Ascultă Radio București FM Live

După trei ani, Dinamo și FCSB s-au duelat în „Cupa României”: „roș-albaștri”, învingători la scor în fața marii rivale pentru a doua oară în luna octombrie

FCSB a obținut primele trei puncte din noul sezon de „Cupa României”, după ce jucătorii campioanei României au învins marea rivală, Dinamo București, într-un meci care s-a disputat pe „Arena Națională”. Cu o asistență mult mai redusă în tribunele stadionului, comparativ cu duelul recent dintre cele două formații din campionatul intern, trupa antrenată de Elias Charalambous s-a impus cu scorul de 3-0, toate golurile fiind marcate în repriza secundă. Datorită acestui succes consecutiv în fața „câinilor”, „roș-albaștri” continuă să rămână invincibili în fața „alb-roșilor” din anul 2021 încoace.

După trei ani, Dinamo și FCSB s-au duelat în „Cupa României”: „roș-albaștri”, învingători la scor în fața marii rivale pentru a doua oară în luna octombrie
Foto: Sursă foto: Facebook - FCSB

Articol de mariosoare, 30 octombrie 2024, 22:56

Dinamo București și FCSB și-au dat întâlnire pentru a doua oară în decurs de zece zile, dar de această dată, „Cupa României” a fost competiția în care cele două rivale s-au duelat, mai exact, în prima rundă din noul sezon al acestei întreceri interne. În meciul care a fost programat în etapa cu numărul 13 din Superligă, „roș-albaștri” s-au impus la două goluri diferență, iar această victorie avea să le aducă un rezultat de egalitate în runda următoare, atunci când au găzduit o altă rivală din oraș, Rapid București. De partea cealaltă, înainte de confruntarea cu elevii pregătiți de Elias Charalambous, jucătorii „câinilor roșii” au consemnat un succes de trei puncte pe terenul celor de la FC Hermannstadt, în campionat, cu scorul de 2-0, grație golurilor marcate de Astrit Selmani și Kennedy Boateng.

În ultimele zece episoade ale „Eternului Derby”, „alb-roșii” nu au putut să învingă clubul finanțat de Gigi Becali, deoarece au cedat în nouă dintre aceste înfruntări și au încheiat la egalitate într-un rând. În cele mai recente cinci confruntări directe dintre cele două formații din Capitală, campioana României din sezonul precedent a terminat victorioasă de fiecare dată, reușind să își afișeze supremația în raport cu „veșnica rivală”. Anul trecut, în Cupa României, „câinii” și fotbaliștii conduși de pe margine de tehnicianul cipriot au fost trase la sorți în aceeași grupă, la fel ca în sezonul actual, dar, pe atunci, cele două trupe nu au jucat una contra celeilalte.

Ultimul succes al dinamoviștilor în fața celor de la FCSB datează din anul 2021, atunci când în optimile de finală ale „Cupei României”, „câinii” câștigau, la limită, cu scorul de 1-0, mulțumită reușitei bifate de atacantul central din Slovacia, de la acel moment, Adam Nemec. În urmă cu patru ani de zile, „roș-albaștri” obțineau o calificare în finala celei de-a doua întreceri interne, ca valoare acordată, după ce treceau de Dinamo în partida din „careul de ași”, într-un meci care s-a desfășurat pe „Arena Națională” și în care Adrian Petre, retras din activitate, între timp, înscria și producea bucurie în galeria singurei reprezentante a țării noastre de pe plan european din această stagiune.

Primele minute ale partidei din Capitală au fost unele în care cele două formații s-au tatonat reciproc, iar acțiunea inițială a clubului dinamovist a venit după o pasă filtrantă reușită de Eddy Gnahore. Mingea a ajuns la Cătălin Cîrjan, iar extrema stânga a elevilor conduși de pe margine de antrenorul secund, Florentin Petre, în absența principalului tehnician, eliminat din cauza protestelor de la meciul cu FC Hermannstadt, iar execuția fotbalistului „câinilor” a fost blocată la timp de Mihai Popescu. Fundașul campioanei României a intervenit printr-o alunecare precisă și l-a împiedicat pe adversarul său să finalizeze faza creată de „alb-roșii”.

