Platformă online dedicată victimelelor actelor de discriminare, lansată de Asociația ACCEPT
Articol de , 30 octombrie 2014, 10:59
Victimele și martorii actelor de discriminare se vor putea adresa mai ușor instituțiilor abilitate prin utilizarea site-ului antidiscriminare.ro.
Platforma va oferi un modul de acceptare a petițiilor, cererilor, sesizărilor către autorități relevante.
Site-ul a fost lansat în cadrul proiectului „Acces la justiție pentru persoanele care sunt victime ale discriminării” de către cinci organizații membre ale Coaliției anti-discriminare — Asociația ACCEPT, ActiveWatch, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România — Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Centrul Filia și Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice.
„Oamenii nu cunosc mecanismele prin care pot să își facă dreptate, nu cunosc instituțiile cărora trebuie să li se adreseze, nu cunosc legislația și regulile juridice.
Nu găsesc această asistență cu ușurință. Site-ul va fi o platformă utilitară pentru oricine are întrebări legate de discriminare. El va fi updatat.
Va conține rapoarte, informații de bază, ușor de înțeles, accesibile pentru oricine referitor la ce înseamnă discriminarea, hărțuirea, care sunt instituțiile cărora ne putem adresa în funcție de ce ni se întâmplă — suntem refuzate la un interviu pentru că suntem femei, suntem date afară pentru că urmează să avem un copil, nu suntem acceptați într-o instituție de învățământ din cauza etniei — pentru toate aceste situații vom fi îndrumați de acest site”, a afirmat coordonatorul de programe al Asociației ACCEPT, Carolina Marin.
Site-ul este compus din module informative cu privire la legislația antidiscriminare, instituțiile care implementează această legislație, știri, evenimente dedicate respectării drepturilor omului.
„Mi se pare relevant ca oamenii să aibă un instrument interactiv care să-i ghideze către o instituție responsabilă.
Am creat un modul interactiv bazat pe întrebări elementare care va ajuta oamenii să ajungă la instituția relevantă și să găsească un model de cerere — de exemplu de chemare în judecată într-o instanță civilă sau o sesizare către CNCD.
Modele sunt ușor de folosit cu comentarii ajutătoare care să-i poată ghida pe oameni să își creeze propriile instrumente pentru a-și căuta dreptatea.
Vom avea un serviciu de consiliere juridică on-line”, a adăugat Carolina Marin.
Președintele Active Watch, Mircea Toma, consideră că „România este cea mai înapoiată țară dintre țările membre UE din punctul de vedere al acceptării diferențelor”.
„Suntem ultimii la discriminarea față de femei. Trăim astăzi situații inacceptabile față de romi. Avem o colecție de primari care s-au înscris pe prima pagină.
Nu e război ca în Siria să avem avem tabere de refugiați, dar ne creăm taberele de refugiați în mod natural printr-o intoleranță față de o etnie, asumată și explicitată.
Trebuie să învățăm publicul supus discriminării să se manifeste vizibil și cu instrumente acceptate social”, a afirmat Toma .
Președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, Asztalos Csaba, a subliniat că în continuare cazurile de discriminare sunt subraportate, iar ONG-urile au rolul de identificare a acestor cazuri.