Ascultă Radio București FM Live

Mâine începe Festivalul Național de Teatru, Ediția 34

Ediția 34 a Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 18 – 28 octombrie 2024, la București

Mâine începe Festivalul Național de Teatru, Ediția 34

Articol de andreiabarsanbfm, 17 octombrie 2024, 20:51

Evenimentul de  deschidere, din 18 octombrie este un spectacol-concert conceput special de muzicianul Cári Tibor, ce va fi prezentat la TNB, la Sala Studio, de la ora 20.30.

Tema din acest an este Dramaturgiile posibilului.

În selecție se regăsesc 31 de titluri, producții din București și din țară, semnate de regizori și regizoare din generații diferite, printre care: Radu Afrim, Andrei Șerban, Alexandru Dabija,  Theodor – Cristian Popescu, Diana Mititelu, Catinca Drăgănescu, Sânziana Stoican, Eugen Jebeleanu, Cristian Ban, Bobi Pricop, Gianina Cărbunariu.

Au fost invitate și 5 spectacole din străinătate.

Pe listă se regăsesc și montarea lui Thomas Ostermeier, ”Hedda Gabler” de la TNB, precum și cea a lui Declan Donnellan, cu ”Hamlet” de pe scena craioveană, spectacol ce va încheia festivalul, pe 28 octombrie..

Tot în FNT 34 vom vedea și două spectacole recente create de Silviu Purcărete, în cadrul evenimentului pe care festivalul împreună cu UNITER îl dedică regizorului la aniversarea celor 50 de ani de activitate artistică recunoscută în țară și în lume. Au fost invitate premierele:  ”O Tragedie veninoasă”, după ”Women Beware Women” de Thomas Middleton – producție a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” Iași și ”Lexiconul amar” de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, după ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” – o producție a Teatrului Odeon, București.

De asemenea, FNT este partener al evenimentelor inițiate de Centrul Național al Dansului București, dedicate artistei Miriam Răducanu, de la a cărei naștere s-au împlinit 100 de ani.

De asemenea, UNITER și FNT susțin construcția unui nou spațiu teatral în București – GRIVIȚA 53 – prin organizarea unei reprezentații speciale a spectacolului Nora de Henrik Ibsen, în regia lui Chris Simion-Mercurian, o co-producție Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București – Asociația Culturală „Grivița 53”. Toate încasările vor fi direcționate către acest spațiu.

În cadrul festivalului este invitat și spectacolul câștigător al Premiului pentru cea mai bună regie la Gala UNITER 2024, producția Teatrului Metropolis, ”Cine l-a ucis pe tata?”, regizată de Andrei Măjeri. Ținând cont că unul dintre curatori a fost implicat în realizarea spectacolului, acesta nu a fost inclus în selecția oficială.

Pe lângă spectacolele din selecția oficială, și anul acesta va fi o serie patru  de module, în concordanță cu tema ediției:

1.”FNT educațional”

După doi ani în care FNT educațional a gândit un modul de spectacole și ateliere în școli și licee din București (peste 1000 de copii și adolescenți/ adolescente au participat la aceste activități), ediția din 2024 aduce tinerii în sălile de teatru din Capitală, la spectacole care au în centru problematici sensibile ale vârstelor lor și opere literare cu care se întâlnesc în anii de școală. Fiecare va fi urmat de o discuție

2. Focus: 12 Spații Independente/Private din București și din țară care au avut o contribuție substanțială la dezvoltarea unor programe și proiecte dedicate susținerii dramaturgiei actuale. Spațiile s-au remarcat printr-un interes constant pentru scriitura de teatru contemporan și pentru abordări dramaturgice exploratorii. Fiecare di va prezenta pe durata festivalului un spectacol/ un proiect din stagiunea recent încheiată, care are în centru o piesă de teatru contemporan.

3 Spectacole-lectură în FNT – trei texte contemporane din dramaturgia internațională (prezentate în trei seri succesive) și trei texte scurte din dramaturgia locală (prezentate într-o singură seară), alese și mentorate în urma concursului de dramaturgie.