Următoarea acțiune soldată cu o finalizare care a trecut cu puțin pe lângă poartă a fost consemnată în tabăra „roș-albaștrilor”. Florin Tănase a recepționat o pasă la mijlocul terenului, iar „șeptarul” celor de la FCSB a avansat cu mingea la picior, depășind o serie de adversari, până când s-a hotărât să trimită mingea înspre Marius Ștefănescu. Fostul jucător al celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe a refuzat să combine cu vreun coechipier la această acțiune ofensivă, iar șutul său de la distanță, expediat dintr-o poziție laterală, s-a scurs pe lângă buturile apărate de Adnan Golubovic. Mai apoi, centralul confruntării din București a făcut apel la galeria campioanei României să nu mai arunce cu obiecte pirotehnice în teren, iar, la scurt timp, Dennis Politic a fost la un pas de a marca și de a deschide scorul.

Mijlocașul ofensiv al celor de la Dinamo București a fost găsit cu o pasă în spațiu liber la o distanță de aproximativ 25 de metri față de buturile apărate de Ștefan Târnovanu, iar unul dintre cei mai periculoși fotbaliști de atac ai trupei din „Ștefan cel Mare” a cadrat execuția la care a apelat. Totuși, balonul livrat de Dennis Politic nu a putut fi direcționat într-un colț anume, iar mingea care a fost trimisă cu o intensitate ridicată înspre poarta oponentă a fost respinsă fără mari greutăți de către goalkeeper-ul „roș-albaștrilor” în afara terenului de joc. Alexandru Băluță a fost introdus pe teren de antrenorul cipriot al oaspeților, Elias Charalambous, la puțin timp după ce primul sfert de oră se încheiase, deoarece căpitanul celor de la FCSB, Darius Olaru, s-a accidentat și nu a mai putut continua partida de pe „Arena Națională”.

O încercare de a marca de la mare depărtare i-a aparținut mijlocașului central al celor de la FCSB, devenit căpitan după ieșirea lui Darius Olaru. Adrian Șut a recepționat o minge în apropiere de poarta adversă, dar acesta nu a dozat corespunzător execuția și mingea a trecut cu mult peste bara transversală. Florin Tănase și-a trecut numele pe lista responsabililor cu ocaziile din prima repriză din tabăra campioanei României, atunci când fostul elev al academiei conduse de Gheorghe Hagi a trimis un șut puternic spre buturile apărate de Adnan Golubovic, dar goalkeeper-ul dinamoviștilor a avut un reflex formidabil și s-a opus primirii golului.

Înspre finalul primei reprize, Florin Tănase putea să fie desemnat omul cu pasa decisivă la golul marcat de echipa pe care o reprezintă, dar Marius Ștefănescu a ratat din careul advers, fiind în apropierea porții celor de la Dinamo. „Șeptarul” celor de la FCSB a filtrat o pasăm pentru extrema stângă a „roș-albaștrilor”, dar fostul component al formației din Sfântu Gheorghe a fost blocat la timp de către un apărător al gazdelor, iar totul s-a terminat cu executarea slabă a unei lovituri de la colțul terenului. Cea mai mare șansă de a înscrie ce a fost bifată în actul întâi al acestui derby al României a fost construită de jucătorii campioanei României, atunci când Daniel Bîrligea a scos mingea la marginea careului pentru ca Marius Ștefănescu să finalizeze, dar tentativa acestuia de a marca a fost interceptată de un fotbalist dinamovist.

Mai apoi, din ricoșeul respectiv, balonul a ajuns în gheata noului-intrat, Alexandru Băluță, care, din poziție centrală, a șutat într-unul dintre oponenții ce se întinseseră pe gazon în dorința de a bloca orice execuție venită din partea jucătorilor celor de la FCSB. Adnan Golubovic nu a avut o vizibilitate foarte bună asupra șutului, dar acest detaliu a contat mai puțin, dat fiind faptul că mingea s-a oprit în primul bloc defensiv al „câinilor roșii”. La cabine s-a intrat cu un scor de egalitate, 0-0, iar „roș-albaștri” aveau să încheie o a treia repriză la rând fără gol înscris, după rezultatul stabilit și la meciul de campionat cu Rapid București.

