Există bani pentru modernizarea sistemelor de termoficare, însă este Bucureștiul pregătit?
Articol de Mircea Apostolescu, 10 octombrie 2024, 12:36
Vești bune pentru sistemele de termoficare vin dinspre Ministerul Energiei, care propune un nou program multianual de investiții pentru orașe verzi și sistemele centralizate de termoficare, cu un buget total de 4 miliarde de lei: Programul Național de Investiții „Energia Verde”.
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”, un program ambițios care va fi implementat în perioada 2024-2030, avândo valoare totală de 4 miliarde de lei.
Programul are ca scop sprijinirea unităților administrativ-teritoriale (UAT) și a operatorilor și producătorilor de energie termică din Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).
Proiectul este structurat pe două componente majore:
Componenta A, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor selectate în cadrul programului european „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și în cadrul misiunii asociate (mirror mission). Această componentă finanțează măsurile de energie verde și eficiență energetică aprobate deja de Comisia Europeană în planurile de acțiune climatică ale orașelor selectate, care și-au asumat obiectivul ambițios de a deveni neutre din punct de vedere climatic în următorii 6 ani.
Componenta B, cu o valoare de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor și sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) din România și vizează finanțarea măsurilor de construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării.
Programul „Energie verde” reprezintă un pas important în tranziția României către un sistem energetic sigur, cu prețuri accesibile și cât mai verde — în această ordine de priorități.
În București, însă, SACET-ul nu există, încă. Discuțiile despre formarea sa datează de mai bine de zece ani, din 2013, însă, deocamdată cel puțin, producția agentului termic a rămas la Electrocentrale București S.A. (ELCEN), companie a Ministerului Energiei, în timp ce de transportul, distribuția și furnizarea căldurii și apei calde se ocupă Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB), din subordinea Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
În aceste condiții, ELCEN se pregătește să depună proiecte pentru modernizarea părții de producție a energiei termice și electrice, dar ar trebui ca și Primăria Capitalei să depună proiecte pentru modernizarea părții de transport, distribuție și furnizare a energiei termice. Desigur, cel mai eficient ar fi ca mult-așteptatul SACET București să ia ființă, prin reunirea într-o singură companie a producției, transportului, distribuției și furnizării agentului termic, spune Claudiu Crețu, directorul general al ELCEN.
Claudiu Crețu: „Noi suntem pregătiți și ne dorim să depunem cât mai multe proiecte. Important este și Primăria Municipiului Bucureşti să depună și să pregătească proiecte, pentru că sunt și posibilități de finanțare raportate la rețeaua de transport, la distribuție, la digitalizarea rețelei, etc.
Cu alte cuvinte, până în momentul în care vom avea finalizată fuziunea dintre cele două companii (…ELCEN și CMTEB n.r.), este important ca și autoritatea publică locală să pregătească proiecte”.
Reporter: „Bucureștiul poate să acceseze (…fonduri din Programul Național Energie Verde n.r.), așa separat, pe bucăți, o parte producția, o parte transport, distribuție și furnizare”?
Claudiu Crețu: „Din punctul meu de vedere, din ce am citit în proiectul de Ordonanță, în acest moment, există această posibilitate de a depune proiecte. Dar, într-adevăr, ați sesizat foarte bine, corect este să ajungem la sisteme centralizate de termoficare, preferabil o companie”.
Cât privește stadiul mult-așteptatei fuziuni dintre cele două companii, în momentul de față, are loc selecția consultantului, urmând ca, în cursul anului viitor, să fie finalizată documentația pentru fuziunea dintre ELCEN și CMTEB.
Numai că o condiție pentru această fuziune o reprezintă plata datoriei de 1 miliard de lei, pe care Primăria Capitalei, prin CMTEB, o are către ELCEN, a explicat Claudiu Crețu, pentru București FM.
Reporter: „Din punctul acesta de vedere (…al fuziunii n.r.), mai există vreo noutate? Pentru că știm că Ministerul Energiei a lansat această propunere, Primăria pare să fi achiesat la ea, dar, mai departe, s-a mai întâmplat ceva”?
Claudiu Crețu: „Suntem în procedură de selecție a unui consultant, care să definitiveze documentele. În cursul anului viitor, consider că vom avea toate documentele pentru fuziune.
Important este să fie plătită datoria asta de 1 miliard, repet, datorie curentă. Deci, vorbim de facturile anului 2024″.
Reporter: „Deci, această fuziune, practic, nu se poate face, dacă nu vorbim despre o situație financiară sănătoasă, fără datorii”?
Claudiu Crețu: „Exact, corect”!