În modulul dedicat spectacolelor-lectură va avea loc și Maratonul Dramaturgiei Românești.

4 Dramaturgiile Posibilului în echipe multidisciplinare

Miza acestui modul este de a crea două echipe multidisciplinare (coordonate de Irisz Kovacs și Mădălina Dan), care să lucreze pe parcursul festivalului, și să dezvolte un concept spectacular centrat pe un tip de dramaturgie hibridă, fluidă: o dramaturgie performativă, non-liniară, axată pe o narațiune sonoră, vizuală, multisenzorială, non-verbală.

Fiecare echipă va fi însoțită de studenți desemnați de Facultăți și Departamente de Teatru din Universități românești, care vor participa la repetiții în calitate de asistenți de creație.

Teatrul Național Radiofonic este prezent, ca de fiecare dată, în secțiunea FNT ON AIR. Spectacolele sale vor fi difuzate pe posturile Radio România Cultural și Radio România Actualități și se vor regăsi online pe site-ul www.eteatru.ro, în colecția FNT EDUCAȚIONAL.

Dezbaterile FNT, Maratonul lasărilor de carte și Bucharest Scenography Biennale vor face parte din evenimentele conexe ale acestui an.

Imaginea FNT34 este o creație design Szilard Banga – coordonator Dragoș Buhagiar.

FNT este organizat de Uniunea Teatrală din România. Este un proiect finanțat de Ministerul Culturii. Coproducător este Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București Direcția de Cultură a Municipiului București.

Totul despre Referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO
Actualitate vineri, 18 octombrie 2024, 08:39

Totul despre Referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de luni, 21 octombrie, ora 10:00, se vor regăsi două proiecte privind consultarea cetățenilor...

Totul despre Referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO
Vremea se mentine rece
Actualitate vineri, 18 octombrie 2024, 06:59

Vremea se mentine rece

Vreme rece astazi in Capitala cu cer variabil, vant slab si moderat si o maxima de 12…14 grade. Si in tara avem vreme rece, cu excepţia...

Vremea se mentine rece
Vremea se menține rece în Capitală
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 20:38

Vremea se menține rece în Capitală

La noapte, cerul va fi variabil, iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 3 grade. Vineri, în Capitală, vremea va fi rece pentru...

Vremea se menține rece în Capitală
INSP: 81 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din 3 iunie; 17 decese
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 18:25

INSP: 81 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din 3 iunie; 17 decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile...

INSP: 81 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din 3 iunie; 17 decese
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 17:06

Află cine sunt tinerii din spatele proiectelor premiate la Climate Change Summit

  Premiile acordate la Climate Change Summit Awards Cele mai bune și ingenioase soluții propuse de tineri sub 30 de ani au fost premiate cu...

Află cine sunt tinerii din spatele proiectelor premiate la Climate Change Summit
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 15:59

Nicuşor Dan: „Cred că Poliţia locală nu e necesară; atribuţiile pot fi preluate de Poliţia naţională”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, joi, că atribuţiile Poliţiei locale în domeniul ordinii publice ar putea fi preluate de...

Nicuşor Dan: „Cred că Poliţia locală nu e necesară; atribuţiile pot fi preluate de Poliţia naţională”
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 14:17

INSP: 85.279 de cazuri de infecţii respiratorii s-au înregistrat în perioada 7 – 13 octombrie

Un număr de 85.279 cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate în săptămâna 7...

INSP: 85.279 de cazuri de infecţii respiratorii s-au înregistrat în perioada 7 – 13 octombrie
Actualitate joi, 17 octombrie 2024, 13:46

„Titan Pumpkin Fest” – festival de sculptat dovleci în Parcul Titan

„Titan Pumpkin Fest”, festival ce aduce în faţa publicului arta şi tradiţiile româneşti de toamnă, dar şi atmosfera specifică de...

„Titan Pumpkin Fest” – festival de sculptat dovleci în Parcul Titan