Startul reprizei secunde a fost caracterizat de o nouă modificare produsă în efectivul formației considerate oaspete la această confruntare, pentru că Octavian Popescu a fost introdus în locul lui William Baeten. Fostul jucător al celor de la FCU Craiova 1948 a avut o primă parte în care nu a creat mare pericol porții adverse, iar unul dintre titularii de drept ai campioanei României a fost „aruncat în luptă”. De asemenea, Raul Opruț, fundașul stânga al celor de la Dinamo a fost înlocuit de secundul lui Zeljko Kopic cu Josue Homawoo, folosit în flancul stâng al apărării în premieră în acest sezon.

La 10 minute trecute de la reluarea confruntării din Capitală, campioana României a deblocat tabela de marcaj. O acțiune dirijiată de Octavian Popescu în flancul stâng de atac al trupei pregătite de Elias Charalambous a ajuns în careul advers, acolo unde Alexandru Băluță s-a aflat liber, nefiind marcat de vreun oponent. Prima execuție a fostului fotbalist al celor de la Universitatea Craiova a șutat, în fază inițială, în piciorul drept al portarului „câinilor”, Adnan Golubovic, dar mingea a revenit la cel care i-a luat locul în teren lui Darius Olaru.

A doua încercare de a marca a fost una de succes, deoarece execuția lui Alexandru Băluță a ajuns în plasa porții adverse, șutul pe jos trimis fiind imposibil de parat de goalkeeper-ul advers. 1-0 în favoarea „roș-albaștrilor” într-un moment al jocului în care partida risca să fie suspendată, dacă ne raportăm la mesajele anunțate de arbitru, din pricina obiectelor pirotehnice ce își făceau apariția în teren. O șansă uluitoare de a egala a venit în minutul 67 al înfruntării din București, atunci când o pasă moale trimisă spre portarul celor de la FCSB de către Ionuț Panțîru a fost interceptată de Astrit Selmani. Atacantul central kosovar a intenționat să salte balonul peste Ștefan Târnovanu, dar goalkeeper-ul campioanei României a ieșit la timp dintre buturi pentru a întâmpina adversarul său direct.

Balonul a fost recuperat de Ahmed Bani, iar acesta a decis să paseze în centrul careului, într-o zonă plină de fotbaliști dinamoviști pentru Pattrick Olsen, dar execuția acestuia, din poziție perpendiculară cu spațiul porții grupării oaspete, a fost respinsă in extremis de pe linia buturilor de către Baba Alhassan. Pe un contraatac dus în trei fotbaliști de către elevii antrenați de Elias Charalambous, Octavian Popescu a verticalizat precis spre unul dintre coechipierii săi, iar Luis Phelipe a intrat în posesia balonului primit de la „decarul” celor de la FCSB. Jucătorul de origine braziliană a intrat în careu, a driblat portarul advers și a marcat cu toată poarta goală în față. 2-0 pentru „roș-albaștri” cu 20 de minute înainte de fluierul de final al partidei, la capătul unei răzbunări a ocaziei mari irosite de „câini”.

Alexandru Pantea a testat portarul celor de la Dinamo cu un sfert de oră înainte de finalizarea confruntării dintre cluburile bucureștene, atunci când fundașul dreapta al oaspeților a „propulsat” un șut periculos și înșelător care a prins gazonul înainte de a fi cadrat. Goalkeeper-ul „câinilor”, Adnan Golubovic, a luat decizia de a respinge în față mingea, tocmai pentru a se asigura că aceasta nu va intra cumva în plasă, având în vedere traiectoria neobișnuită pe care balonul ar fi putut să o ia. Ocazia care a animat publicul dinamovist din tribunele stadionului a fost adnotată în minutul 79 al disputei, atunci când fotbalistul din Madagascar, Hakim Abdallah, a primit șansa de a încheia o fază creată în flancul drept, dar omul de atac al echipei din „Ștefan cel Mare” a șutat peste poartă.

