Emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse la zero până în 2100
Articol de Stefania Grigore, 2 noiembrie 2014, 21:11
Trebuie să aducem la zero emisiile până la sfârşitul acestui secol, mai ales că nu mai este prea mult timp pentru a preveni cele mai grave impacte ale schimbărilor climatice asupra planetei. Acesta este mesajul clar şi dur al ultimului raport al ONU asupra schimbărilor climatice, un raport care îndeamnă la acţiuni urgente pentru a ţine sub control încălzirea globală.
„Dacă vom continua să funcţionăm ca şi până acum, pierdem oportunitatea de a menţine ritmul de creştere a temperaturii globale sub două grade Celsius. Chiar dacă emisiile ar fi stopate mâine, am fi nevoiţi să trăim multă vreme resimţind efectele schimbărilor climatice. Totuşi, vestea bună este că, dacă acţionăm acum, urgent şi decisiv, vom avea instrumentele necesare pentru a construi o lume mai bună şi mai sustenabilă”, a declarat la Copenhaga secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în cadrul prezentării raportului în faţa Comisiei Interguvernamentale privind Schimbările Climatice.
Sinteza de 40 de pagini – o sumarizare a raportului de aproape 5.000 de pagini, care a fost realizat de 800 de cercetători şi experţi şi a fost deja publicat în septembrie 2013 – subliniază că încălzirea globală generează mai multe extreme termice, ploi torenţiale, acidizări ale oceanelor şi ridicarea nivelurilor mărilor.
Documentul indică o serie de opţiuni, printre care se numără şi eficientizarea energetică, trecerea de la combustibilii fosili la energia eoliană şi solară, centralele nucleare sau centralele pe cărbuni unde să fie captat şi separat dioxidul de carbon din fumurile evacuate şi să fie îngropat în subteran.
Captura şi stocarea dioxidului de carbon sunt, însă, costisitoare şi foarte puţin testate. Studiul ONU subliniază, de asemenea, că experţii sunt siguri aproape 95% că, începând cu anul 1950, principala cauză a încălzirii globale este emisia de gaze cu efect de seră generată de activităţile omeneşti şi nu, cum s-a crezut, variaţiile naturale ale climei.
Aprobat de 120 de guverne ale lumii, raportul ONU reprezintă principalul manual al negociatorilor unui acord ONU privind combaterea încălzirii globale, acord care va fi conturat în cadrul summitului care va avea loc la Paris în decembrie 2015.