul viran de la Casa Academiei, mai spune edilul șef.
Drumul către Greenfield prin Pădurea Băneasa nu ar trebui deschis permanent, ci doar până când investitorul va face drumurile către Șoseaua de Centură.
Nicușor Dan își dorește și susținere în Consiliul General.
Astfel împărțirea taxelor și impozitelor de către CGMB și trecerea atribuțiilor privind urbanismul la PMB, ar necesita un referendum local.
Nicușor Dan propune organizarea acestuia odată cu alegerile generale.
Însă, acest referendum ar trebui să fie susținut de consilierii generali în CGMB.
Ultimele două revendicări privesc sprijinul in Consiliul General pentru revenirea tuturor bulevardelor in administrarea PMB și susținerea noului Plan de Urbanism General, în varianta ce va fi promovată de către Nicușor Dan.
După o săptămână de la prezentarea celor 20 de revendicări, primarul general Nicușor Dan va iniția consultări cu principalii candidați la funcția de Președinte al României, în cea ce privește susținerea acestora.