Politică pe înțelesul tuturor: Răzvan Zamfir despre votul conștient și responsabil | VIDEO
În ediția de vineri a emisiunii „Generația Z”, am abordat un subiect cu o însemnătate aparte în contextul actual: alegerile prezidențiale.
Articol de eugenvrabie, 12 noiembrie 2024, 16:40
Am avut ocazia să învățăm cele mai esențiale informații despre politică și despre importanța votului de la Răzvan Zamfir, jurnalist politic. El este la pupitrul emisiunii „Bună, România!” și prin prisma experienței sale, ne-a ajutat și pe noi, noua generație, să înțelegem mai bine domeniul în care activează.
„Mulți dintre politicieni nu mai au stofă de oameni de stat”
Am fost curioși să descoperim de unde a pornit pasiunea lui Răzvan Zamfir pentru politică și ne-a mărturisit că deși „opțiunile TV erau destul de limitate”, a fost atras de o emisiune numită „Tribuna Partidelor Parlamentare”, difuzată în anii 1990. Motivul pentru care urmărea și îndrăgea emisiunea nu erau subiectele discutate de invitați, ci faptul că „dădeau din mâini, aveau inflexiuni ale vocii, erau vii”. Pe această cale, Răzvan ne-a recunoscut că în prezent, lucrurile sunt cu totul schimbate și „când se duc politicienii la tribuna parlamentului e o tristețe maximă”.
„E foarte greu să mai găsești astăzi un politician care să țină în plenul parlamentului un discurs suficient de alert cât să nu te piardă, dar fără să cadă în penibil, într-o zonă puerilă. Nu se pricep la dozaj.”
„Fără libertate nu ai nimic”
Întrebat dacă tinerii sunt interesați de politică, Răzvan a mărturisit că a fost recent la un consiliu național și „majoritatea celor din organizare erau din generația Z și erau foarte implicați”. El a adăugat că „întrebarea nu ar trebui să fie cât de mult se implică tinerii în partidele politice, ci de ce o fac”, pentru că „degeaba avem un val de tineri care se înscriu într-un partid politic, dacă o fac din motivele greșite”.
Legat de sondajele realizate în ultima perioadă care arată că tinerii consideră că un regim totalitar ar fi potrivit pentru țara noastră, invitatul nostru afirmă că „tinerii nu ar trebui să spună că își vând libertatea pe bani, pentru că banii respectivi nu vor mai avea niciun sens”.
„Odată ce nivelul de trai este mai crescut, începi să fii atent și la alte lucruri. Ai rezolvat problema hranei, problema locativă, ți-ai cumpărat un autoturism, pleci și în vacanță, dar dincolo de asta ce mai contează în viață? Dreptul de a spune niște lucruri, de a atrage atenția, de a fi nemulțumit, iar pe astea nu le poți manifesta decât dacă ai libertate. Ca să ai libertate, trebuie să eviți dictatura, totalitarismul”.
Am discutat cu Răzvan Zamfir despre cât de crucial este „să nu renunțăm la drepturi”, iar el a mărturisit că „un drept câștigat trebuie să fie un drept garantat”. În plus, invitatul nostru a adus în discuție sacrificiile făcute de români pentru ca țara noastră să reușească să obțină libertatea mult dorită: „De-a lungul timpului, oamenii nu au murit fără motiv pentru libertate. Fără libertate nu ai nimic. Ești sărac din toate celelalte puncte de vedere”.
„Politicienii ar trebui să vorbească cu tinerii votanți”
Am vrut să aflăm părerea invitatului nostru despre cât de eficient comunică candidații la alegerile prezidențiale cu tinerii: „Nu mi se pare că cineva comunică cu voi”. El a explicat că există și excepții, că sunt și oameni politici care se adresează tinerilor, dar „nu se adresează cum trebuie”. Răzvan Zamfir a adăugat că „candidații nu au o strategie coerentă de a-i aduce la vot pe cei care nu au intenția de a-i vota sau care la ultimele alegeri nici nu aveau drept de vot și au împlinit 18 ani între timp”.