Alegerile din US: un ocean de dezinformare
Articol de Vicentiu Andrei, 30 octombrie 2024, 09:19
Alegerile pentru președintele SUA se apropie cu repeziciune și odată cu ele, publicul american se scufundă într-un ocean de dezinformare. O analiză marca New York Times atrage atenția că un torent de informații false, provenind atât din SUA cât și din exterior, a subminat încrederea colectivă în corectitudinea alegerilor și în robustețea democrației americane. Articolul citează opiniile specialiștilor și cercetătorilor care studiază dezinformarea, conform cărora pleiada de acțiuni de dezinformare, o practică veche în campaniile electorale, depășește în 2024 cu mult tot ceea ce a fost documentat anterior.
Factorii care contribuie la amplificarea fără precedent a fenomenului includ:
-
Acțiunea rețelelor sociale, a căror structură permite izolarea utilizatorilor în bule închise, unde punctele de vedere contrare sunt eliminate, iar dezinformarea de tip partizan pătrunde și se viralizează ușor;
-
Dezvoltarea inteligenței artificiale, care permite producerea și amplificarea dezinformării cu resurse puține și eficiență sporită;
-
Mentalitatea specifică a ceea ce unii autori numesc „epoca post-adevăr”, în care faptele sunt secundare, importantă nu este căutarea adevărului, ci manifestarea emoțiilor și validarea informațiilor în baza instinctului și preferințelor subiective.
Una dintre cele mai dăunătoare tendințe în materie de dezinformare electorală este cea privind fraudarea alegerilor, o temă pe care Donald Trump a lansat-o în 2020 și care nu a făcut decât să ia avânt suplimentar în cei patru ani care s-au scurs de la acel moment, în ciuda faptului că investigațiile ulterioare nu au găsit dovezi convingătoare în acest sens.
Cu foarte puțin timp înainte alegeri, explozia de teorii ale conspirației și de dezinformare despre fraudarea alegerilor obligă oficialii americani implicați în procesul electoral să își petreacă timpul demontând zvonuri și explicând cum sunt organizate alegerile. În acest context, Deidre Henderson, viceguvernatorul statului Utah responsabilă cu organizarea alegerilor, comentează, citată de Associated Press:
„Adevărul este plictisitor, faptele sunt plictisitoare, dar indignarea este cu adevărat interesantă.”
Aici stă cheia întregii probleme: atunci când dezinformarea subminează sistematic încrederea în integritatea alegerilor, mizând cu succes pe stimularea emoțiilor negative, societatea este profund destabilizată, cu consecințe politice imprevizibile, care se vor întinde de-a lungul multor ani.
Atât pentru azi, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!