Cu 10 minute înainte de ultimul fluier al centralului acestui joc, golul trei al campioanei din sezonul trecut din Superligă a fost marcat de Marius Ștefănescu. Linia defensivă a celor de la Dinamo București a fost „ruptă în două” la această fază, în care demarcarea corespunzătoare a extremei dreapta a celor de la FCSB a fost suficientă pentru ca Alexandru Băluță să paseze pe culoar pentru coechipierul acestuia. Intrat în suprafața de pedeapsă, jucătorul „roș-albaștrilor” și-a așezat balonul pentru a șuta, iar finalizarea sa a fost făcută la colțul scurt. 3-0 arăta tabela de marcaj de pe „Arena Națională” în meciul din „Cupa României”.

Marius Ștefănescu a izbutit să puncteze dubla în acest meci cu câteva minute înainte de intrarea în prelungirile confruntării din Capitală, în momentul în care fundașul lateral stânga al celor de la FCSB, Ionuț Panțîru „s-a distrat” cu defensiva adversă. Centrarea fostului jucător al celor de la Politehnica Iași a fost preluată de extrema dreaptă a campioanei României care a ales să nu finalizeze din prima, iar după ce și-a așezat mingea mai bine, a finalizat cu un șut plasat, pentru a mări avantajul de pe tabela de marcaj. Partida dintre cele două rivale s-a sfârșit cu victoria trupei pregătite de Elias Charalambous, iar cele trei puncte culese de pe urma acestui duel din București o poziționează pe FCSB în fruntea ierarhiei grupei B din „Cupa României”, la egalitate de puncte cu Petrolul Ploiești care a trecut de Agricola Borcea, echipă din liga a treia, în aceeași etapă a competiției, cu scorul de 3-0.

De partea cealaltă, dinamoviștii sunt pe ultimul loc în această grupă, iar în runda care urmează, „câinii” se vor deplasa la Buzău pentru a evolua în compania celor de la Metalul Buzău, grupare din eșalonul secund al fotbalului românesc. Campioana din Superligă din anul precedent va merge să joace împotriva clubului din liga a treia, Agricola Borcea, în runda secundă din „Cupa României”.

Etichete:
Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 14:51

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB

Astăzi se împlinesc 5 ani de când heliportul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a devenit operaţional. De la inaugurarea heliportului...

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB
AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 14:00

AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire

Astăzi, AMI a fost invitata matinalului București FM, unde a dezvăluit povestea din spatele piesei sale recente, „Interstelar”. Artista și-a...

AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire
Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 12:21

Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri

În ediția de vineri a emisiunii „Generația Z”, am abordat un subiect de mare interes pentru tineri: ce înseamnă cu adevărat soft skills,...

Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri
Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 11:14

Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!

Un nou Regulament pentru atribuirea locurilor de parcare de reședință, în Sectorul 5, stabilește că acestea pot fi atribuite numai...

Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 10:04

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediţia București își deschide porțile în perioada 4-8 decembrie

În intervalul 4-8 decembrie se desfășoară, la București, Târgul de Carte Gaudeamus. Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio,...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediţia București își deschide porțile în perioada 4-8 decembrie
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 23:31

Situația din Superligă „se strânge”, după victoria confortabilă a celor de la FCSB împotriva lui Dorinel Munteanu, la Galați. „U” Cluj comite pași greșiți pe teren propriu, iar un singur punct desparte primele trei clasate

FCSB fusese avantajată înainte de disputarea înfruntării din Moldova, împotriva celor de la Oțelul Galați, ca urmare a eșecului suferit de...

Situația din Superligă „se strânge”, după victoria confortabilă a celor de la FCSB împotriva lui Dorinel Munteanu, la Galați. „U” Cluj comite pași greșiți pe teren propriu, iar un singur punct desparte primele trei clasate
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 19:15

CCR respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin; turul II – pe 8 decembrie

Curtea Constituţională a României a respins solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din...

CCR respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin; turul II – pe 8 decembrie
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 17:44

Ministerul Educaţiei a publicat un proiect privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind modificarea ordinului pentru aprobarea Metodologiei-cadru de...

Ministerul Educaţiei a publicat un proiect privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie